Zachęcają do likwidacji strefy czystego transportu

elektryk

Pionier e-mobilności

Artykuł opisuje zbieranie podpisów i linkuje do zbierania podpisów pomimo, że zbiórkę podpisów organizuje Konfederacja. Co ciekawe portal jest utrzymywany głównie ze środków miasta Krakowa, nie jest niezależny.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Ja bym chcial zeby jednak trujace pojazdy zostaly usuniete z drog, a nie zeby zakazano im wjezdzac do Krakowa.
Usuniecie dpf i dotrysku adblue kosztuje 2000-5000PLN i cala ta strefa zakazu bedzie o kant tylka…
Otóż to - wykluczanie z ruchu aut nie spełniających norm poprawi sytuację wszędzie.
Ale kwestia badań technicznych leży i mimo, że nie jest to taka wolna amerykanka jak kilkanaście lat temu, to nadal jest słabo z egzekwowaniem choćby obowiązujących przepisów (a co dopiero gdyby zaostrzyć kwestie stanu technicznego aut).

Michal

Moderator
Jako obywatel zgłaszam sprawy niesprawnych pojazdów na straż miejską i policję wraz z ze zdjęciami lub filmikami bo zwyczajnie uważam tak jak @krzyss że przepisy już są tylko trzeba je egzekwować. Niestety ale moje skargi na samochody za których dym nie kwalifikował do jakikolwiek jazdy po drogach nic nie przyniosły, nadal je widzę i ciągle jest za nimi śmierdząca chmura.
Zgłosiłem w życiu na 112 chyba już z 5 pojazdów za takie właśnie dymienie i zawsze pytają mnie w jakim kierunku jedzie i jakie to auto, tak jakby chcieli wysłać tam w pościg radiowóz, ale jak mówię, że mogę podać numery rejestracyjne, to nie chcą, co dla mnie jest wyraźnym sygnałem, że nic z tym nie zrobią, chyba, że złapią na drodze i sami zauważą chmurę dymu. Przestałem więc zgłaszać.

Bronek

Pionier e-mobilności
Wykluczonie komunikacyjne... Wielkie slowa, bywa nadużywane, np, jak ktos ma 2 km do pracy lub szkoly autobus co godzinę lub rower w piwnicy.. A najbardziej wykluczony jest gdy do Galerii Handlowej musi tramwajem dojechac i przejsc 200m.
Przeginanie ale dobrze brzmi. WYKLUCZENIE slowo nomen omen KLUCZ

nnnnn

Pionier e-mobilności
I to źle, ponieważ?
To nie jest (nie byłoby) źle, to byłoby cudowne, te niekopcące diesle nagle okazałyby się że też trują.

Generalnie, kiepski stan samochodów, począwszy od silników, ram (elementów nośnych), zawieszenia, hamulców po kiepskie światła jest przyczyną wielu problemów nie tylko związanych z jakością powietrze.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Wykluczonie komunikacyjne... Wielkie slowa, bywa nadużywane, np, jak ktos ma 2 km do pracy lub szkoly autobus co godzinę lub rower w piwnicy.. A najbardziej wykluczony jest gdy do Galerii Handlowej musi tramwajem dojechac i przejsc 200m.
Przeginanie ale dobrze brzmi. WYKLUCZENIE slowo nomen omen KLUCZ
Dziś każdy jest "Panem/Damą" i musi się wozić, ot co.