Witam wszystkich. Może elektryki to nie moja bajka, ale kupiłem dla córki Mazdę MX-30, która robi codziennie po 100km dojeżdżając na uczelnię, bo mam panele na dachu. Zasięg idealny, auto nie waży 2 tony, jest lekkie, bo bateria lekka, ładuje się codziennie ze zwykłego gniazdka w nocy, auto zwinne, bardzo dobrze wyposażone (Enso z szyberdachem, BOSE, kamery 360

, chciałem mieć fulla. Kupiłem z drugiej ręki auto. Ładuję do 80%, zasięgu wtedy ma 150 - 160km, gdy wraca pozostaje około 50km, mało "pali" to auto. Mam kilka aut pod domem od sportowych, które pojadą 300km/h, po ciężkie duże SuV-y z 4l motorem w benzynie, jest i Maryśka na prąd. Świetne auto jako wół roboczy. Podobają się mi te drzwi, trzeba się do nich przyzwyczaić, ale cenię nietuzinkowe rozwiązania. Najlepsze w tym aucie są: 1. lampy matrycowe - rewelacja. 2. Kamery 360' - to musi być 3. Bose. Wiem, że w środku sa jakies mielone butelki, czy inne tworzywa, ale jakość wykonania to jest liga BMW. Powiem tak, w BMW trudno znależć naturalna skórę, bo wszędzie derma i tandetny plastik. Tak dzisiaj wygląda beemka, a Mazda wnętrzem dorównuje beemce. Jest naprawdę ładnie. Jakaś Kia czy leaf to liga niższa wykonania wnętrza. Maryśka na felgach 20' wyglądałaby lepiej.
Jeśli ktoś nie robi dziennie więcej niż 120km to auto jest super. A jazda nad morze? - no coż, ile razy w ciągu roku jedziemy nad morze? Ja pojechałbym wtedy innym autem, ale jechałem też tym autem 500km, szybkie ładowanie na DC na Orlenie chyba 45min do 100%, hamburger, cola i dalej. Gdybym miał tak codziennie jeździć po 500km - to, to auto się do tego nie nadaje, ale do jazd po 100-130km dziennie - jest git.
To moje subiektywne odczucia.
Moje pytanie do Was jest następujące: jest w tym aucie system podgrzewania baterii. Do tej pory miałem to wyłaczone, ale idzie zima i nie wiem do czego to jest potrzebne. Czy po to, aby mieć większą pojemność naładowanej baterii? Czy moge tego nie włączać w zimie? Auto stoi pod wiatą, więc temperatura jest tam wiadoma, czasami będzie minus 20'C, a czasami 0'C. Czy przez przemarzanie baterii nie będzie postępować jej degradacja?
Dzięki za odpowiedzi
Pozdrawiam Wszystkich