TESLA AKTUALIZACJE

cooler

Pionier e-mobilności
Byłem w Turcji i przez te cholerne update zeżarło ponad 500 zł w roamingu nie-UE - włączyłem na chwilę dosłownie 2 minuty hotspota po Wifi bo na drugim telefonie miałem aplikacje do ładowania tureckiej sieci (a Tesla oczywiście nie ma roamingu poza UE) no i poooooszło!

danielm

Pionier e-mobilności
Byłem w Turcji i przez te cholerne update zeżarło ponad 500 zł w roamingu nie-UE - włączyłem na chwilę dosłownie 2 minuty hotspota po Wifi bo na drugim telefonie miałem aplikacje do ładowania tureckiej sieci (a Tesla oczywiście nie ma roamingu poza UE) no i poooooszło!
drobne niestety. ja wędrując po bieszczadach zostałem namierzony przez Ukraińską antene. 156zł za 6MB danych

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
@cooler mógłbyś powiedzieć więcej jak jeździ się po Turcji, jakie ładowarki polecasz, jak hotele reagują na ładowanie przez noc (za free czy dopłacasz). Ile jest za kWh.

Dzięki!

cooler

Pionier e-mobilności
mógłbyś powiedzieć więcej jak jeździ się po Turcji, jakie ładowarki polecasz, jak hotele reagują na ładowanie przez noc (za free czy dopłacasz). Ile jest za kWh.
Wrzuciłem nowy wątek (uwaga długie!!!) na forum Tm3. Opisałem co i jak.
Generalnie kolejność taka: załatwiasz neta (najlepiej lokalnego, ok 130 PLN, 20GB, telefony lokalne za darmo) albo 100PLN na neta typu świat 1Gbps i oszczednie gospodarujesz.
Potem aplikacje ZES i ESRJ - ta pierwsza działa po ludzku uruchamiasz z apki ładowanie, cena chyba poniżej 1PLN za kWH (liczą w minutach bo nie mogą sprzedawać prądu) w każdym razie niedrogo - pamiętać żeby odłączyć się jak najszybciej bo liczą czas.
ESRJ - jest procedura prepaid jak nie masz karty, nie sprawdzałem ale w razie czego miałem opcje. Trzeba wybrać ładowarkę, zadzwonić do operatora, zapłacić link do płatności otrzymany pocztą i zdalnie uruchamia) ESRJ jest wiecej, ale ZES dał radę - miałem go w hotelu Novotel praktycznie dla siebie. Po drugiej stronie Bosforu był bezpłatny CCS, ale jak zobaczyłem jaka dzicz na ulicach to wolałem zapłacić ZES i nie ruszać samochodu przez cały pobyt. Znacznie przyjemniej podróżuje się po Istambule statkiem :) A z Novotelu jest tramwaj do wszystkich największych zabytków więc spoko.
Pytaj co chcesz wiedzieć - wyprawa naprawdę super, będę powtarzał pewnie za rok :) Tylko pewnie w Lipcu (meduzy w morzu Czarnym, brrrrr)

daniello d

Zadomawiam się
U mnie tez juz jest.
Pytanie - co to sa te "ulepszenia w nagrywaniu"?
Jest jeden minus - jeszcze niedawno menu z muzyka mozna bylo "klikac" zeby minimalizowac.
Tzn - jak bylo menu z muzyka na caly ekran, to po dotknieciu jednorazowym u gory robilo sie na pol ekranu a po kolejnym dotknieciu u gory tego okienka przechodzilo w wersje zminimalizowana.
Teraz nie mozna "klikac" zeby przelaczac wielkosc tego okna tylko trzeba "przesuwac"/zwijac palcem.
to sie zepsulo niestety juz w poprzedniej wersji - mala rzecz ale jednak irytuje troche

Pawel

Zadomawiam się
Ja właśnie w tej chwili dostałem info o 2021.24.3.

sd tosia

Posiadacz elektryka
Chyba odkryłem "ulepszenia w nagrywaniu". Mam podpięty dysk/kartę pamięci do jednego z gniazd USB.
Wypinam (np. żeby przenieść pliki do/z komputera) i po ponownym wpięciu w to samo gniazdo samochód już dysku nie widzi. Po wpięciu w drugi z portów - dysk daje się czytać, zapisuje obraz z kamer.
Skoro działa na drugim z gniazd USB, to sprawdzę czy poprawiło się na pierwotnym gnieździe USB i z powrotem podpinam na poprzedni. Teraz dysk znów nie daje się wykryć, a po kolejnym przełączeniu na przed chwilą działające sąsiednie USB również tam jest niewidoczny.
Po resecie auta - o ile dysk jest podczas restartu odłączony - wpięcie dysku sprawia, że dysk jest widoczny. Ale tylko po pierwszym wpięciu w dany port USB.
Też tak macie, czy może zgłaszać ustereczkę?

Ed: dotyczy 2021.12.25.7