Problem z ładowaniem

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Dodam jeszcze że posiadam instalację Fotovoltaiki może przez nią elektryk coś pokrecił przy podłączaniu. Ma podjechać i sprawdzić jeszcze raz ale twierdzi że wszystko ok.
Jeżeli masz jakikolwiek miernik czy nawet zwykłą żarówkę 230V z oprawką to otwórz Wall Conenctora (4 śrubki po 2 z góry i z dołu) i przyłóż miernik/drut do gniada neutrala N (zazwyczaj niebieski kabel - górny lewy róg) i każdej z osobna poszczególnych faz L1, L2, L3. Na mierniku powinno być 230V a żarówka powinna się zaświecić. Oczywiście nie próbuj żarówki pomiędzy fazami (np L1 z L2) bo tam bedzie 400V.

1702988211512.png

Jeżeli N z każdą z faz daje 230V lub zaświecą żarówkę to podłączenie jest ok i robi się problem (może być uszkodzony WC ale tez może być kwestia ustawień - patrz końcowy akapit). Jeżeli pomiędzy N a którymś z L nie ma 230V (i okolic tego napięcia +/- 10%) to sprawa jest prosta bo nie dochodzi któraś z faz.

Nie obawiaj się, ze coś spalisz - jak otwierasz WC to elektronika zostaje w części zdemontowanej a tu są jedynie przyłączenia. W czasie demontażu (i ponownego złożenia) opuść bezpieczniki ale oczywiści do pomiaru załącz.

Jest jeszcze jedna kwestia - softwarowa - jak instalowałem WC3 to musiałem zeskanować kod QR i w tej witrynie pojawiała się zakładka ustawień faz i bodajże neutrala - dedykowana do ustawienia przez elektryka. Tam też może być coś źle ustawione ale proponuje to rozważyć jak okaże się że fazy są prawidłowo podłączone i mamy 230V pomiędzy N a poszczególnymi L1, L2, L3.

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
A może za niskie napięcie na którejś fazie? Mam też zewnętrzną apkę do WC i ona fajnie pokazuje napięcia i natężenia na każdej fazie w trakcie ładowania. Można nią sprawdzić jak masz Androida, wymaga tylko podania IP wallboxa.
Numer IP wallboxa w swojej sieci można sprawdzić aplikacją Fing, która skanuje sieć i pokazuje wszystkie podłączone urządzenia (przy uruchamianiu tylko odrzucasz wszystkie płatne dodatki i usługi). U mnie rozpoznaje jako Automotive, Tesla Wall Connector.

Last edited:

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
ad 2
u mnie otwarcie po wciśnięciu działa bez problemu, ale za to dziwnie się zamyka "z ręki", tak skokowo jakby coś "haczyło". też tak macie?
dzięki. zgłaszam zatem serwis
Nie masz co zgłaszać 😉
Był dziś u mnie serwis moblilny i zapytałem o to, wszystkie Highland’y tak mają.

Last edited:

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
no i ? Zapytałeś, dostałeś odpowiedź więc chyba ok 😉

mart15

Zadomawiam się
no i zapytałem i dostałem dwie różne odpowiedzi.
ale ponieważ mi to niespecjalnie przeszkadza, bo 99% moich ładowań do wall connector to odpuszczam temat

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
Tak bywa na forum, że jeden Rabin powie tak,inny rabin powie nie 😉
Jabys spojrzał w podpisy to byś zauważył że kolega wyżej posiada TM3P Q3 2022, więc można domniemać że na tej podstawie Ci odpowiedział.

jJa natomiast wyraźnie napisałem że chodzi o highland i że w stosunku do tej wersji dostałem tą opinię.

Wnioski wyciągniesz sam, lub zamówisz serwis i może dostaniesz trzecią opinię 😉

mart15

Zadomawiam się
siostro - ufam Tobie! właśnie dlatego, że masz HL i że dostałeś taką odpowiedź :)
gdyby mi to jakoś specjalnie przeszkadzało to bym zamówił opinię jeszcze trzeciego rabina ale nie przeszkadza to temat odpuszczam choć sam przyznasz że zachowuje się to jakby to był jednak "bug" a nie "feature"

Siostra Irena

Posiadacz elektryka
siostro - ufam Tobie! właśnie dlatego, że masz HL i że dostałeś taką odpowiedź :)
gdyby mi to jakoś specjalnie przeszkadzało to bym zamówił opinię jeszcze trzeciego rabina ale nie przeszkadza to temat odpuszczam choć sam przyznasz że zachowuje się to jakby to był jednak "bug" a nie "feature"
Ja specjalnie dla Ciebie dziś zapytałem - SERIO 😉 zauważyłem to wcześniej przy zamykaniu, ale pomyślałem, ten typ tak pewnie ma 😉