300K zł. do wydania na elektryka

Ironeska

Fachowiec
Cześć
W przeciągu 3~4 miesięcy chcę kupić/zamówić elektryka i mam przeznaczone na to 300k zł. no może z małą górką jeśli to będzie miało sens. Ogólnie niemiecka motoryzacja odpada, nic jakoś nie przykuło mojej uwagi.

Jako ze mieszkam na wsi to tylko suvy i crossovery 4x4 biorę pod uwagę

- tesla Y ( pierwszy wybór) niby wszystko ok ale ... w drugiej połowie 2024 będzie lifting
- kia ev6 teoretycznie faworyt
- ev9 za duzy
- ev5 byłaby ideałem ale w europie będzie dostępna dopiero w 20025

Ogólnie potrzebuje czegoś w kształcie ev5 ale dostępnego

Aktualnie jeżdżę volvo cx40

Olecki

Pionier e-mobilności
to mi wygląda na nagonkę na zrelaksowanego właściciela Tesli :) i tak mu nic nie wmówisz, bo on ma info od samego Elona: nie serwisować! jak tak będziesz straszył to serwis w Ząbkach pęknie ;)
A niech sobie nie serwisuje, to jego kasa i jego (no i ewentualnie jego rodziny) życie. Mam tylko nadzieje że inni zrozumieją że mimo braku wymagań przeglądów warto raz na jakiś czas zainteresować się stanem własnego samochodu a przegląd to nie tylko wymiana filtra kabinowego i (ewentualnie) płynu hamulcowego.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
A niech sobie nie serwisuje, to jego kasa i jego (no i ewentualnie jego rodziny) życie. Mam tylko nadzieje że inni zrozumieją że mimo braku wymagań przeglądów warto raz na jakiś czas zainteresować się stanem własnego samochodu a przegląd to nie tylko wymiana filtra kabinowego i (ewentualnie) płynu hamulcowego.
dobrze, że na tym forum ktoś ma śmiałość dobitnie to podkreślić

pmlody

Pionier e-mobilności
Mamy większość aut używanych w tym kraju. Serio myślicie, że ktoś je serwisuje zgodnie z zaleceniami producenta?

krzyss

Pionier e-mobilności
Mamy większość aut używanych w tym kraju. Serio myślicie, że ktoś je serwisuje zgodnie z zaleceniami producenta?
Zmieniaja raczej olej, a przy okazji mechanik cos tam moze znalezc, ale jak by spytal czy za 200zl zrobic przeglad calego auta to 90% powie ze nie trzeba ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Trzeba znaleźć "złoty środek". Dopóki nie będzie dużo serwisów obcykanych w ev, to serwis też będzie miał co robić. Natomiast to co jest "uniwersalnie samochodwe" jak np zawieszenie blacharka itd... można u Pana Janka.

TomRS

Pionier e-mobilności
PS. na przeglądzie KIA wymieniali Ci płyn hamulcowy ? :ROFLMAO: ... jakoś przecież serwis musi zarobić
Uważasz, że płynu hamulcowego się nie wymienia ? Możesz się bardzo zdziwić któregoś dnia. Ja kiedyś tego doświadczyłem, zostałem wprowadzony w błąd, że płyn był wymieniony po dwóch latach, przejeździłem na tym płynie kolejny rok, pewnego dnia obciążałem hamulce bardzo mocno przez dłuższy czas i w pewnym momencie pedał wpadł w podłogę, kompletne zero hamowania, na szczęście toczyłem się wtedy już powoli po dojazdówce na parking i wystarczył mechaniczny ręczny do zatrzymania auta.

pmlody

Pionier e-mobilności
Uważasz, że płynu hamulcowego się nie wymienia ? Możesz się bardzo zdziwić któregoś dnia. Ja kiedyś tego doświadczyłem, zostałem wprowadzony w błąd, że płyn był wymieniony po dwóch latach, przejeździłem na tym płynie kolejny rok, pewnego dnia obciążałem hamulce bardzo mocno przez dłuższy czas i w pewnym momencie pedał wpadł w podłogę, kompletne zero hamowania, na szczęście toczyłem się wtedy już powoli po dojazdówce na parking i wystarczył mechaniczny ręczny do zatrzymania auta.
Serwisowałem motocykle, gdzie plyn był od nowości nie zmieniany. Rekordzistą, normalnie jeździł, jak by biedy nic, miał 12 lat w momencie zmiany. Plyn był zielony i miał konsystencję szlamu.

TomRS

Pionier e-mobilności
Serwisowałem motocykle, gdzie plyn był od nowości nie zmieniany. Rekordzistą, normalnie jeździł, jak by biedy nic, miał 12 lat w momencie zmiany. Plyn był zielony i miał konsystencję szlamu.
Aha, no i czego to niby dowodzi ? Chyba tylko tego, że nigdy nie musiał użyć tego hamulca naprawdę konkretnie.

Bronek

Pionier e-mobilności
Z płynami hamulcowy i jest różnie. Jakie auto i jaka jazda, to tak jak z wężykami (oplot czy nie) . Higroskopijne itd... Ale tylko BMW kroiło obywateli na wymaganiu wymiany. W elektrykach bym to olał jak w 20 innych autach oprócz bemki bo wymieniali u nich, jak trafili na mnie w ASO.
Tym bardziej, że hamulce w ev są używane wiadomo...
Owszem można gadać o spadku właściwości itd. Ale? Jakoś nie pamiętam takiej sytuacji, nawet w kilku swoich motocyklach, choć w nich wymieniałem, ale jak kupiłem od kogoś.
Olać, ale jak wymienią sami to proszę bardzo, tylko nie za kasę. Ja mam to w nosie, bo to w samochodach popularnych/codziennych działa jak ceramika na lakierze..... na dobre samopoczucie..

pmlody

Pionier e-mobilności
Aha, no i czego to niby dowodzi ? Chyba tylko tego, że nigdy nie musiał użyć tego hamulca naprawdę konkretnie.
Niczego. Ale pokazuje, że ludzie nie dbają o pojazdy. A mechanicy zmieniający olej, nie zawsze patrzą na inne rzeczy.