Nemiroff

Zadomawiam się
Przygoda z dzisiaj. Z aplikacji auto bardzo ładnie odtajało. Zero skrobania. Poszło na to 3% baterii więc ok. Na drodze wypadku i korki. Trzeba się doładować a tam….. zamarznięta klapa złącza ładowania. Palnik trzeba zimą wozić?

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Przygoda z dzisiaj. Z aplikacji auto bardzo ładnie odtajało. Zero skrobania. Poszło na to 3% baterii więc ok. Na drodze wypadku i korki. Trzeba się doładować a tam….. zamarznięta klapa złącza ładowania. Palnik trzeba zimą wozić?
W instrukcji polecają włączyć ogrzewanie tylnej szyby na około 45 minut.

Ja polecam postukać pięścią 🤛

ciastek

Pionier e-mobilności
W instrukcji polecają włączyć ogrzewanie tylnej szyby na około 45 minut.
O, nie znałem! Z https://www.tesla.com/ownersmanual/model3/pl_pl/GUID-F907200E-A619-4A95-A0CF-94E0D03BEBEF.html :
Niektóre pojazdy są wyposażone w podgrzewacz gniazda ładowania, który uruchamia się, gdy włączysz funkcję ogrzewania tylnej szyby przy niskiej temperaturze otoczenia.
Nie wiem skąd zalecenie 45 minut. Ogrzewanie tylnej szyby wyłącza się po 15 minutach. https://www.tesla.com/ownersmanual/model3/pl_pl/GUID-4F3599A1-20D9-4A49-B4A0-5261F957C096.html

pmlody

Pionier e-mobilności

Bogus92

Nowy na Forum
Czy wygięcie ramienia wycieraczki podlega gwarancji? Przykra niespodzianka wczoraj, w trakcie jazdy wycieraczka przymarzła do szyby, po włączeniu wygięło się ramie :(

Michal

Moderator
Napisz zgłoszenie i się dowiesz. Normalnie raczej chyba takich rzeczy nie uznają, bo to nie jest wada auta.

Ps. Nie wyprostujesz tego?

ELuk

Pionier e-mobilności
Można zarzucić, że to przez automatykę, która działa od włączenia auta, czyli można było nie zdążyć ją wyłączyć. To można podciągnąć pod wadę auta.

Michal

Moderator
Podciągać można wszystko, tylko przygotowanie do jazdy, to na razie obowiązek kierowcy, a nie auta.
Dlatego napisałem, żeby zgłosił ticket - może naprawią za free.

Nemiroff

Zadomawiam się
Nigdy ci nie zamarzła klapka do wlewu paliwa w ice? :eek:
Jakoś nigdy mnie taka przygoda w ICE nie spotkała przez ostatnie dziesiąt lat. Odmrozić można jedynie gniazdo przez ogrzewanie tylnej szyby a nie samą klapkę, która bardzo ładnie wokoło i w środku 'zarosła' lodem. Ciekawe czy odmrażacz do szyb czy do klamek nie zniszczy plastiku klapki.

Najnowsze dyskusje