Ładowanie tm3 w garażu / gniazdko 230V B10

krzyss

Pionier e-mobilności
Tak jest . Przy przyłączu 2kw masz mniejsze opłaty. W domu gdzie mam 40kw średnio po tarczy mam prawie 0,9 za KW.

A to ciekawe, myslalem ze cena za 1kWh nie wynika z mocy przylacza, owszem sa dodatkowe oplaty przy wiekszych przylaczach ale cena za 1kWh jest zawsze taka sama.
To tauron bedzie mial ceny nizsze o 40-45% od innych ?

EVOwner

Zadomawiam się
A to ciekawe, myslalem ze cena za 1kWh nie wynika z mocy przylacza, owszem sa dodatkowe oplaty przy wiekszych przylaczach ale cena za 1kWh jest zawsze taka sama.
To tauron bedzie mial ceny nizsze o 40-45% od innych ?
Szczerze mówiąc nie interesowałem się tym ale wyciągnę wieczorem z rachunków jak to u mnie wygląda dla porównania, możesz potem podesłać u siebie.

EVOwner

Zadomawiam się
Tak to wygląda u mnie. Przy dużym zużyciu bo auto jest non stop w użyciu / średnio miesięcznie 300kw z gniazdka idzie. Przy mniejszym zużyciu cena za 1kw jest większa, bo część opłat jest stała / miesięczna.
Ja rozliczam się rocznie. Ciekawy jakie są stawki u was.
Zrzut ekranu 2024-01-27 o 15.08.37.png

krzyss

Pionier e-mobilności
Tak to wygląda u mnie. Przy dużym zużyciu bo auto jest non stop w użyciu / średnio miesięcznie 300kw z gniazdka idzie. Przy mniejszym zużyciu cena za 1kw jest większa, bo część opłat jest stała / miesięczna.
Ja rozliczam się rocznie. Ciekawy jakie są stawki u was.
View attachment 15801
Ja w dwa miesiace zuzylem 1500kWh ale czekam na rachunek pierwszy…

Pabloss

Posiadacz elektryka
Ale czemu nie masz G12 / G12W?
Przy EV, który ładujesz głównie w nocy i jest większością Twojego zużycia różnica w rachunkach będzie znacząca.
A czy G12 lub G12 W ma jakiekolwiek znaczenie przy fotowoltaice. Chodzi mi o oddawanie nadwyżki do Taurona. Pytam bo zastanawiam się nad zmianą taryfy, ale nie chcę jako prosument zmieniać umowy bo jestem na tzw. starych warunkach, które są korzystniejsze.

zibizz1

Pionier e-mobilności
G12 i G12W przy fotowoltaice opłaca się jak brakuje energii i dopłacasz za energię z sieci, ja tak mam obecnie i dopłacałem zawsze tylko za tanią. Natomiast czy G12 czy G12W to zależy. Jeśli czesto wyjezdzasz na weekendy to lepiej może wyjść G12 ale zazwyczaj lepiej wychodzi G12W.

Pabloss

Posiadacz elektryka
Ok dziękuje za informację, musze jeszcze zdecydować co G12 czy G12W. Ale jak pisałem/pytałem na umowę i oddawanie nadwyżki nie będzie to miało żadnego wpływu ?

zibizz1

Pionier e-mobilności
G12(w) masz kilka zł większe opłaty stałe i energia rozliczana jest w taryfach. Na net-meteringu energia wyprodukowana w taniej nie może być odebrana w drugiej. W netbilingu nie powinno mieć znaczenia na cenę oddawanej energii.

Michal

Moderator
Nie wiem w Tauron ale w PGE nie da się dopłacać tylko za tanią, bo przecież produkcję masz w drogiej, a energia z wirtualnego magazynu schodzi jak chce, więc jak się skończy, to po prostu płacisz za to, co zużywasz. Nie da się zostawić w magazynie energii na drogą taryfę, a dokupować taniej. Jak skończy się zmagazynowana, to do kupujesz tak jak zużywasz, a kończy się zwykle grudzień - luty (jak nie ma produkcji).

Mam obecnie G12w ale przy pracy zdalnej nie widać zbyt mocno różnicy w zużyciu w weekendy i powinienem chyba przejść na G12. Jeśli jeździcie do pracy / szkoły i robicie pranie / gotowanie w weekendy, to chyba lepsze jest G12w.

Pabloss

Posiadacz elektryka
ok dziękuje za wyjaśnienia, tak jeszcze dla mojej wiedzy mam umowę na starych warunkach (od 2019) czyli net-meteringu - dobrze rozumiem ?