A w mojej ocenie, jeśli nie masz ciśnienia na "szybko" to 2kW może być OK. A szybko możesz ogarniać na DC.W oczekiwaniu na nową TM3 rozkminiam temat ładowania samochodu w garażu.
Obecnie mam dostęp do gniazdka z moim osobnym licznikiem ale maksymalny prąd jaki tam popłynie jest na bezpieczniku B10./230v Jeśli dobrze kojarzę to daje to maksymalną moc 2,3kw jeśli nic nie będzie podpięte więcej (tu mam jeszcze automatykę do bramy garażowej)
Sprawdziłem rozeznanie w zmianie przyłącza ale to wygląda na drogę przez mękę u mnie.
Czy taki maksymalny prąd wystarczy do sensownego ładowania samochodu czy jednak stawać na głowie i zwiększać to przynajmniej 16A- mówimy tu o jeździe dziennej do 30% baterii , ewentualnie naładowanie przez kilka dni na full. Mam też niedaleko dostęp do superchargera więc nie będzie w razie nagłej potrzeby problemu.
Druga sprawa czy przy takim prądzie warto inwestować w wallboxa czy efektywniejsze są inne rozwiązania? Jakie?
Masz wykres ładowania mojej TMS mocą 2kW.
Ładowała się od 22 z minutami do 11:12. Dodało to 30% - przy czym moja wersja auta to 100.
W tym czasie dodało do baterii 25.83kWh, zużyło 29.75kWh, a ile faktycznie z gniazdka to bym musiał sprawdzić. Temperatura to -5.5...
Możesz sobie przeliczyć na swoje zużycie i realnie ocenić ile potrzebujesz mocy aby zaspokoić dzienne potrzeby.