Tauron bez problemu rozlicza energię wyprodukowaną w dzień (droga taryfa) na energię pobraną w w nocy w taryfie G12w. Na taryfie drogiej miałem nadmiar 800kWh i bez problemu zostało to rozliczone na pobór nocny. Oczywiście netmetering. W netbilingu wcale nie ma znaczeni w której taryfie wyprodukujesz bo kWh przeliczane jest na złotówki i później płacisz tym za zużyte kWh.G12(w) masz kilka zł większe opłaty stałe i energia rozliczana jest w taryfach. Na net-meteringu energia wyprodukowana w taniej nie może być odebrana w drugiej. W netbilingu nie powinno mieć znaczenia na cenę oddawanej energii.
Też jestem na starych warunkach i tez miałem takie obawy czy zmiana taryfy nie zmieni warunków z net-meteringu na net-biling. PGE oficjalnie potwierdziło mi że zmiana taryfy nie wpływa na system rozliczenia. Myślę że jest to odgórne tj. w Tauronie będzie identycznie ale oczywiście warto potwierdzić.A czy G12 lub G12 W ma jakiekolwiek znaczenie przy fotowoltaice. Chodzi mi o oddawanie nadwyżki do Taurona. Pytam bo zastanawiam się nad zmianą taryfy, ale nie chcę jako prosument zmieniać umowy bo jestem na tzw. starych warunkach, które są korzystniejsze.
W G12 (nie w G12W) chyba trudno zrobić nadwyżkę w taniej względem drogiej. Ja przynajmniej nie opanowałem sztuczki produkcji prądu z paneli PV w nocy;-)@nnnnn miało być w drogiej a nie w drugiej
Tak tą wyprodukowaną w drogiej można odebrać w taniej, ale tej wyprodukowanej w taniej nie można odebrać w drogiej, więc może się zdarzyć tak że mamy jeszcze energie z taniej ale już nam nalicza drogą
@Michal Da sie dokupywać w PGE tylko tanią. Tylko trzeba przejść na jak najdłuzszy okres, ja mam 6 miesięczny i mogłem tak, robić, od 2023 dokupuje też dzienna bo tak mi zużycie wzrosłoJeśli mamy np 2 miesiące to tania taryfa zje nam tą odłozoną w drogiej i potme będziemy dokupywali obie
View attachment 15832
Pamiętaj, że w dzień też są "tanie godziny" - na upartego dałoby się ;-)W G12 (nie w G12W) chyba trudno zrobić nadwyżkę w taniej względem drogiej. Ja przynajmniej nie opanowałem sztuczki produkcji prądu z paneli PV w nocy;-)
2 godz. bywają ale to ułamek tego co reszta dnia.Pamiętaj, że w dzień też są "tanie godziny" - na upartego dałoby się ;-)