Ładowanie tm3 w garażu / gniazdko 230V B10

Michal

Moderator
Zmiana taryfy nie zmieni Ci raczej formy rozliczeń, bo to jest tylko jakiś aneks do umowy, a nie nowa umowa.

nnnnn

Pionier e-mobilności
G12(w) masz kilka zł większe opłaty stałe i energia rozliczana jest w taryfach. Na net-meteringu energia wyprodukowana w taniej nie może być odebrana w drugiej. W netbilingu nie powinno mieć znaczenia na cenę oddawanej energii.
Tauron bez problemu rozlicza energię wyprodukowaną w dzień (droga taryfa) na energię pobraną w w nocy w taryfie G12w. Na taryfie drogiej miałem nadmiar 800kWh i bez problemu zostało to rozliczone na pobór nocny. Oczywiście netmetering. W netbilingu wcale nie ma znaczeni w której taryfie wyprodukujesz bo kWh przeliczane jest na złotówki i później płacisz tym za zużyte kWh.

zibizz1

Pionier e-mobilności
@nnnnn miało być w drogiej a nie w drugiej
Tak tą wyprodukowaną w drogiej można odebrać w taniej, ale tej wyprodukowanej w taniej nie można odebrać w drogiej, więc może się zdarzyć tak że mamy jeszcze energie z taniej ale już nam nalicza drogą
@Michal Da sie dokupywać w PGE tylko tanią. Tylko trzeba przejść na jak najdłuzszy okres, ja mam 6 miesięczny i mogłem tak, robić, od 2023 dokupuje też dzienna bo tak mi zużycie wzrosło:) Jeśli mamy np 2 miesiące to tania taryfa zje nam tą odłozoną w drogiej i potme będziemy dokupywali obie
1706523176245.png

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
A czy G12 lub G12 W ma jakiekolwiek znaczenie przy fotowoltaice. Chodzi mi o oddawanie nadwyżki do Taurona. Pytam bo zastanawiam się nad zmianą taryfy, ale nie chcę jako prosument zmieniać umowy bo jestem na tzw. starych warunkach, które są korzystniejsze.
Też jestem na starych warunkach i tez miałem takie obawy czy zmiana taryfy nie zmieni warunków z net-meteringu na net-biling. PGE oficjalnie potwierdziło mi że zmiana taryfy nie wpływa na system rozliczenia. Myślę że jest to odgórne tj. w Tauronie będzie identycznie ale oczywiście warto potwierdzić.

nnnnn

Pionier e-mobilności
W tauronie zmiana taryfy nie zmienia rodzaju rozliczania, w marcu 2023 zmieniałem G11 na G12w, bez problemów mam dalej netmetering.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
@nnnnn miało być w drogiej a nie w drugiej
Tak tą wyprodukowaną w drogiej można odebrać w taniej, ale tej wyprodukowanej w taniej nie można odebrać w drogiej, więc może się zdarzyć tak że mamy jeszcze energie z taniej ale już nam nalicza drogą
@Michal Da sie dokupywać w PGE tylko tanią. Tylko trzeba przejść na jak najdłuzszy okres, ja mam 6 miesięczny i mogłem tak, robić, od 2023 dokupuje też dzienna bo tak mi zużycie wzrosło:) Jeśli mamy np 2 miesiące to tania taryfa zje nam tą odłozoną w drogiej i potme będziemy dokupywali obie
View attachment 15832
W G12 (nie w G12W) chyba trudno zrobić nadwyżkę w taniej względem drogiej. Ja przynajmniej nie opanowałem sztuczki produkcji prądu z paneli PV w nocy;-)

A na marginesie wydaje mi się że z opisu PGE rozliczenie jest dwustronne w netmeteringu przy czym w pierwszej kolejnosci schodzą nadwyżki w ramach tej samej taryfy

lookash_c

Pionier e-mobilności
W G12 (nie w G12W) chyba trudno zrobić nadwyżkę w taniej względem drogiej. Ja przynajmniej nie opanowałem sztuczki produkcji prądu z paneli PV w nocy;-)
Pamiętaj, że w dzień też są "tanie godziny" - na upartego dałoby się ;-)

Bronek

Pionier e-mobilności
Energa G12R to 3 h 13-16 tanio ale przez ich kombinacje tylko do limitu potem równo, różnica jest tylko w oplatach dodatkowych.
Te 3 godziny plus słońce to dla mnie najlepsza pora byla a. Panele produkowaly a niedobór był najtaniej z wszystkich opcji
Niestrty "tarcza" to spiepszyla. A to że nie wiadomo na jak dlugo i trudno planować .