Przyciemnienie szyb - polecicie coś? [najlepiej śląskie]

cooler

Pionier e-mobilności
Ja to tylko tylne boczne bym chcial. Musza rozbierac drzwi zeby to zrobic ?
Dołączam się do tematu: ja też chcę tylko boczne tył bez demolowania tapicerki: Krzyss - może jak znajdziesz to razem podjedziemy?

krzyss

Pionier e-mobilności
Dołączam się do tematu: ja też chcę tylko boczne tył bez demolowania tapicerki: Krzyss - może jak znajdziesz to razem podjedziemy?
Jasne. Mozemy sprobowac gdzie zrobic hurtem.
Ja mam tu obok siebie w ursusie firme, podjade spytac ile chca i jaka technika.

Jac3k

Posiadacz elektryka
Panowie, wiosna się zbliża i trzeba przyciemnić szyby. Mam zamiar zrobić przód i tył tylko przód zgodnie z normami. tj. 70% a tył może więcej tak żeby nie świeciło za mocno w oczy latem.
Czy macie jakiś warsztat do polecenia na Górnym Śląsku. Może Katowice?
Znalazłem firmę https://darkstudio.pl/ Przeglądam na fejsie i mają Tesle w portfolio. Mówią że robią to bezinwazyjnie. Czy ktoś tam może robił?

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Ma byc przepuszczalnosc nie mniej niz 70% a fabrycznie szyba jest juz delikatnie ciemniejsza.
Co robia ludzie to wiem, i takich co skrobali przez przegladem czy przy Policjancie tez znam ;)

Adi

Zadomawiam się
Dlaczego nie. Z tego co widzę to ludzie przyciemnianą 50%. Przepisy mówią, że ma być nie więcej niż 70%.
Ja kiedyś przyciemnilem najjaśniejsza folia która miała zapewnić min 70% przepuszczalności i niby miała atest. Jak pojechałem na przegląd diagnosta odrazy powiedział że folia jest do zerwania bo nie podbije przeglądu. Ja się uparłem że mam atest i napewno ma min 70%, więc diagnosta wyciągnął miernik sprawdził i miała coś ponad 50%. Skończyło się na rwaniu folii przy diagnoscie. Moim zdaniem nie warto chyba że od montażysty na piśmie dostaniesz że napewno jest zgodnie z przepisami. Dodam jeszcze że diagnosta mi powiedział że sama szyba bez folii ma ok 70%.

K

Konto_skasowane_na_prosbe_2022-03-19

Gość
Czy mierzył ktoś miernikiem ile ma standardowa szyba w Tesli przepuszczalności?
Ja mogę potwierdzić, że w innym samochodzie folia 10% przyciemnienia to było już za dużo i też musiałem zrywać. Oryginalnie to było coś ok 75% przepuszczalności. Tutaj (czyt. w Tesli) podejrzewam, że jest podobnie. Mówią na mieście, że w praktyce jest tylko jedna folia która łapie się w normie - ochronna przezroczysta, bez przyciemnienia. Stosuje się ją po to, żeby ograniczyć kradzież rzeczy z wnętrza, czy to na chwilowym postoju na parkingu czy nawet w ruchu stojąc na światłach. Taka folia utrudnia rozbicie szyby na szybko. Oczywiście jak ktoś nie ma podwójnych szyb, o co jest coraz trudniej.

Odnośnie przyciemnienia tyłu. Jak będziecie szukać miejsca w Warszawie to chętnie dołączę się do tematu jak już odbiorę samochód. Na razie planowałem pojechać do wrapster.pl, jeśli będę u rodziny. Jeśli nie, to chciałbym to zrobić na miejscu.
Chcę okleić tylne boczne i całą tylną. Będzie to pierwsza rzecz po odbiorze samochodu. Folia 50% lub 70% przyciemnienia, to jeszcze do ustalenia. Koniecznie ceramiczna.