Dostałem dziś fakturę od Energi..

Grzesiek

Pionier e-mobilności
W domuGdy przymierzałem się do budowy domu to też chciałem mieć automatykę domową i to była jedna z lepszych decyzji aby jej nie robić. Wystarczy sieć strukturalna. Zapominałem gasić światła przed domem to wsadziłem w puszkę po włącznik przekaźnik Wifi i gotowe. Mogłem potem sobie kupować dowolne urządzenia. Tak, mam 12 aplikacji na telefonie do urządzeń w domu i absolutnie mi to nie przeszkadza, z centralną automatyka miałbym pewnie z 10
No widzisz, mam podobne odczucia. Ale inne doświadczenia. 😀 mam tylko 1 aplikacje od wszystkiego. Łączniez pv, cwu, ogrzewanie, oświetlenie, rolety, stacja pogodowa, alarm, videofon, rekuperacja, kamery, klimatyzatory. I wallbox z autem tez bedzie. I dojdzie falownik do pompy w studni. Oczyszczalnia tez ma tcp/ip. Ale nawet producent nie ma adresów... wiec może być jednak ciezko.
Mam awersję do miliona apek na telefonie.
Dla mnie idealnym wyborem był knx. Rozbudowa to bajka, modyfikacje i zmiany koncepcji. Wylaczniki automatyczne i sekcyjne. No i zaawansowana automatyka. Bo można mieć inteligentne rolety które możesz zdalnie otworzyć i zamykac i to kosztuje a moga byc jeszcze harmonogramy, czujniki natężenia oswietlenia. Ochrony na marznacy deszcz, wiatr. Zamyka się w zależności od temp w domu i na zewnatrz. I to juz kosztuje nieco więcej. A ile? Zalezy co się na wstępie uwzględni.

vwir

Pionier e-mobilności
z centralną automatyka miałbym pewnie z 10
Inteligentny dom tym się różni od zlepka inteligentnych urządzeń że masz jedną aplikację. Inaczej by to nie miało sensu. U mnie na przykład HA bierze pod uwagę aktualną produkcję z PV i w zależności od tego odpowiednio ustawia moc wallboxa. A gdy poziom naładowania leafa przekracza 80% to wallbox się wyłącza. Gdybym miał do tego trzy osobne aplikacje (do leafa, do PV i do wallboxa) to nie miałbym tego jak spiąć do kupy.

zibizz1

Pionier e-mobilności
No jasne, nie mogę zrobić wszystkiego. Falownik z ładowarką mam zintegrowane ale już samochodem nie gada, przydałoby sie jak jest mało słońca ale obędzie się. Nie wszystko się opłaca integrować.

Dużo funkcji "inteligentnego" domu to tylko marketing. Jakieś mikro oszczędności albo zwykle fajerwerki typu możliwość zmiany koloru oświetlenia, człowiek pobawi się miesiąc a potem tylko używa żeby się pochwalić.

Automatyka zaawansowana jest fajna tylko dla domownika który to wszystko ogarnia. Reszta domowników czuje się jakby mieszkała z duchami jeśli nie ogarniają reguł. Sam miałem przez pierwsze miesiące rolety automatycznie i rajcowało mnie to ale po kilku zdarzeniach typu zarwana noc/wesele wyłączyliśmy automat i wcale nam go nie brakuje. Automat jest spoko jak działa w 100% tak jak chce użytkownik.

Inteligentny dom będzie miał sens za 10-20 lat, jeśli będzie potrafił na podstawie manualnych akcji sam wymyślać reguły i je proponować, rozpoznawać użytkowników i ich lokalizację oraz zwyczaje. Wyobrażam sobie to tak że dostaje wieczorem powiadomienie że drzwi wejściowe są otwarte a prawie zawsze o tej porze już były zamknięte i czy chce je zamknąć. Wtedy taka integracja wszystkiego że wszystkim będziesz miała większy sens

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
A jaka jest alternatywa dla Loxone?

I czy pójść w tree czy air? Bo sam przewód pod tree to będzie u mnie z 10k. I tak próbuję sobie zrobić estymację kosztów przy początkowej bazie światło/żaluzje/pv/kamery.

Grzesiek

Pionier e-mobilności

I czy pójść w tree czy air? Bo sam przewód pod tree to będzie u mnie z 10k. I tak próbuję sobie zrobić estymację kosztów przy początkowej bazie światło/żaluzje/pv/kamery.
magistral tylko i wyłącznie, jeśli masz możliwość :)
Koszt niewielki oblecieć wszystkie łączniki, sufity magistralą. A możliwości na później bardzo duże.
Ogólnie ja bym leciał 2 magistrale. Do łączników 1 ewentualnie czujek ruchu dla KNX
a druga dla Loxone, ale tylko sterowniki rgbw i jakieś wynalazki, stacja pogodowa, nadajnik IR dla niektóych sprzętów.
:)

Co do przewodu. To czemu samemu tego nie zrobić? Gdyby liczyć materiał to magistrala kosztuje mniej niż przewody do zwykłych łączników. Robisz tylko pętelki w głębokich puszkach. Potem tniesz i podłączasz.

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
2x1,5mm x 200m = 300 zł
8x0,6m x 200m = 130 zł
vs.
Loxone 200m = 2000 zł

Faktycznie można położyć razem z instalacjami.

vwir

Pionier e-mobilności
No jasne, nie mogę zrobić wszystkiego. Falownik z ładowarką mam zintegrowane ale już samochodem nie gada, przydałoby sie jak jest mało słońca ale obędzie się. Nie wszystko się opłaca integrować.

Dużo funkcji "inteligentnego" domu to tylko marketing. Jakieś mikro oszczędności albo zwykle fajerwerki typu możliwość zmiany koloru oświetlenia, człowiek pobawi się miesiąc a potem tylko używa żeby się pochwalić.

Automatyka zaawansowana jest fajna tylko dla domownika który to wszystko ogarnia. Reszta domowników czuje się jakby mieszkała z duchami jeśli nie ogarniają reguł. Sam miałem przez pierwsze miesiące rolety automatycznie i rajcowało mnie to ale po kilku zdarzeniach typu zarwana noc/wesele wyłączyliśmy automat i wcale nam go nie brakuje. Automat jest spoko jak działa w 100% tak jak chce użytkownik.

Inteligentny dom będzie miał sens za 10-20 lat, jeśli będzie potrafił na podstawie manualnych akcji sam wymyślać reguły i je proponować, rozpoznawać użytkowników i ich lokalizację oraz zwyczaje. Wyobrażam sobie to tak że dostaje wieczorem powiadomienie że drzwi wejściowe są otwarte a prawie zawsze o tej porze już były zamknięte i czy chce je zamknąć. Wtedy taka integracja wszystkiego że wszystkim będziesz miała większy sens
Uwielbiam takie opowieści. To dokładnie tak samo gdy elektrosceptyk który nigdy nie miał samochodu elektrycznego przekonuje mnie jakie to elektryki są złe ;)
Już dzisiaj inteligentny dom może bez problemu wykonywać akcję gdy wchodzisz do domu. A drzwi same się ryglują, a nie przypominają żeby je zaryglować. Po prostu nie do końca rozumiesz na czym to wszystko polega. Nie masz być niewolnikiem swojego domu, tylko rzeczy mają się dziać same, bez Twojego sprawdzania i zastanawiania się. Jest po zachodzie słońca? No to rolety w dół. Nie wiem po co miałbym o tym myśleć i ręcznie zamykać. Jest późno i nadal jest otwarta brama wjazdowa? To ją zamknij. I tak dalej i tak dalej.

Last edited:

Grzesiek

Pionier e-mobilności
2x1,5mm x 200m = 300 zł
8x0,6m x 200m = 130 zł
vs.
Loxone 200m = 2000 zł

Faktycznie można położyć razem z instalacjami.
Hmm... wszystko tak szukasz? ;)

To jest taki sam przewód.

W dodatku taki pęk kabli w rozdzielnicy to ani estetyczne ani praktywne. Wiem, bo mam :)

W dodatku apropo idei inteligentnego domu.
Ona ma sens kiedy jest kompleksowa.
Wchodzisz domu i masz asystenta głosowego który robi albo sam tak jak Ty zwykłeś to robić, albo mówisz mu czego chcesz.
Ale aby to było możliwe, trzeba niestety większość rzeczy podłączyć pod jakiś system który da się integrować.
Im mniej różnych systemów - tym łatwiej.
Lubię KNX, bo jest niezawodny i każdy się z nim zintegruje.
Ma tylko 1 wadę. Nie ma marketingu. :) A wszyscy straszą cenami. Tak jak kolega wyżej kablem od Loxone.
A da się naprawdę tanio zlepić dom na KNX - oczywiście jako podstawową funkcjonalność.
Rolety, oświetlenie, czujniki.
Okrasić go automatyką np. od HA lub Loxone. ( z loxone jest trudniej, ale DA się nie zabierająć podstawowej zalety KNX ).

Last edited:

Grzesiek

Pionier e-mobilności

Jeszcze raz odnosię się do Twojego postu.
Czy Ty przypadkiem nie liczysz przewodu magistralnego ułożonego w gwiazdę? Oby nie, bo to bez sensu.
Można zrobić 2 pętle po domu. np. na wszystkie łączniki i na wszystkie punkty świetlne i linie na czujniki.
czyli 3 pętelki. W każdym wypadku w metrach pójdzie mniej niż każdy punt do rozdzielnicy osobno.

Kamery to i tak siec TCP/IP. Tutaj zawsze to samo.
Tak samo falownik - skrętka. Nic więcej nie trzeba.
Położ skrętke jeszcze do RTV,TV,Klimatyzatorów, pomieszczenia technicznego. np. PC, inne sterowniki.
Ewentualnie modbus RTU - warto mieć do pomieszczeń technicznych, klimatyzatorów różnych sprzętów. A to można po skrętce, a lepiej magistralnym w innym kolorze.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Uwielbiam takie opowieści. To dokładnie tak samo gdy elektrosceptyk który nigdy nie miał samochodu elektrycznego przekonuje mnie jakie to elektryki są złe ;)
Już dzisiaj inteligentny dom może bez problemu wykonywać akcję gdy wchodzisz do domu. A drzwi same się ryglują, a nie przypominają żeby je zaryglować. Po prostu nie do końca rozumiesz na czym to wszystko polega. Nie masz być niewolnikiem swojego domu, tylko rzeczy mają się dziać same, bez Twojego sprawdzania i zastanawiania się. Jest po zachodzie słońca? No to rolety w dół. Nie wiem po co miałbym o tym myśleć i ręcznie zamykać. Jest późno i nadal jest otwarta brama wjazdowa? To ją zamknij. I tak dalej i tak dalej.
Nie zrozumiałeś. Ja wiem że to co pisałeś można. Mogą się drzwi ryglować ale akurat nie chcę bo mam imprezę tego dnia i chce żeby jak goście się schodzą to żeby mogli sobie wychodzić a potem mogę zapomnieć. Nie chcę sam wymyślać reguł typu. "Jeśli po północy i drzwi nie były otwierane godzinę to rygluj"
Albo siedzimy sobie na tarasie, jest zachód i roleta się zamyka wchodzę i dodaje warunek że drzwi tarasowe muszą być domknięte ale muszę rozdzielić na osobne grupy że tylko do tej jednej rolety ten warunek. Albo mam że w weekend rano się nie otwierają ale jest poniedziałek Wielkanocny i mi się otwierają i szukam jak uwzględnić polskie święta itd
Taki system automatyki jest tak samo dobry jak pracowity idiota. Ja mu nie daje bardziej skomplikowanych zadań bo bardziej mnie irytuje jak raz odwali głupotę niż kliknięcie w przycisk raz dziennie.