No widzisz, mam podobne odczucia. Ale inne doświadczenia. 😀 mam tylko 1 aplikacje od wszystkiego. Łączniez pv, cwu, ogrzewanie, oświetlenie, rolety, stacja pogodowa, alarm, videofon, rekuperacja, kamery, klimatyzatory. I wallbox z autem tez bedzie. I dojdzie falownik do pompy w studni. Oczyszczalnia tez ma tcp/ip. Ale nawet producent nie ma adresów... wiec może być jednak ciezko.W domuGdy przymierzałem się do budowy domu to też chciałem mieć automatykę domową i to była jedna z lepszych decyzji aby jej nie robić. Wystarczy sieć strukturalna. Zapominałem gasić światła przed domem to wsadziłem w puszkę po włącznik przekaźnik Wifi i gotowe. Mogłem potem sobie kupować dowolne urządzenia. Tak, mam 12 aplikacji na telefonie do urządzeń w domu i absolutnie mi to nie przeszkadza, z centralną automatyka miałbym pewnie z 10
Mam awersję do miliona apek na telefonie.
Dla mnie idealnym wyborem był knx. Rozbudowa to bajka, modyfikacje i zmiany koncepcji. Wylaczniki automatyczne i sekcyjne. No i zaawansowana automatyka. Bo można mieć inteligentne rolety które możesz zdalnie otworzyć i zamykac i to kosztuje a moga byc jeszcze harmonogramy, czujniki natężenia oswietlenia. Ochrony na marznacy deszcz, wiatr. Zamyka się w zależności od temp w domu i na zewnatrz. I to juz kosztuje nieco więcej. A ile? Zalezy co się na wstępie uwzględni.