można by pomyśleć

bob

Zadomawiam się
Można by pomyśleć , że szczęśliwych posiadaczy opla to nie ma na forum , ja jestem i jeśli ktoś też to może rozpocznijmy ten wątek

p0li

Pionier e-mobilności
Można by pomyśleć , że szczęśliwych posiadaczy opla to nie ma na forum , ja jestem i jeśli ktoś też to może rozpocznijmy ten wątek
nie czekaj na nikogo - wrzucaj zdjecia, opisuj wrazenia....

grzywek

Zadomawiam się
Miałem kiedyś jazdę próbną i poważnie myślałem nad zakupem. Naprawdę fajne i całkiem ładne autko do miasta. Podoba mi się to proste i schludne wnętrze Opla. Dla kontrastu choć e-208 jest ładniejszy z zewnątrz to kokpit jest wizualnym potworkiem.

A jakie masz @bob wrażenia? Ile już jeździsz?

bob

Zadomawiam się
W pełni się z Tobą zgadzam . Przejechałem w 2 miesiące 8 tyś km jest ok pali 13,3 kw przy 95 KM/h . zasięg realny 300 (sprawdzony ) oczywiście latem . ważne dla mnie że nie rzuca się w oczy . Jeden na tą chwilę drobny mankament to oprogramowanie trochę ubogie większość obsługi ważnej na aplikacji , tak jak np. programowanie ładowania .Słyszałem że w e-208 zawiesza się oprogramowanie i mogę powiedzieć że w corsie nic takiego się nie dzieje ale aplikacja na android uboga bardzo :)

slaveq

Pionier e-mobilności
Jak wygląda kwestia degradacji baterii, wystąpiła u ciebie jakaś? W tej corsie jest chłodzenie cieczą? Pytam bo zastanawiam się nad zakupem dla żony.

bob

Zadomawiam się
hej tak jest chłodzona , i czasami do słychać jak odpali się wiatrak w pompie ciepła :) co do degradacji to Ci nie powiem bo przejechałem 8 500 tyś KM trochę za mało aby zauważyć różnicę , widzę tylko że raczej się optymalizuje się ok w trakcie ładowania ( po ładowarce mobilnej która ma tą opcję) , wydaje mi się iż wszystkie produkcje PSA są chłodzone cieczą . Jak masz jakieś pytania jeszcze to pisz chętni odpowiem o ile wiem :)

slaveq

Pionier e-mobilności
Ok to tak mam kilka pytań jeszcze:

1) Czy jest obowiązkowy serwis roczny? Jeśli tak to co na nim robią i ile kosztuje?

2) Jak z gwarancją na napęd i baterię, ile lat wynosi?

3) Co można robić w apce? Czy jest opcja zdalnego odpalenia grzania lub chłodzenia na konkretną godzinę?

4) Czy można ustawić limit ładowania np. Do 80%

5) Czy jest szybkie ładowanie DC?

6) Jak działa rekuperacja i czy da się jeździć tylko na pedale gazu :).

Bede bardzo wdzięczny jeśli odpowiedz nawet na kilka z powyższych pytań bo jak mówię jestem zainteresowany baaardzo zakupem.

bob

Zadomawiam się
Proszę odpowiedzi
1) Czy jest obowiązkowy serwis roczny? Jeśli tak to co na nim robią i ile kosztuje?
-280 zł nie wiem co robią chyba myją samochód po stwierdzeniu że wszystko ok :)

2) Jak z gwarancją na napęd i baterię, ile lat wynosi?
-standard 2 lata na samochód i 8 lub 120 tyś na baterię

3) Co można robić w apce? Czy jest opcja zdalnego odpalenia grzania lub chłodzenia na konkretną godzinę?
- tak

4) Czy można ustawić limit ładowania np. Do 80%
- no właśnie nie możesz zaprogramować start , ale nie wyłączenie dla mnie to też ważne przy taryfie g12 no i nie mam potrzeby ładować go do 100%

5) Czy jest szybkie ładowanie DC?
- tak ładowarka do 100KW czyli jeszcze niewiele w PL miejsc z taką lub wyższą mocą

6) Jak działa rekuperacja i czy da się jeździć tylko na pedale gazu :).
- nie nie da auto nie zatrzyma się samo . Ale uważam to zaletę , bo tarcze hamulcowe nie zardzewieją jak często w tych co mają taki drastyczny e-pedał corsa wyhamuje ostro ale się nie zatrzyma.

Bede bardzo wdzięczny jeśli odpowiedz nawet na kilka z powyższych pytań bo jak mówię jestem zainteresowany baaardzo zakupem.

bob

Zadomawiam się
ps . na tą chwilę zakończenie ładowania rozwiązuję w apce poprzez wysłania polecenia opóźnij ładowanie , więc można by powiedzieć iż wyłączam ręcznie nie jest to problem bo wstaję wcześnie , tylko irytuje mnie fakt że często naładuje się do 100% a ja nie mam na to wpływu

slaveq

Pionier e-mobilności
A to akurat też można evse rozwiązać np. nrgkick ma taką opcję także spokojnie :). Epedal trochę szkoda bo w Tesli to rewelka ale też do przeżycia. Umówię się na jazdę próbną niedługo i w przyszłym roku chyba zamówię :). Dzięki za odpowiedzi