p0li

Pionier e-mobilności
aaa, ok
myslalem ze nowsze wersje mialy juz tak jak i3

Michuu8

Nowy na Forum
Witam , mam podobną sytuację. Po napełnieniu klimy dalej auto nie chłodziło ani nie grzało. Pompa ciepła gdy chodziła robiła spory hałas teraz jest cisza a ogrzewanie działa dzięki grzałce.
Jeśli ktoś może miał taki przypadek proszę o pomoc.

p08

Nowy na Forum
Witam , mam podobną sytuację. Po napełnieniu klimy dalej auto nie chłodziło ani nie grzało. Pompa ciepła gdy chodziła robiła spory hałas teraz jest cisza a ogrzewanie działa dzięki grzałce.
U mnie brak było czynnika, po napełnieniu okazało się że zatarty jest kompresor klimatyzacji. Po wymianie na nowy, plus kilku innych rzeczy, wszystko działa, tzn. grzanie i chłodzenie.

vwir

Pionier e-mobilności
Ostrożnie. Nie masz też chłodzenia baterii. W marcu to nie problem, ale w czerwcu już tak. Sprawdź sprężarkę klimy. Jeśli hałasowała to pewnie się w końcu zatarła. Jeśli dodawałeś czynnika ale nie uzupełniłeś oleju to jej nie pomogło.

Michuu8

Nowy na Forum
Rozumiem , mechanik posprawdzał bezpieczniki i połączenie kabli i po tym sprężarka chodziła prawie dwa dni i przestała pracować (hałasować)

Posiadacz Zoe

Nowy na Forum
Mam świeżo nabitą klimatyzację. Łącznie 1 kg czynnika. Samochód grzeje i chłodzi jak szalony. Niestety nie działa wentylator pompy ciepła. Wcześniej było go słychać z daleka podczas grzania lub chłodzenia. Teraz jest grobowa cisza. Gdyby zatarty był kompresor sprężarki, to nie działałoby chłodzenie. Wentylator chodzi natomiast podczas ładowania akumulatora. Ale jest to chyba inny wentylator. Nie mam już żadnego pomysłu, co boli moje Zoe z 2020 roku. Z mechanikiem elektrykiem nie mamy już pomysłu, jak naprawić samochód. Proszę o pomoc

Posiadacz Zoe

Nowy na Forum
Absolutnie żadnych
Podczas załączania zasilania samochodu, oprócz charakterystycznego cykania termostatów, słychać także trzy, cztery metaliczne odgłosy. Wentylator pompy ciepła chodzi bardzo lekko. Nie ma najmniejszych uszkodzeń mechanicznych. Włączaliśmy klimatyzację pod nagrzewnicą oraz ogrzewanie w chłodną pogodę. Pompa działa po nabiciu 400 gr do łącznie 1 kg czynnika prawidłowo. Wentylator jednak nie włącza się. Wcześniej działał tak, że się ludzie stojący na światłach oglądali. Teraz jest cisza. Mój mechanik twierdzi, że ten wentylator winien załączać się w określonych warunkach. Ale ja wiem, że on dotychczas chodził stale podczas pracy PC. Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Last edited:

Olecki

Pionier e-mobilności
Spróbuj sprawdzić jaką temperaturę pokazują wszystkie czujniki z układu klimatyzacji. Wygląda jakby któryś padł i pokazywał cały czas stałą wartość, przy której wentylator pompy się nie załącza