Zamysł był taki że pogwarancyjną oryginalną baterię powiedzmy 10 letnią ze sprawnością 65% biorę na magazyn. Wymiana na nową poza warsztatem Tesli. Czyli te ceny które znamy z faktur przy wymianie oryginalnej baterii w ramach gwarancji(ok.1tyś PLN za 1kWh brutto) pewnie są obniżane ponieważ producent bierze tę uszkodzoną, która ma jakąś wartość. Ciekawe jaka jest cena za baterię jeśli chciałbym wymienić ją poza Teslą w 10 letnim aucie. Pewnie już takie przypadki bywały w modelu S który na rynku jest od dłuzszego czasu.
Zostanie wykorzystane. Tylko nie przez Ciebie. Tylko tak jak pisze
@Olecki.
Może przezemnie nie ,ale nie wiem dlaczego nie może być wykorzystane przez kolegę który ma olbrzymie doświadczenie w budowie paneli PV, małych magazynów energii( pierwszy zbudował kiedy jeszcze nikt nie wiedział o fotowoltaice- i jest sprawny do dziś !) a nawet popełnił świetny wiatrak pionowy(który musial zdemontowac ze względu na protesty sąsiada w NB

Nie wiem dokładnie jaki ma typ sieci wiem natomiast że ma możliwość ładowania pakietów z sieci natomiast ma zdublowaną w 60% instalację elektryczną odbiorczą i tam dostarcza energię z obecnego magazynu ( niecałe 10 kWh)
Reasumując- chłop dojrzał do zakupu używanego EV i mysli o wykorzystaniu większego magazynu z baterii auta gdy ta juz bedzie za słaba do jeżdzenia.. Kupuje nową baterię ,zakłada mu ją naprzykład EV repairgarage a starą jako magazyn montuje u siebie . Tyle . Pytanie brzmi ile tak naprawdę kosztuje bateria?