Jaka ładowarka mobilna 11kw ?

Dyzio

Zadomawiam się
Witam !
Jaką ładowarkę mobilną 11kw 3 fazową proponujecie a jakiej unikać czy mam się kierować tylko ceną ?

ZENCAR - jest wersja jakaś i wersja oznaczana NEW (nowy model E! )
Feyree ? coś jeszcze ?

kiosho

Nowy na Forum
Domyślam się o co chodzi, ale nie wiem (ile potrzebuje). Kupiłem samochód bez instrukcji, skąd to wziąć?
Jeżeli dobrze rozumiem to jest to ograniczenie max prądu, tylko po co miałbym ograniczać po stronie ładowarki, skoro odbiornik i tak nie pobierze więcej niż może?

vwir

Pionier e-mobilności
Żeby nie próbował odebrać więcej, niż może. Jeśli na przykład przewód, wtyczka, gniazdo lub jakikolwiek inny komponent może przenieść maksymalnie 16A, to nie chcesz, żeby odbiornik próbował pobrać 32A. Traktuj to tak samo jak zabezpieczenie nadprądowe w skrzynce bezpiecznikowej.

ozzy

Nowy na Forum
Panowie jak to jest z tą mocą ładowarek?Mam wallboxa Tesli.Wiem że ma moc ładowania ograniczoną przez Tesle do 11kw.Ale jak ładuję auto to pomimo że ładuje pełnym dostępnym pradem czyli 16A(przyłącze jest 32A tak że ma zapas) to i tak w godzinę naładuje mi 6Kwh.Biorąc pod uwagę że jes to prąd 3faz to mamy 16Ax 240V= 3840w 3840wx3fazy= 11520w I tu nie rozumiem dlaczego ładując godzine nie dostaję 11kwh tylko 6kwh?

Last edited:

Michal

Moderator
Wydaje mi się, że nie da się ustawić WC3 na dwie fazy. Brzmi bardziej jakbyś miał ustawioną ładowarkę na jednofazową 32 A.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Panowie jak to jest z tą mocą ładowarek?Mam wallboxa Tesli.Wiem że ma moc ładowania ograniczoną przez Tesle do 11kw.Ale jak ładuję auto to pomimo że ładuje pełnym dostępnym pradem czyli 16A(przyłącze jest 32A tak że ma zapas) to i tak w godzinę naładuje mi 6Kwh.Biorąc pod uwagę że jes to prąd 3faz to mamy 16Ax 240V= 3840w 3840wx3fazy= 11520w I tu nie rozumiem dlaczego ładując godzine nie dostaję 11kwh tylko 6kwh?
Tesla redukuje prad gdy napięcie spada w sieci. Dlatego może być tak że w Wallboxie jest ustawienie 16A w samochodzie 16A a ładowanie odbywa się z prędkością 8-13A( przy takich parametrach udało mi się przyłapać auto). Mnie to wkurza bo chce gdzieś wyjechać podłączam auto i nie mam pełnej mocy. Dodatkowo nie da się zdalnie tego poprawić, trzeba odłączyć i podłączyć ponownie wtyczkę żeby wróciło na 16A. Restartowanie ładowania z wallboxa albo samochodu nie pomaga

Michal

Moderator
Jeśli spada napięcie w sieci to pokazuje jasny komunikat na ten temat, a @ozzy nic o tym nie pisał.