Super, to wywnioskowałem z samej nazwy urządzeniaNie jestem elektrykiem, ale wydaje mi się że to opcjonalne dodatkowe zabezpieczenie na wypadek spadku napięcia.
To chyba dodatkowe zabezpieczenie.@m0rwen Mowa o tym Schneiderze?
@krzyss zdecydowałeś się w końcu na niego?
Pytam bo sam go sobie teraz zamówiłem (ale akurat wersję bez kabla). I tym samym mam pytanko. W instrukcji na schemacie podłączenia występuje moduł MNx (wyzwalacz zanikowy). Jest też informacja "A Undervoltage release (MNx) controlled by the charging station must be installed to enable to activate the upstream circuit-breaker tripping." Orientuje się ktoś obeznany jak ważny jest tutaj taki wyzwalacz, czym może skutkować ewentualnie scenariusz, w którym miałby on zadziałać a go nie będzie i czy inne wallboxy jak np. Tesla Wallconnector coś takiego ma już na pokładzie? Czy sprzęt w ogóle działa bez tego modułu? Poniżej schemat podłączenia właśnie z tym MNx. Tutaj cała instrukcja.
Co ciekawe znalazłem też taki dokument od Schneidera w którym jest napisane:
Jak rozumiem, wersja przeze mnie zamówiona ma klapkę na porcie T2 więc czy dobrze rozumiem, że w tym przypadku MNx byłoby zdublowanym zabezpieczeniem spełniającym tą samą funkcję zabezpieczającą...?
Dociekliwy jestem a schneidera postanowiłem kupić dla RCD-DD wykrywającego upływy prądu stałego 6 mA (teraz korzystam z EVSE Tesli która go nie ma i w rozdzielni też tego nie posiadam). Już się cieszyłem że będę spać super spokojnie a tu czytam o jakimś kolejnym zabezpieczeniu, którego ten schneider wbudowanego nie ma 😅.
View attachment 16931
Nie hejtuję, alem ciekawy po co te breloczki otwierające klapkę w Tesli? Wystarczy puknąć w klapkę i otwiera się, czy chodzi o możliwość podpięcia jak nie masz telefonu przy sobie? Można za jego pomocą przerwać ładowanie?
Dobrze to wygląda. A tak z ciekawości dopytam tylko czy nie boicie się wieszać tak wallboxów na ścianie zewnętrznej? Rozumiem, że to jest dom więc i tak jest już ogrodzenie posesji zapewne. U mnie trochę inny przypadek bo we wspólnej hali garażowej.... Mam trochę opór przed zawieszeniem go tak "gołego", nie opakowanego w jakąś skrzynkę chociażbyZamontowałem tego Schneidera. Jedyny wymóg to RCD-A 30mA gdzieś przed nim.
Niby nie mają ale z drugiej strony... Wejdzie taki lump za kimś do klatki... A stamtąd już do hali. Mamy monitoring. Normalnie widać na nim jak te gnoje biegają po hali z takimi walizkami podróżnymi na kółkach (taki bagaż podręczny do ryanaira). Jak znajdą to co chcą to z walizeczki wyciągają szlifierkę nurkują pod auto. Trwa to chwilę. Są już bezczelni bo kamery bardzo dobrze widać. Więc ewidentnie się tym nie przejmują. "Ochrony" co prawda nie mamy ale nie wiem czy emerytowany pan w podeszłym wieku coś by na to poradził.Myślałem, że w takich garażach jest bezpieczniej, bo postronne osoby nie mają dostępu.