danielm

Pionier e-mobilności
Sr+ na lfp- 2 tygodnie użytkowania, ładowanie głównie z ac (powoli), abrp i tessie pokazuje mi degradację baterii 2%, 53.9kwh - coś chyba za szybko, nie? Dzisiaj naladowalem do 100% na GW żeby "wykalibrowac" ale nadal taki status. Martwić się?
patrzeć na liczbe kilometrów po naładowaniu do 100%. ABRP nie nadąża za nowymi rodzajami baterii.

Bronek

Pionier e-mobilności
3 lata jeżdżę dwoma ev i nigdy tego nie sprawdzałem. Auta jeżdżą i tyle. Komplenie nie zauważyłem wpływu degradacji na użytkowanie.
Spalinowce też gubiły konie, olej i przy#pieszenie, czy ktoś tym się martwił, analizował?

cooler

Pionier e-mobilności
Hej, mógłbyś z ciekawości wrzucic zdjęcie o co chodzi z tym trójkątem przy lusterku? Co w nim może być źle spasowane? Może powodować że samochód jest głośniejszy przy wyższych prędkościach?
Oczywiście, wysuwał się z mocowań na dole od przodu, a ponieważ jest na środku czymś złapany to się przekręcał i w szparę na dole wlatuje wiatr opływający lusterko. i wtedy jest naprawdę głośno.
Tutaj masz zdjęcie gdy odkryłem o co chodzi:
IMG_20210607_183419291.jpg
Lusterko1.jpg

slaveq

Pionier e-mobilności
Oczywiście, wysuwał się z mocowań na dole od przodu, a ponieważ jest na środku czymś złapany to się przekręcał i w szparę na dole wlatuje wiatr opływający lusterko. i wtedy jest naprawdę głośno.
Tutaj masz zdjęcie gdy odkryłem o co chodzi:View attachment 2128View attachment 2129
Dzięki aż sprawdzę u siebie z ciekawości.

//Edit No i masz u mnie od strony kierowcy też się coś takiego dzieje (w dużo mniejszym stopniu ale jednak) i się zastanawiam czy w ogóle wołać serwis bo to pierdoła a może uda mi się samemu naprawić. Naprawiał to ktoś samemu?

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
bo to pierdoła a może uda mi się samemu naprawić. Naprawiał to ktoś samemu?
Jeżeli wychodzi z zaczepów to znaczy że są połamane - tak było u mnie, po pierwszej wymianie nie usuneli wyłamanych zaczepów z gniazd i dalej wychodziło, dopiero druga naprawa dała rady, jak oczyścili gniazda i porządnie wszystko złożyli.
Tak że serwis - bo skąd weźmiesz nowy trójkąt - no i od razu wspomnij żeby oczyścili gniazda z pozostałości zaczepów.
BTW: na zdjęciu jest szpara że tak powiem przerysowana na maxa, normalnie samo się mniej wysuwało, po ręcznym wciśnięciu jest lepiej ale po chwili znów się wysuwa

slaveq

Pionier e-mobilności
Ok wsunąłem na maksa i podkeliłem taśmą dwustronną 3m do elementów samochodu. Powinno być git, jeździć obserwować :D. Nie chce mi się serwisu mobilnego ciągnąć ani samemu do Warszawy z GOPu jechać na wymianę kawałka plastiku.

Boko

Fachowiec
Czesc, szybkie pytanie. Od jakiegos czas nie widze na stronie terminu kiedy tesla 3 zostanie orientacyjnie dostarczona. Gdy zamawiamy i konfigurujemy samochod, kiedys pojawiala sie informacja na gorze strony o orientacyjnym czasie dostawy. Teraz juz tego nie widze. Sprawdzamem na komorce, lapku, w chrome, safari. Wszedzie to samo. Czy ktos zauwazyl ten problem i ma na niego rozwiazanie?

danielm

Pionier e-mobilności
Czesc, szybkie pytanie. Od jakiegos czas nie widze na stronie terminu kiedy tesla 3 zostanie orientacyjnie dostarczona. Gdy zamawiamy i konfigurujemy samochod, kiedys pojawiala sie informacja na gorze strony o orientacyjnym czasie dostawy. Teraz juz tego nie widze. Sprawdzamem na komorce, lapku, w chrome, safari. Wszedzie to samo. Czy ktos zauwazyl ten problem i ma na niego rozwiazanie?
tak, zmienił się termin więc automat usunął to co było. jak będą wiedzieli jaki jest nowy to się pojawi. niestety norma w Tesli :) wszystko zautomatyzowane