Dashcam - rejestrator video przód

Michal

Moderator
Ma rejestrator z czterech kamer dokoła. Jednak nie taki jak zwykłe / rynkowe - musisz klepnąć klakson albo ikonkę na ekranie żeby zapisać nagranie, bez tego nic się nie zapisze. Oczywiście jest tez wartownik, który zapisuje nagrania kiedy auto jest zamknięte i coś zostanie wykryte.

Poczytaj manual:

korzonek

Nowy na Forum
Ma rejestrator z czterech kamer dokoła. Jednak nie taki jak zwykłe / rynkowe - musisz klepnąć klakson albo ikonkę na ekranie żeby zapisać nagranie, bez tego nic się nie zapisze. Oczywiście jest tez wartownik, który zapisuje nagrania kiedy auto jest zamknięte i coś zostanie wykryte.

Poczytaj manual:
Masz rację jest przednia! Coś mi się pokręciło, a sentry oczywiście korzystam. Zjada mi z 4% przez noc, to typowe? Stoję na ulicy, obok chodnika - może wzmożony ruch ludzi to powoduje?

alaska_k

Fachowiec
Masz rację jest przednia! Coś mi się pokręciło, a sentry oczywiście korzystam. Zjada mi z 4% przez noc, to typowe? Stoję na ulicy, obok chodnika - może wzmożony ruch ludzi to powoduje?
Tyle zjada, nawet jak nie ma ruchu to sporo. Moim zdaniem też to dużo. Pewnie dlatego że nie jest uśpiona i ciągle wtedy tam coś się włącza nie tylko same kamery. Kilka kW na dobę to jak by niezły odbiornik energii tam działał.

Michal

Moderator
Wartownik zużywa około 200W, co daje około 24h * 200W = 4,8 kWh / dobę.
Ruch nie ma znaczenia, bo auto i tak analizują każdą klatkę obrazu.

Jeśli nie masz podpiętego do ładowarki, to polecam wyłączyć opcję "Wykrycie na podstawie kamery".

alaska_k

Fachowiec
Wartownik zużywa około 200W, co daje około 24h * 200W = 4,8 kWh / dobę.
Ruch nie ma znaczenia, bo auto i tak analizują każdą klatkę obrazu.

Jeśli nie masz podpiętego do ładowarki, to polecam wyłączyć opcję "Wykrycie na podstawie kamery".
Ale wtedy Wartownik w ogóle będzie działać jeśli auto nie ma czujników? "Gdy włączone jest Wykrycie na podstawie kamery, tryb wartownika wykorzystuje zewnętrzne kamery pojazdu oprócz czujników do wykrywania zdarzenia zagrożenia podczas zaparkowania. W przypadku wyłączenia pojazd zapisuje klipy na dysku USB tylko w przypadku wykrycia fizycznego zagrożenia"

Hermes

Posiadacz elektryka
Z przodu są 3 kamery - a łącznie jest ich 8.
Tym niemniej zamontowałem dodatkową kamerę z przodu - wybudza się i jest zasilana tak samo jako pozostałe kamery z sentry :) I nie muszę klaksony (lub z rolki) klikać, aby się automatycznie nagrało :)

6a8

Posiadacz elektryka
Z przodu są 3 kamery - a łącznie jest ich 8.
Tym niemniej zamontowałem dodatkową kamerę z przodu - wybudza się i jest zasilana tak samo jako pozostałe kamery z sentry :) I nie muszę klaksony (lub z rolki) klikać, aby się automatycznie nagrało :)
Jakieś szczegóły ( jak podpiąłeś zasilanie, ile zużywa, przykładowy klip ) ?

Michal

Moderator
Ale wtedy Wartownik w ogóle będzie działać jeśli auto nie ma czujników? "Gdy włączone jest Wykrycie na podstawie kamery, tryb wartownika wykorzystuje zewnętrzne kamery pojazdu oprócz czujników do wykrywania zdarzenia zagrożenia podczas zaparkowania. W przypadku wyłączenia pojazd zapisuje klipy na dysku USB tylko w przypadku wykrycia fizycznego zagrożenia"
Będzie działać na wybudzeniu takim jak alarm - przechylenie, złapanie za klamkę, ...

Bjorn Nyland miał kiedyś filmik, w którym liczył, że wartownik się nie opłaca, bo przez kilka lat zużyje tyle energii, że jej wartość przekroczy wartość ewentualnej naprawy.

Policz sobie sam - powiedzmy, że nie cały czas to działa ale 12h dziennie 5 dni w tygodniu:
2,4 kWh * 5 * 52 = 624 kWh
Zakładając, że kWh kosztuje 1 zł, to daje 624 zł w piach rocznie.

Ja mam wyłączone wykrywanie na podstawie kamer.