Jaki system sterowania ogrzewaniem domu?

cooler

Pionier e-mobilności
Cześć,
Potrzebuję podpowiedzi praktyków lub użytkowników systemów sterowania ogrzewaniem poszczególnych pomieszczeń w domu.

Modernizuję pomału mój prawie 20-sto letni dom i stanąłem przed koniecznością instalacji nowoczesnego sterowania ogrzewaniem domu:
Mam 11 grzejników (tradycyjne) w 9-ciu pomieszczeniach i piec gazowy Vitopend 100. Koszty ogrzewania nieduże, dom dobrze docieplony, okna nawet za szczelne.

Problem jaki chcę ogarnąć to duże różnice w temperaturach w poszczególnych pomieszczeniach: podczas gdy np. w moim pokoju jest cieplutko (bo dużo pracujących komputerów) to w łazience lub w pokoju żony jest dużo chłodniej.

Mam 2 czujniki sterujące włączaniem się pieca (w salonie oraz w najzimniejszym pokoju na poddaszu), na każdym grzejniku termostat ustawiony na ok 22 st C, więc gdy któryś z 2 czujników wykryje że jest za zimno to zdalnie odpala piec i strumień ciepła leci do każdego kaloryfera, a najwięcej tam gdzie lokalny termostat stwierdza że jest za zimno. Problem w tym że czujniki są tylko dwa i jeżeli tam gdzie są jest OK to np w łazience może być bardzo zimno i system nie włącza się.

Potrzebowałbym systemu, który w każdym pomieszczeniu ma czujnik temperatury i każdy grzejnik w pomieszczeniu jest sterowany niezależnie (otwarty na max lub zamknięty), każdy czujnik może odpalić zdalnie (radiowo) piec oraz otworzyć na maxa zawór na konkretnym powiązanym z nim grzejnikiem. Wskazane by było sterowanie lokalne z jakiegoś centralnego panelu oraz niezależnie w każdym pokoju oraz z telefonu (w tym super gdyby dało się zdalnie spoza domu).

Będę wdzięczny za sugestie oraz podpowiedzi, również ocenę kosztów systemu, zalety lub wady tego czego używacie.

Michal

Moderator
Brzmi jak zadanie dla Home Assistant HA + jakieś głowice kaloryferów radiowe Zigbee - one maja wbudowany czujnik temperatury i możesz to sobie później zautomatyzować jak chcesz w HA. Do tego będziesz oczywiście potrzebował jakiś stycznik do załączania pieca, np. taki po wifi - shelly 1.

Możesz też zrobić to trochę bardziej analogowo - z mniejszą ilością czujników - tak jak chyba działa moja pompa ciepła.
Monitorujesz temperaturę wody CO w układzie, przy piecu na wyjściu (zasilanie) i powrocie (powrót). Ustawiasz sobie jakąś krzywą (a w zasadzie to prawie prostą, pod odpowiednim kątem) grzania - przy danej temperaturze zewnętrznej ma być zadana temperatura zasilania - np. przy 9C => 32C, 2C => 38C przy -10C => 46C.
1713887223985.png
Następnie cały układ działa chyba tak, że jak wykryje spadek temperatury powrotu poniżej zadanej wartości o jakąś wartość pętli histerezy, to uruchamia grzanie i grzeje aż osiągnie temperaturę powrotu wyższą od zadanej o jakąś pętlę histerezy.
Do tego w pomieszczeniach masz analogowe termostaty, które regulują temperatury pomieszczeń.
Minusem jest to, że w zasadzie cały czas musi chodzić pompka obiegowa CO, żeby dawać informacje o temperaturach CO. Plusem mała ilość czujników.

Ps. Jeszcze oczywistości: może masz za małe moce grzejników w tych zimnych pomieszczeniach, źle ustawione termostaty albo zapowietrzone grzejniki?

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności
Ja mam ogrzewanie podłogowe, i w każdym pomieszczeniu czujnik podpięty pod HUBa, po wykryciu niższej temperatury wysyła info na piec, i grzeje się konkretne pomieszczenie. Pewnie analogicznie można zrobić przy kaloryferach. Piec ma swoją krzywą, bardzo rozbudowaną i pompa włącza się dopiero jak czujnik wyśle info, że jest obniżona temperatura w pomieszczeniu.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Albo HA, jak Michał wspominał.
Można też pójść w stronę Loxonę i głowic na wifi.

A z Twoich problemów ja wyszedłem inaczej.
Zwyczajnie pokoje są wyłączone z ogrzewania, sama wentylacja nosi wystarczającą temperaturę - ja mam mechaniczną wentylację.

Dzięki temu w łopatologiczny sposób rozwiązał się większościowo problem z innymi pomieszczeniami.

Łazienki mają grzałki w drabinkach i one dogrzewają według potrzeby do odpowiednich temperatur.

cooler

Pionier e-mobilności
Brzmi jak zadanie dla Home Assistant HA + jakieś głowice kaloryferów radiowe Zigbee - one maja wbudowany czujnik temperatury i możesz to sobie później zautomatyzować jak chcesz w HA. Do tego będziesz oczywiście potrzebował jakiś stycznik do załączania pieca, np. taki po wifi - shelly 1.
Wygląda jak coś co potrzebuje. Nie miałem styczności z HA - skąd to wziąć? Są też czujniki/sterowniki pokoju aby nie brać temperatury z głowicy? Wydaje mi się że to jest częścią problemu, głowice mam często zabudowane lub blisko mebli więc głowice musiały by być sterowanie z czujnika umieszczonego gdzieś pośrodku pomieszczenia, bo może być tak że w pokoju jest zimno ale głowica ma cieplutko blisko kaloryfera i przy ograniczonym przeplywie powietrza.
Ja mam ogrzewanie podłogowe, i w każdym pomieszczeniu czujnik podpięty pod HUBa, po wykryciu niższej temperatury wysyła info na piec, i grzeje się konkretne pomieszczenie. Pewnie analogicznie można zrobić przy kaloryferach. Piec ma swoją krzywą, bardzo rozbudowaną i pompa włącza się dopiero jak czujnik wyśle info, że jest obniżona temperatura w pomieszczeniu.
Jak nazywa się Twój system? Czy komunikuje się radiowo czy przewodowo?

Michal

Moderator
Wygląda jak coś co potrzebuje. Nie miałem styczności z HA - skąd to wziąć? Są też czujniki/sterowniki pokoju aby nie brać temperatury z głowicy? Wydaje mi się że to jest częścią problemu, głowice mam często zabudowane lub blisko mebli więc głowice musiały by być sterowanie z czujnika umieszczonego gdzieś pośrodku pomieszczenia, bo może być tak że w pokoju jest zimno ale głowica ma cieplutko blisko kaloryfera i przy ograniczonym przeplywie powietrza.
Cały opis masz na ich stronie:
Ja kupiłem na allegro zestaw raspberry pi 4, obudowa, karta, zasilacz i instalowałem sam.

Czujniki temperatury pokojów oczywiście też są. Ja używam sonnof snzb-02. Przy czym wkurza mnie konieczność wymiany baterii (gruba pastylka) - u mnie co około pół roku.

Sterownik musisz zrobić sam wewnątrz HA, albo użyć jakiegoś pseudo gotowego rozwiązania. Nie ma czegoś takiego jak sterownik, bo masz tylko czujniki temperatury i stycznik uruchamiany zdalnie do włączania pieca.
Samodzielne zrobienie tego sprowadza się do ustawienia zestawu automatyzacji. Trzeba to trochę przemyśleć i wyklikać w interfejsie HA. Dostęp możesz mieć z dowolnego urządzenia z internetem.

Last edited:

inter

Pionier e-mobilności

Jak nazywa się Twój system? Czy komunikuje się radiowo czy przewodowo?
Ja mam przewodową, ale już widziałem po wifi, nie wiem, czy już mają po zigbee. Producent Beok.

to_masz

Posiadacz elektryka
1. Zigbee od Viessmanna: https://sklep-viessmann.pl/category/inteligentny-dom?horizontal
Integruje się z apką ViCare (jak nie masz, to pod Vitopend pewnie też da się jakimś modułem podpiąć)... ale coś tam ostatnio szaleją z płatnymi funkcjonalnościami 🙄😒

2. 868MHz od Techsterowniki: https://www.techsterowniki.pl/p/stt-869 - fajne, niezawodne i kompletne systemy

3. Jeśli dom inteligentny - rozważyłbym Loxone i dopiero na samym końcu HA i dłubanie samemu.

Osobiście jestem zwolennikiem pomiarów i dostosowywania instalacji tak, żeby działała w większości przypadków tylko z krzywą grzewczą

slaveq

Pionier e-mobilności
Ja mam u siebie głowice od techsterowniki: https://www.techsterowniki.pl/p/wifi-8s - działa od kilku lat bez większych problemów. Wszystko radiowo, centralkę po kablu zepniesz z dowolnym piecem, w apce podstawowe statystyki, ustawienia dla stref, ustawienia otwarcia głowic. Jedyny minus jaki widzę to co sezon ładowanie akumulatorków ale myślę, że na tym forum akurat z tajnikami ładowania nie mamy problemu.

Jakkolwiek lubię grzebanie to badylarstwo z HA w przypadku ogrzewania bym sobie odpuścił - nic tak nie odbiera radości z życia jak trzeba naprawiać jakąś integrację napisaną przez pasjonata kiedy żona z tyłu wkurzona chodzi a w domu zaczyna się robić zimno.

cooler

Pionier e-mobilności
Ja mam u siebie głowice od techsterowniki: https://www.techsterowniki.pl/p/wifi-8s - działa od kilku lat bez większych problemów. Wszystko radiowo, centralkę po kablu zepniesz z dowolnym piecem, w apce podstawowe statystyki, ustawienia dla stref, ustawienia otwarcia głowic. Jedyny minus jaki widzę to co sezon ładowanie akumulatorków ale myślę, że na tym forum akurat z tajnikami ładowania nie mamy problemu.

Jakkolwiek lubię grzebanie to badylarstwo z HA w przypadku ogrzewania bym sobie odpuścił - nic tak nie odbiera radości z życia jak trzeba naprawiać jakąś integrację napisaną przez pasjonata kiedy żona z tyłu wkurzona chodzi a w domu zaczyna się robić zimno.
Dzięki, wygląda dokładnie na to czego chcę - centralne sterowanie wszystkim oraz włączanie/wyłączanie pieca, sterowanie grzejnikami, czujniki pokojowe i zdalne zarządzanie przez apkę. Wygląda obiecująco!
Muszę tylko wyjaśnić czy sterownik 8S obsłuży 11 kaloryferów w 8-miu pomieszczeniach i chyba będę zamawiał :)

Najnowsze dyskusje