Tani Wallbox 11kW ?

adamusek

Posiadacz elektryka
Jest sens.
Takie evse zapewni zasilanie we wszystkich możliwych konfiguracjach ładowarek pokładowych w samochodach, zarówno jedno jak i trzyfazowych, teraz i w przyszłości.
Kupisz raz i masz spokój na wieki.
A tak - zmienisz albo dokupisz inny samochód i możesz mieć konieczność zakupu kolejnego evse.

Piszę z autopsji.
ja mam wallboxa 22kwh bo laduje jeszcze auto z ladowarka jednofazowa. 11kwh obcina mi moc na 1f do 3.6kw, a tak mam 7.2kw

Ev3

Pionier e-mobilności
ja mam wallboxa 22kwh bo laduje jeszcze auto z ladowarka jednofazowa. 11kwh obcina mi moc na 1f do 3.6kw, a tak mam 7.2kw
Mam dokładnie taki sam przypadek, ale nie mam (jeszcze) wersji 22 kW, tylko 11 kW.
Dlatego przestrzegam przed zakupem takiego, kiedyś też mi się wydawało że to wystarczy.

Całe szczęście, że auto z jednofazową ładowarką ma małą baterię, ale i tak musi się ładować dużo dłużej niż auto z ponad dwukrotnie większą baterią.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Autor pytał się o EVSE na wyjazdy do TM3. W Tesli fabryczna cegła daje 7kw z groszami z 1F(z niebieską końcówką), wiadomo wymaga to przyłącza 32A, częściej zastaniesz 16A i pytanie jak często będziesz potrzebował być załadowany do pełna przez noc w takim scenariuszu. Jeśli jednak mówimy o dostępnej sile 22kw to czy warto wydawać kasę dla 4kw mocy? Nie ma jednej odpowiedzi. Wiadomo że najlepszy był by np. juice booster do którego są wszelkie możliwe końcówki wliczając type 2 więc można wozić zamiast kabla do słupków z tym że cena takiego rozwiązania mocno zaporowa jak dla mnie. Mówimy o EVSE, bo wallbox to może być inna para kaloszy bo nie każdy jest w stanie sam sobie wymienić wallboxa gdy będzie miał potrzebę.

Ev3

Pionier e-mobilności
Autor pytał się o EVSE na wyjazdy do TM3.
I dostał odpowiedź co warto kupić, żeby mieć urządzenie też na przyszłość.
W Tesli fabryczna cegła daje 7kw z groszami z 1F(z niebieską końcówką),
Czy 11 kW z tego się nie wyciągnie po wymianie końcówki?
Jeśli nie, to skoro ma już od Tesli 7 kW, to może sprzedać i w ogóle mieć za pół darmo nowy sprzęt po odliczeniu ceny sprzedaży starego.
Mówimy o EVSE, bo wallbox to może być inna para kaloszy
Ta sama.
Bez różnicy, mobilny czy stacjonarny, wybór i tak jest podobny, tylko urządzenie inne.
Ja mam mobilny 11 kW (stacjonarnego nie potrzebuję) i teraz bym kupił 22 kW w zamian.
Właśnie z racji uniwersalności.
Trzeba patrzeć dalej niż miesiąc albo rok do przodu.

adamusek

Posiadacz elektryka
Popieram, mój wallbox jest w wersji Go więc wypinam i biorę, rożnica między 11 a 22kw wynosiła chyba 100zł ;)

qb4hkm

Pionier e-mobilności
I dostał odpowiedź co warto kupić, żeby mieć urządzenie też na przyszłość.

Czy 11 kW z tego się nie wyciągnie po wymianie końcówki?
Jeśli nie, to skoro ma już od Tesli 7 kW, to może sprzedać i w ogóle mieć za pół darmo nowy sprzęt po odliczeniu ceny sprzedaży starego.

Ta sama.
Bez różnicy, mobilny czy stacjonarny, wybór i tak jest podobny, tylko urządzenie inne.
Ja mam mobilny 11 kW (stacjonarnego nie potrzebuję) i teraz bym kupił 22 kW w zamian.
Właśnie z racji uniwersalności.
Trzeba patrzeć dalej niż miesiąc albo rok do przodu.
Jeśli chodzi o elektronikę to moim zdaniem nie warto przepłacać za opcje który wykorzystamy być może kiedyś. Postęp jest szybki, urządzenia tanieją, wychodzą nowe, lepsze modele. Wiadomo, każdy ma inną sytuację i potrzeby.

Ev3

Pionier e-mobilności
Jeśli chodzi o elektronikę to moim zdaniem nie warto przepłacać za opcje który wykorzystamy być może kiedyś. Postęp jest szybki, urządzenia tanieją, wychodzą nowe, lepsze modele.
Ale o jakim przepłacaniu mowa, o 10%?
To jest mniej niż bym chętnie dopłacił za to żeby mieć jedno urządzenie zamiast dwóch, o tym że dwa by kosztowały 90% więcej nie wspominając.
Używać będziesz od razu i to tak samo.

Ev3

Pionier e-mobilności
Stacjonarnie to lepiej brac 22kW,
Ale mobilnie to wole 11kW bo kable ciensze :)
A ile razy w roku użyjesz tego mobilnego, że Ci grubość kabla będzie przeszkadzać?
Przecież normalnie może sobie wisieć na ścianie tak jak stacjonarny.

qb4hkm

Pionier e-mobilności
Ale o jakim przepłacaniu mowa, o 10%?
To jest mniej niż bym chętnie dopłacił za to żeby mieć jedno urządzenie zamiast dwóch, o tym że dwa by kosztowały 90% więcej nie wspominając.
Używać będziesz od razu i to tak samo.
A to już zależy jakie produkty porównujemy. Rozumiem Twój punkt widzenia. Najważniejsze jaka jest potrzeba bo jak kupiłem to też się napaliłem na 3F evse a jednofazowego ledwo potrzebuję.