Juniper - czy warto czekać?

wojtkow

Pionier e-mobilności
Jazda z południa Polski na Hel (~650 km) to dla mnie przynajmniej jedno tankowanie,
W ogóle jest chyba co raz mniej samochodów, które przejadą PL na jednym tankowaniu a jeżeli już to jak przysłowiowy elektryk 90 km/h i za tirem. Mój poprzedni ICE, Outlander, miał bak 55 litrów, co przy spalaniu ok 11-12 l/100 przy prędkościach autostradowych dawało zasięg maks 500 km na pełnym baku. Więc Polski ni cholery nie dałoby się nim przejechać bez postoju. I BTW te 1800 km, o których pisze @cooler to też było kilka tankowań.

A obecnie baki robią się jeszcze mniejsze, żeby zmniejszyć wagę i wycisnąć mniejsze spalanie na testach.
I gdzie te czasy, gdy miałem E60 z bakiem koło 90 litrów i dużo mniejszym spalaniem... ale to se ne vrati.

cooler

Pionier e-mobilności
To podziwiam, dla mnie 2-3 godziny to maks, potem muszę się rozprostować i (często) odtankować :p
To szczera rada zrobić badania, poziom cukru, glicerydy - tak częsta konieczność postojów to objaw wczesnych stadium cukrzycy lub związane jest z otyłością. Od kiedy się wkurzyłem (bo doszedłem do 113kg, 186cm wzrostu) i poważnie wziąłem za odchudzanie (jak wszystko na maxa: -11kg przez 1.5 miesiąca - długie przerwy między jedzeniem i wszystko z niskim indeksem glikemicznym) to mogę zrobić 1000km z jednym lub bez postoju :) - wszystkim polecam głodówę, okazuje się że dobrze robi na wszystko. Mam cel na ten rok 95-90 kg :)

Last edited:

Bronek

Pionier e-mobilności
O kur...:) Tuż przed emeryturą ...całe życie się kur.. uczę, a i głupi umrę.

PS Cewnik , sztuczny odbyt , wlew kroplowy i FSD i jedziem do Portugalii ciągiem .
Zapomniałem i Red Bull , bo on dodaje skrzydeł

Last edited:

GrzesiekG

Posiadacz elektryka
To szczera rada zrobić badania, poziom cukru, glicerydy - tak częsta konieczność postojów to objaw wczesnych stadium cukrzycy lub związane jest z otyłością. Od kiedy się wkurzyłem (bo doszedłem do 113kg, 186cm wzrostu) i poważnie wziąłem za odchudzanie (jak wszystko na maxa: -11kg przez 1.5 miesiąca - długie przerwy między jedzeniem i wszystko z niskim indeksem glikemicznym) to mogę zrobić 1000km z jednym lub bez postoju :) - wszystkim polecam głodówę, okazuje się że dobrze robi na wszystko. Mam cel na ten rok 95-90 kg :)
Jak się jest odwodnionym to faktycznie nie trzeba się zatrzymywać... Jak wypijesz te zalecane 200-300 ml wody na h to nie ma siły - sikanie masz jak w banku minimum co 1,5h :D

wojtkow

Pionier e-mobilności
Ale ja zdrowy jestem :D, poza leciutką nadwagą (BMI 25.6), to nic mi nie dolega (co potwierdzają lekarze, badam się okresowo). Zwyczajnie musze się przejść żeby kości rozprostować, pracuję przy biurku i normalnie wstaję co godzinę na 5 minut dla zdrowia, w samochodzie aż tak często nie, bo trochę mi żal czasu, ale co 2-3 to już warto i faktycznie kręgosłup się domaga.
A co do sikania, to się zgadzam, gdy pije się sporo to to musi przelecieć. A metody popularnej wśród "sklepolotów" i tirowców, to znaczy nie picia przez 10 godzin, raczej nie polecam i sam nie stosuję.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
W kraju biednym, jak DE, dają 6000 €.
To czy nie opłaca się teraz kupić w DE i zarejestrować w PL? TMY SR teraz w DE to 38990 EUR (169k PLN)?

ksiazezbajki

Zadomawiam się
To czy nie opłaca się teraz kupić w DE i zarejestrować w PL? TMY SR teraz w DE to 38990 EUR (169k PLN)?
1. A dopłata mój elektryk? Nie ten temat. Jest już chyba kilka takich tematów.
2. W PL obecnie dostajesz 20k km to też jest coś.
3. Na stronie u nich widzę cenę 39 970 EUR w inventory i na dole info, że to 2023
4. Trzeba będzie dopłacić różnicę VAT czyli chyba 4%.

Last edited:

ypl

Pionier e-mobilności
Też 5x ale ja z kolei nienawidzę często stawać... Lubię jazdę w nocy i potrafię tak zrobić 1800km na strzała tylko z tankowaniem (i przy okazji odtankowaniem). I nie, nie jestem zmęczony - mnie męczą/wybijają z rytmu częste postoje. Uwielbiam długie trasy w nocy - rodzina śpi a ja zasuwam.
Podziwiam, i zazdroszczę. @cooler jezeli mogę spytać, ile masz lat?

ypl

Pionier e-mobilności
😍 Ciekawie nam się temat rozkręca. Ja od 9 lat jestem na poście przerywanym, od 6 miesięcy stosuje głodówki 96 lub 120 godzin. Schudłem przez te 6 miesięcy 17kg bez żadnego wysiłku, zero zmian w trybie życia czy diecie. Jeszcze mi brakuje 10kg do celu. I od razu powiem, dla mnie taka głodówka 96 godzinna nie jest żadnych wyrzeczeniem czy wysiłkiem bo jestem na poście przerywanym od 9 lat więc do uczucia pustki i głodu przywykłem, lubię taki stan, ale odkryłem ostatnio, że po drugiej dobie postu znika uczucie głodu całkowicie. Są fajne kanały na youtube które naukowo wyjaśniają z czego to wynika i ogólnie czemu głodówki są bardzo dobre.