Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Numer 98 400 566 80 był stosowany do 29.03.2022
Numer 98 566 103 80 był stosowany od 16.05.2023
Ja mam e208 wyprodukowanego 09.2022. Ta mam się obawiać (na razie żadnych problemów)?

MS_

Nowy na Forum
Właśnie, to dotyczyło produkcji 2020 do podobno praktycznie końca 2022. Potem instalowali już poprawione sprężarki. W niektórych krajach były akcje serwisowe odnośnie wymiany wadliwych sprężarek, ale w Polsce oczywiście takiej nie było.
Czy masz jakieś dokładniejsze informacje odnośnie akcji serwisowych na te sprezarki w innych krajach?

KrzysztofFly

Moderator

MS_

Nowy na Forum
To nie jest kwestia tego, że te sprężarki są słabe i wytrzymują 2,5 roku. One mają wadę konstrukcyjną, zbyt cienką ściankę separatora wilgoci. Ona rdzewieje, robi się nieszczelna i woda robi zwarcie na cewce kompresora. Producent o tym doskonale wie i dlatego pojawiły się poprawione konstrukcyjnie sprężarki.
Czyli to nie jest tylko moje spostrzeżenie. Tak jak pisałem wadliwe wychodzą z fabryki ponieważ jak zauważyłeś zostały źle zaprojektowane! Który producent wprowadza akcje serwisowe od tak na możliwość blokady auta przez sprężarkę i dodatkowo jeszcze modyfikuje sprężarki po trzech latach od wypuszczenia na rynek nowego modelu! Jeżeli coś działa to po co to zmieniać i ponosić dodatkowe koszty. A swoją drogą lepiej jest producentowi zrobić akcję serwisową oprogramowania której koszt niech wyniesie 500 zł niż wymienić wszystkie wyprodukowane sprężarki o wartości ponad 7000 zł. Ile z nich zepsuje się jeszcze na gwarancji ile na przedłużonej a ile u klientów którzy nie przedłużą gwarancji lub sprowadzą auto już bez gwarancj?! Czysty zysk kosztem klientów!

MS_

Nowy na Forum
No ale wezwania nie było, było wezwanie tylko na upgrade żeby nie blokowało auta. Dlatego trzeba to zgłosić i wymusić na producencie wymianę. Sorry ale czy wyjdzie to dziś czy za 5 lat nie powinno to nas obchodzić. Płaciliśmy za coś co ma być zrobione dobrze.
Spróbuję to zgłosić tylko dobrze by było znać jakieś liczby, które przemawiają za większą akcją! Tzn czy ktoś się orientuje ilu jest właścicieli aut które potencjalnie mogą być narażone na takie usterki, w jakich pojazdach były instalowane takie sprężarki? Ile zostało wymienionych sprężarek w ramach gwarancji producenta? Ile osób podpisało by się pod takim wnioskiem? Czy miał już ktoś podobne doświadczenia z takimi zgłoszeniami? Można to będzie wysłać do przedstawiciela producenta w Polsce i do UOKiK.

Ev3

Pionier e-mobilności
Dzisiaj odpowiedź z serwisu, oczywiście tak jak się spodziewałem zwarcie na sprężarce klimatyzacji, zalecana wymiana wraz z osuszaczem, kompletem uszczelnień i robocizną 10k brutto!!! Za niespełna 2,5 letnią sprężarkę (już po gwarancji)!!!
Pisz odwołanie, z argumentacją że to wada fabryczna i mają zrobić za darmo.
I równolegle do UOKIK.

KrzysztofFly

Moderator
Przy okazji sprawdzania w e208, okazało się, że był w nim stosowany jeszcze jeden numer OE sprężarki
98 313 700 80, jest ona wycofana i zastąpiona numerem 98 400 566 80.
Zrzut ekranu 2024-07-03 072126.png
Myślę więc, że najlepiej byłoby aby spróbować odczytać numery OE ze sprężarek które zostały zamontowane w naszych samochodach.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
A miałeś kampanię serwisową na aktualizację oprogramowania, o której pisaliśmy tutaj?
https://forum.elektrowoz.pl/threads/akcja-serwisowa.3192/page-5#post-95512
Jeśli tak, to pewnie musisz się obawiać ;). Jeśli chcesz, to podeślij mi na priv swój nr VIN, zerknę jaką sprężarkę masz podpiętą.
Chyba miałem, bo na wiosnę 2023 w apce wyskoczyło, że jest jakaś akcja serwisowa (ale listu nie dostałem). Pojechałem, i zrobili SW upgrade, więc pewnie to jest to. Na wszelki wypadem podam VIN na priv.

KrzysztofFly

Moderator
Wracając do wcześniejszej myśli o sprawdzeniu numeru sprężarki jaka faktycznie jest zamontowana w samochodzie, dobrze by było spisać z niej jej faktyczny numer. Pozwoli to także docelowo ustalić który lub które z numerów faktycznie ulegają awarii. Poniżej fotki sprężarki (zapożyczone z neta), na których widać gdzie się numer znajduje. Uprzedzając pytania, nie wiem czy jest łatwy dostęp do odczytu numery, jak wróci do mnie z serwisu moje auto, to sam z ciekawości zerknę.
Zrzut ekranu 2024-07-03 120956.png

Zrzut ekranu 2024-07-03 121315.png