Model 3 performance właśnie dropnął

6a8

Posiadacz elektryka
ale to chyba tak nie działa że w punkt mi skończy ładowanie na 100 % o godz np 8 rano ?
Rzadko z tego korzystam, ale zazwyczaj 100% osiągał trochę wcześniej ( ok 1h ) . Na minutową dokładność to na pewno nie ma co liczyć. Może jeszcze koledzy mający monitoring ( teslamate etc. ) coś podpowiedzą.

eimi

Pionier e-mobilności
To jest różnie i zależy od balansowania ogniw. Czasem ostatnie 0-1% jest 5 minut, a czasem 40. 2 godziny sobie załóż ale pewnie wystarczy półtorej.

TomRS

Pionier e-mobilności
Rzadko z tego korzystam, ale zazwyczaj 100% osiągał trochę wcześniej ( ok 1h ) . Na minutową dokładność to na pewno nie ma co liczyć. Może jeszcze koledzy mający monitoring ( teslamate etc. ) coś podpowiedzą.
Spoko, sprawdzę sobie - naładuje do 80%, przestawię limit na 100 % i podepnę do ładowania, to wyświetli mi ile czasu potrzeba :) Myślałem, że może ktoś praktykował i wie

TomRS

Pionier e-mobilności
To jest różnie i zależy od balansowania ogniw. Czasem ostatnie 0-1% jest 5 minut, a czasem 40. 2 godziny sobie załóż ale pewnie wystarczy półtorej.

super, o takie info mi chodziło :) dzięki :) jeszcze nigdy nie ładowałem tego auta do 100% i pewnie jestem przewrażliwiony w kwestii zostawiania go na dłuższy czas naładowanego do pełna. W sumie co to znaczy dłuższy czas ?

lvlthn

Pionier e-mobilności
Może ktoś z doświadczenia napisać ile czasu trwa doładowanie z 80% do 100% z 11 kW AC ? Jadę jutro w dalszą trasę i chciałbym się doładować przed samym wyjazdem i od razu ruszać
To jest bardzo złożone pytanie.

Jeśli bateria i BMS są zbalansowane(tak, nie pomyliłem się) to powinno to zająć ok 1h-1.5h
Natomiast, jeśli jest brak balansu, to nawet 2-3h.

eimi

Pionier e-mobilności
Nie ma co popadać w paranoję. Dłuższy czas jak dla mnie to więcej niż doba, a jak auto na słońcu to więcej niż potrzeba, bo żadna bateria nie lubi być na full i do tego nagrzana.

ELuk

Pionier e-mobilności
super, o takie info mi chodziło :) dzięki :) jeszcze nigdy nie ładowałem tego auta do 100% i pewnie jestem przewrażliwiony w kwestii zostawiania go na dłuższy czas naładowanego do pełna. W sumie co to znaczy dłuższy czas ?
Sprawa dość prosta do obliczenia.
Jeżeli masz baterie 80kW to 20% będzie 16kW, dzielisz to przez moc ładowania i masz czas. Czyli w tym przypadku (ładowanie 11kW) ok 1,5 godziny.
Nawet jednak jak postoi godzinę naładowany na max, to się zaraz nic nie stanie. Ale najlepiej ustawić czas wyjazdu i docelowy poziom naładowania, a auto samo to ogarnie.