Dzisiejsza produkcja PV była super!

kruszon

Zadomawiam się
pompa ciepła to duże koszty, za duże żeby się w to bawić tylko po to żeby wykorzystać tą niewielką nadwyżkę instalacji fotowoltaicznej w lecie.
Po za tym jak już pisałem w tym czasie mam ciepłej wody ZA DUŻO .
no i kolego z całym szacunkiem ale takiego COP jaki posiada instalacja solarna do grzanie wody na glikol żadna pompa ciepła mieć nie będzie.
40 W pompka plus sterownik działająca przez 8 godzin to mamy 0,32 kWh jak dobrze liczę a z tego można podgrzać 500 l wody z 30 do 70 stopni przy oczywiście słonecznych 8h
grzanie wody prądem odpada

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
Jak tylko jest to możliwe do dołożyć/przełożyć panele wschód-zachód + optymalizacja: pranie, suszenie, zmywanie naczyń, gotowanie w szczycie produkcji PV, co nie jest skoplikowane, ale wymaga wyrobienia nawyków.

kruszon

Zadomawiam się
Czyli jak jest duży zbiornik to przetrzyma odp temp przez ciemne godziny aby znów tylko w dzień się nagrzać.
Zbiornik 500l nagrzany do 75 stopni wystarcza na 3 -4 dni zaopatrywania w ciepłą wodę domu z 6 osobami na pokładzie. no to też dużo zależy od indywidualnego zużycia.

kruszon

Zadomawiam się
Jak tylko jest to możliwe do dołożyć/przełożyć panele wschód-zachód
To też niestety odpada ze względu na konstrukcje i ułożenie dachu.
główne połacie dachu są ułożone północ - południe i to na dodatek idealnie żeby było ciekawiej :)
Zresztą załatwia mi to magazyn energii nieduży co prawda bo tylko 5 kWh ale do rana wystarcza jak na dzisiejsze kwietniowe dni.

K

Konto_usuniete_2024-07-16

Gość
No to musisz sam przemyśleć co możesz zrobić. Jakiś czas temu rozmawiałem z chłopakiem, który odpala wtedy drukarki 3D i robi jakieś figurki czy coś takiego, które sprzedaje na allegro.

Nie znam się, ale może można kopać kryptowaluty lub pędzić bimber. 😉

Ale skoro nie jesteś w stanie zużyć to chyba lepiej oddać nawet po 30gr.

kruszon

Zadomawiam się
No na razie wszystko idzie w sieć z braku laku.
Ale ten bimber.... hmmm. to może być interesujące rozwiązanie
no pić bym tego nie pił bo by wątroba nie wytrzymała ale..... :unsure:
przecież to jest etanol
a jakby tak w lecie narobić do banieczek a potem w zimie kupić sobie np. kominek na bioetanol i
dogrzewać tym chałupe
Ciekawe jak z kosztami produkcji innymi poza energią ... ?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Po roku walki z autotransformatorami u sąsiadów udało się wygrać, miałem 7 kontroli, 5 pism pogróżkowych z Tauronu, ale profil produkcji w końcu wygląda jak trzeba. Jeszcze drzewo przeszkadza ale chyba sobie mu podaruję:)
A to wszystko jeszcze przed podpięciem do nowego transformatora. Napięcia wciąż w trakcie dnia sięgają chwilowo 255V ale nie są to na tyle długie podbicia żeby wyłączyły falownik.
1723540515897.png

Gandalf

Pionier e-mobilności
1723544086857.png
U mnie w tej chwili dobija do 250V, nigdy jeszcze nie miałem przekroczenia, ale też sąsiedzi nie są jakimiś wielkimi prosumentami. Drzewo mi zacienia, ale ja lubię drzewa. To dopiero by była hipokryzja z mojej strony jak bym drzewo wyciął żeby środowisko panelami ratować ;-)

Jak odpalam ładowanie w tanim oknie w szczycie to potrafię zbić o kilka V.
Nie ma za co, sąsiedzi, nie ma za co Tauron.

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja jeszcze o drzewie. Różnica na niektórych panelach jest kolosalna, w tej chwili np. 722Wh vs 1210Wh, dlatego nie wyobrażam sobie mojej instalacji bez optymalizatorów. (No dobra, wyobrażam, ale w tej wyobrażanej wizji są mikroinwertery ;-) )