Dzisiejsza produkcja PV była super!

Michal

Moderator
Nic nie poradzisz, tylko pan i władca PGE ma dostęp do takich danych, a Tobie nie dadzą, bo jesteś marnym pyłem. Komuna niestety, bo tak jak pisali wyżej liczniki nawet poblokowali, żeby nie dało się ściągać tych danych...
Ja zamontowałem sobie w domu Shelly 3EM i mam teraz swoje dane.

PePeL

Zadomawiam się
Właśnie ja też mam swoje dane problem w tym, że przysłali wyliczenie za poprzedni okres i mi wyszło ok 1800 w buforze a im 1600. A ja nie uwzględniam bilansowania międzyfazowego więc u mnie powinno być mniej. Chciałbym sobie porównać na jakimś okresie jak to się zmienia i poprawić mój algorytm.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Nie wiem jak w PGE ale w tauronie możesz zamówić dane historyczne żeby porównać. Ja tak zrobiłem bo robiłem symulacje netmetering vs netbilling RCEm vs netbilling dynamiczne godzinowe. Na podstawie 2022 netmetering i stałe ceny dla gospodarstw domowych było o 40% tańsze niż netbilling. Generalnie pomiędzy RCEm a rozliczeniem godzinowym było mniej niż 1% różnicy w kosztach w taryfie G11. Za 2022 PV obniżyło mi rachunek o 4013,10 (spadek kosztów o 73%). Myślę że niezły wynik.

adamusek

Posiadacz elektryka
w PGE tez można zamówić dane historyczne ale mam licznik też z zablokowanym portem i mam smartmeter bo on sie przydaje do kilku innych rzeczy w sumie ;) Chce dolozyc paneli ale chca juz integratory,a to bedzie moj trzeci falownik i albo po prostu doloze kolejnego froniusa i bedzie wpiety lancuchowo pod jeden datamanager i nie beda problemow robili, bo jestem na netmeteringu wiec szkoda mi kasy na hybryde i aku jak panele takie tanie ;)

KrzysztofFly

Moderator