Może się okazać że szybciej i taniej Cię to wyjdzie niż załatwianie tej opinii.To jest duża wspólnota mieszkaniowa, administratorem osiedla jest wielka firma która się w tym specjalizuje. Mam się z nimi sądzić o bezprawne wymagania opinii ppoż ?
Sorki, nie miało wyjść złośliwie, a wyszło. Usługa jak usługa, szukasz jakiegoś lokalnego lidera small biznesu od pożarnictwa.Dzięki za wskazówkę z google, bardzo cenna![]()
W sumie nic - jak zwykle w takich przypadkach musisz rozważyć co ci się bardziej opłaca ogarnąć temat zgodnie z ich oczekiwaniami, czy iść do sądu. Z jakiegoś tam życiowego doświadczenia podpowiem jedynie, że na co byś się nie decydował, to warto wcześniej uzgodnić na piśmie listę warunków, bo oczekiwania gryzipiórków potrafią rosnąć i po dostarczeniu tego na co się umawiasz pojawiają się nowe roszczenia. Wygrasz w sądzie/zapłacisz za ekspertyzę ppoż, to wyskoczą z żądaniem błogosławieństwa od papieża, bo siły nieczyste jakieś, nie pierdzi, a jeździ.No i co że nie mają prawa wymagać opinii ppoż, jeśli już mają przygotowany taki schemat postępowania i procedury dla mieszkańców?
Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi, sprawa zaczyna się jakoś klarować!Sorki, nie miało wyjść złośliwie, a wyszło. Usługa jak usługa, szukasz jakiegoś lokalnego lidera small biznesu od pożarnictwa.
W sumie nic - jak zwykle w takich przypadkach musisz rozważyć co ci się bardziej opłaca ogarnąć temat zgodnie z ich oczekiwaniami, czy iść do sądu. Z jakiegoś tam życiowego doświadczenia podpowiem jedynie, że na co byś się nie decydował, to warto wcześniej uzgodnić na piśmie listę warunków, bo oczekiwania gryzipiórków potrafią rosnąć i po dostarczeniu tego na co się umawiasz pojawiają się nowe roszczenia. Wygrasz w sądzie/zapłacisz za ekspertyzę ppoż, to wyskoczą z żądaniem błogosławieństwa od papieża, bo siły nieczyste jakieś, nie pierdzi, a jeździ.
Wydanie warunków przyłączeniowych nie wymaga zgody zarządcy. Zgoda zarządcy jest wymagana do realizacji tej decyzji. To jest info wprost od pracownika Enea który uwalił mój pierwotny plan instalacjiZ tego co piszesz, to poza opinią ppoż reszta to standard. Trochę niepokoi mnie uzależnienie zgody od wydania warunków przyłączenia, bo wydanie warunków przyłączenia było w moim wypadku uzależnione od zgody wspólnoty, ale jakoś ogarniesz. Na spokojnie, dasz radę. To nie jest aż takie straszne jak się wydaje.
Za 800zł to pewnie jak mówisz też bym wydał żeby mieć z głowy, ale potem jak miałbym już działający punkt dla własnej satysfakcji powysyłałbym to ich pismo do odpowiednich instytucji z nadzieją, że będą się musieli tłumaczyćDziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi, sprawa zaczyna się jakoś klarować!
Firma administrująca, jako że ma pod sobą sporo osiedli, ma przygotowany szablon odpowiedzi, czego wymaga do wydania zgody na instalację EVCS, i jest tam wyliczone w 5 punktach czego potrzebują (dotyczy ładowarki max. 11 kW):
- ekspertyzy, tj. badania sieci energetycznej budynku opiniującej wykonanie konkretnej instalacji, opinia ma zawierać między innymi weryfikacje potencjalnych przeciążeń sieci i określenia zmiany bilansu energetyczny budynku,
- opinii rzeczoznawcy pożarowego, że wykonanie przedmiotowej stacji jest w pełni bezpieczne dla mieszkańców budynku i użytkowników garażu, jak i substancji budynku, czyli nie stwarza zagrożenia dla zdrowia, życia i majątku właścicieli lokali oraz innych osób przebywających na terenie Wspólnoty,[ab1]
- warunków przyłączenia do sieci u Operatora firmy XXX wraz z wykonaniem osobnego układu pomiarowego (alternatywnie: zwiększenia mocy zamówionej na posiadany licznik lokalowy),
- projektu stanowiska wraz z opisem zastosowanych zabezpieczeń i podłączeń, opatrzonego podpisem rzeczoznawcy, projekt winien uwzględniać zabezpieczenie stacji przed dostępem osób postronnych,
- oświadczenia o pokryciu wszystkich kosztów związanych z wykonaniem instalacji (kosztów zakupu i montażu punktu ładowania) oraz że przyjmują Państwo na siebie odpowiedzialność za stan techniczny instalacji zamontowanych urządzeń oraz za wszelkie szkody wynikające z zainstalowania i eksploatacji instalacji,
[ab1]To zleca Wspólnota a potem obciąża Pana kosztami. Przy czym to Pan wskazuje nam wybranych przez siebie rzeczoznawców z uprawnieniami.
---
Czyli że po opłaceniu, uzyskaniu i przedłużeniu tych 5 dokumentów nie powinni wymyślić już nic nowego (chyba że sprawa tak się przeciągnie, że jakaś nowa ustawa wejdzie ...)
Jeśli ekspertyza p.poż. kosztuje 800 zł Netto jak napisał kolega @TheKindziuk , a nie 5000 PLN jak było w tym artykule z elektromobilni.pl, to faktycznie nie ma co kopać się z koniem tylko zlecić, zapłacić i uzyskać te papiery.
Wygląda na to że wszystkie dokumenty będę załatwiał (po urlopie) samodzielnie, bo spółka Bezszelestni, która miała to wszystko zrobić kompleksowo za $$$, wystawiła mnie do wiatru przez co straciłem 4 miesiące z kalendarza i całą wpłaconą kasę(od miesiąca właściciel tej spółki nie odbiera moich telefonów i nie odpisuje na maile; może się na mnie za coś obraził ...? )
Ale są i dobre strony: jak już mi się uda wszystko ogarnąć, obiecuję podzielić się zdobytą wiedzą w razie potrzeby. A może i taką działalność sam otworzę
Faktycznie sprawdziłem i na tym etapie nie było potrzeby - mój błąd.Wydanie warunków przyłączeniowych nie wymaga zgody zarządcy.