Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

kantosPL

Zadomawiam się
Chyba wprowadzili Cię w błąd.
"Ustawa o elektromobilności" zdejmuje obowiązek uchwały wspólnoty, o ile nie przekraczasz mocy 11 kW.
Zgoda na instalacje <11kW jest wykonywana w warunkach "normalnego zarządu" czy jak tam to zwą :)
Ustawa określa też jakich ekspertyz wspólnota może od Ciebie wymagać, i ile czasu ma na rozpatrzenie wniosku.
no i fajno! Po weekendzie biorę ich do galopu + rozpiska Kaktusa co do elektrowni i działam.
Poprawiliście mi humor. Dziękuję

kaktus

Posiadacz elektryka
OK, skoro już zostałem przywołany...

Rok temu, wcale nie było tu moich komentarzy, więc nie pisz że się ich naczytałeś i przez to nie robiłeś instalacji :)
Jasne - nie chodziło mi o Ciebie konkretnie, tylko o osoby które wszędzie tak pisały i dalej piszą. Bo tych wpisów pojawia się ogrom.
Wszystko może zależeć od wymagań Wspólnoty mieszkaniowej. I jest jeszcze "Ustawa o elektromobilności" która coś konkretnego wymaga ...
Wspólnota nie może mieć wymagań. Ma ustawę i w jej obrębie musi działać.
Znajomy w bloku 8 km dalej (budynek sprzed ok. 12 lat), odgałęził sobie zasilanie, przeciągnął kabel, założył sobie gniazdko 230V/16A w garażu podziemnym do ładowania auta Plug-in. Może ma dobre układy z administracją, "dar przekonywania", itp. Teraz korzysta z tych 2,3 kW przy miejscu postojowym.
Akurat zgodnie z ustawą na założenie gniazdka (nie wallboxa trwale związanego z instalacją) potrzebna jest zgoda wspólnoty :)
U mnie (blok sprzed 6 lat) i w 2 innych osiedlach które znam (z podobnego okresu budowy), w tym samym mieście, nie jest już tak "chop-siup".
Administracja wymaga "Ekspertyzy energetycznej" i "Ekspertyzy ppoż." aby wyrazić zgodę na montaż Wallboxa, bo gniazdka nie pozwoli.
Schemat jednokreskowy ich nie zadowala; jest potrzebny tylko dla Energetyki we wniosku o warunki przyłączeniowe). Na koniec chcą mieć dokumentację powykonawczą instalacji, żeby to włączyć do archiwum budynku.
Ekspertyza energetyczna? Nie ma w ustawie więc "na drzewo". Ekspertyza PPoż jest potrzebna w ustawie ale tak jak pisałem kiedyś chcieli za to tysiące, teraz załatwisz za kilka stówek. Oczywiście że chcą dokumentację powykonawczą bo muszą ją mieć na wypadek awarii/remontów. Nic co wymieniłeś nie jest problematyczne do uzyskania.
Elektryk ściągnięty z internetu, zrobił oględziny, spisał na kartce odległości i przekroje przewodów, przytulił duży banknot z królem. Po tym nikt z jego firmy się już nie kontaktował w sprawie dalszej realizacji (mimo takich ustaleń na koniec wizyty).
Tutaj niestety lekcja życia. Nigdy nie płaci się za usługę przed jej realizacją. Szkoda, że tak niefartownie trafiłeś i szczerze współczuje ale pewnie każdy przynajmniej 1 raz w życiu taki bład popełnia. U mnie podpisaliśmy umowę na realizację, płatne na koniec usługi. Projekt wykonany i poprawiony ale wiadomo, że zapłata na koniec usługi.
Fachowiec bezszelestny chwalił się ogromną wiedzą, doświadczeniem w instalacjach i "nieograniczonymi uprawnieniami projektowymi". Ale jak już wspominałem, orżnął mnie na kasę i po pół roku na tym się skończyło jego nieograniczone projektowanie
Niestety ta firma jest już tutaj mocno opisywana i tylko negatywnie więc no jak wyżej - współczuje.
@kaktus, widzę że masz temat ogarnięty i w miarę prosto Ci poszło. Kto może wykonać taką ekspertyzę energetyczną? Jakie musi mieć papiery? Czy wystarczy elektryk z uprawnieniami D+E do 1kV, czy faktycznie musi mieć jakieś szersze uprawnienia budowlane?
Elektryk z uprawnieniami jest wystarczający do odbioru końcowego i wykonania tych pomiarów przy odbiorze. Ale tego wymaga chyba nawet gwarancja w wallboxach :) I z tego co mówił elektryk to po prostu uprawnienia elektryka wystarczają.
Mi właśnie zarządca odpisał że okablowanie bedzie prowadzone przez części wspólne i dlatego MUSZĘ mieć uchwałę wspólnoty
Ale to nie jest prawda. Założyłbym, że w dobrej wierze zarządca po prostu nie zna prawa bo nigdy jeszcze tego nie zrobił. Trzeba uświadomić :) Po to weszła "Ustawa o elektromobilności" aby właśnie ten aspekt przenieść w uprawnienia "normalnego zarządu". Zaproponowałbym im lekturę, a jeśli po niej sami nie pójdą po rozum do głowy, to poprosiłbym jakiegoś prawnika o kontakt w moim imieniu który wyjaśni obowiązujące przepisy.

kaktus

Posiadacz elektryka
no i fajno! Po weekendzie biorę ich do galopu + rozpiska Kaktusa co do elektrowni i działam.
Poprawiliście mi humor. Dziękuję
to jeszcze dodam że gdybyś pobierał numerek do kolejki bo chciałbyś załatwić to osobiście w energetyce, to koniecznie potrzebujesz do złożenia w-do oraz podpisania później umowy numerku do u mnie Enea Operator - to jest coś innego niż Enea gdzie podpisuje się umowę na świadczenie usługi już w konkretnej taryfie :) Tak żebyś nie musiał 2x czekać. Podejrzewam że w innych firmach jest podobnie.

kantosPL

Zadomawiam się
to jeszcze dodam że gdybyś pobierał numerek do kolejki bo chciałbyś załatwić to osobiście w energetyce, to koniecznie potrzebujesz do złożenia w-do oraz podpisania później umowy numerku do u mnie Enea Operator - to jest coś innego niż Enea gdzie podpisuje się umowę na świadczenie usługi już w konkretnej taryfie :) Tak żebyś nie musiał 2x czekać. Podejrzewam że w innych firmach jest podobnie.
Też mam Eneę więc i ta uwaga się przyda.
A czym jest to "złożenia w-do" że jeszcze tak głupio zapytam

kaktus

Posiadacz elektryka
Też mam Eneę więc i ta uwaga się przyda.
A czym jest to "złożenia w-do" że jeszcze tak głupio zapytam
To jest nazwa wniosku - podesłałbym ci swój ale wzór zmienia się co miesiąc :) i jak wypełnisz na starym to ci odeślą do poprawki. Pobierz najnowszy wniosek z ich strony o nazwie “w-do” i będzie ok

Creaton

Zadomawiam się
U mnie pierwsze wrażenia pozytywne, na wniosek do zarządcy nieruchomości dostałem taka wiadomość:

W celu wyrażenia zgody na ładowanie pojazdu ładowarką będą potrzebne:
  1. Warunki przyłączeniowe z Tauronu
  2. Projekt elektroenergetyczny na podstawie warunków przyłączeniowych
  3. Audyt do dokumentacji, stworzony przez projektanta

Jeśli powyższe będzie pozytywne Wspólnota Mieszkaniowa wyrazi zgodę na ładowanie samochodu.

Teraz do wniosku do Tauronu potrzebuje schematu jednokresowego, elektryk znaleziony w internecie pyta mnie o dane od przyłącza aż do ładowarki oraz o to czy będzie to szlo z rozdzielni parkingowej czy mojej.

Jakieś konkretne rady w tym etapie? Z tego co rozumiem nie ma się co bać osobnego licznika z parkingowej rozdzielni, zwlaszcza ze do niej mam dosc blisko, do mojej klatki to z 5 razy dalej. Powinienem wyciagnac jakis schemat istniejacej instalacji elektrycznej w garazu podziemnym od zarzadcy?

kaktus

Posiadacz elektryka
U mnie pierwsze wrażenia pozytywne, na wniosek do zarządcy nieruchomości dostałem taka wiadomość:

Jeśli powyższe będzie pozytywne Wspólnota Mieszkaniowa wyrazi zgodę na ładowanie samochodu.

Teraz do wniosku do Tauronu potrzebuje schematu jednokresowego, elektryk znaleziony w internecie pyta mnie o dane od przyłącza aż do ładowarki oraz o to czy będzie to szlo z rozdzielni parkingowej czy mojej.

Jakieś konkretne rady w tym etapie? Z tego co rozumiem nie ma się co bać osobnego licznika z parkingowej rozdzielni, zwlaszcza ze do niej mam dosc blisko, do mojej klatki to z 5 razy dalej. Powinienem wyciagnac jakis schemat istniejacej instalacji elektrycznej w garazu podziemnym od zarzadcy?
Pogadaj z zarządcą. Jeśli ktoś ma schemat instalacji elektrycznej w garażu... jest to zarządca :) Oni mają obowiązek trzymania dokumentacji budynku którym się opiekują. Enea nie zgadza się na montaż indywidualnego licznika energii elektrycznej na poziomie niższym niż parter budynku, więc wyjście z rozdzielni hali jest niemożliwe w takim przypadku chyba że wspólnota rozliczać będzie tą energię.

Najprościej od strony technicznej wydaje się:
- rozdzielić instalację (zgoda zarządcy)
- zamontować licznik na parterze budynku w którym mieszkasz lub który ma najbliżej do twojego miejsca postojowego (zgoda zarządcy) + wniosek do Tauronu + instalator Tauruonu
- pociągnąć instalację od tego licznika

Dzięki tem u nie masz żadnych dziwnych podliczników / przydziałów mocy bo możesz sobie zawnioskować do Tauronu o 11kWh na przyłączu i bajlando.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Jakieś konkretne rady w tym etapie? Z tego co rozumiem nie ma się co bać osobnego licznika z parkingowej rozdzielni, zwlaszcza ze do niej mam dosc blisko, do mojej klatki to z 5 razy dalej.
Dodatkowy licznik, to dodatkowe opłaty stałe (nie są duże, kilkanaście złotych miesięcznie, ale są). Z drugiej strony, to możliwość ustalenia na nim osobnej taryfy (np. w garażu G12 z tańszym prądem w nocy, a w mieszkaniu G11 jak było). Technicznie, to jeszcze w tej rozdzielni musi być miejsce na dodatkowy licznik, albo miejsca za rozdzielnią, gdzie ten dodatkowy licznik ci założą. Zakłady energetyczne mają różne widzimisię co do tego co jest możliwe, a co nie jest możliwe w ich sieci.
Ogólna koncepcja musi być uzgodniona z elektrykiem na początku, bo później składasz wniosek o nowy licznik, albo o zwiększenie mocy na swoim głównym liczniku.

Kierowca23

Posiadacz elektryka

Ja uruchamiam procedury samodzielnie, bo firma co wzięła kasę za całościową realizację, okazała się oszustem :(
1. Udało mi się całkiem sprawnie i szybko uzyskać warunki przyłączeniowe z Energetyki. Trochę zdziwiła mnie opłata przyłączeniowa (~700 zł Brutto), liczona proporcjonalnie do mocy 11 kW, to nie są grosze jak ktoś gdzieś pisał. Ale OK, skoro ma być inwestycja ...
2. Już mam umówione spotkanie z elektrykiem, który ogarnie p. 2, 3, czyli projekt przyłącza, projekt instalacji wewnętrznej i ekspertyzę energetyczną (dot. możliwości instalacji ładowarki).
3. Jak już będę miał projekt, to jeszcze muszę zlecić opinię rzeczoznawcy PPOŻ, bo administracja takiej wymaga, mimo że w Ustawie o elektromobilności nic na ten temat nie wymyślili.

Jakieś konkretne rady w tym etapie? Z tego co rozumiem nie ma się co bać osobnego licznika z parkingowej rozdzielni, zwlaszcza ze do niej mam dosc blisko, do mojej klatki to z 5 razy dalej. Powinienem wyciagnac jakis schemat istniejacej instalacji elektrycznej w garazu podziemnym od zarzadcy

Ile to konkretnie jest metrów ? Dasz radę pomierzyć ? To się da poobliczać ...
Jeśli masz do klatki 5x dalej niż do rozdzielni w piwnicy, to może rozsądniej będzie dołączyć się do tej rozdzielni z nowym przyłączem i licznikiem. Inaczej spadki napięcia (pod pełnym obciążeniem) na tak długim przewodzie do klatki będą bardzo duże, więc koszty przewodów astronomiczne (wyjdzie do kupienia długi kabel o dużym przekroju Cu).
Może też się okazać, że istniejąca linia WLZ zasilająca kilka mieszkań na klatce, nie uciągnie już nic więcej, bo nie była zaprojektowana na większą moc ...

Do wniosku o warunki przyłączeniowe nie potrzebujesz jeszcze dokumentacji od administracji. To będzie potrzebne później - do wykonania ekspertyzy i projektu przyłącza.

Jakby ktoś potrzebował pomocy w przygotowaniu wniosku o warunki przyłączeniowe i załącznika (schematu), to proszę pisać
:)

Last edited: