Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

Bronek

Pionier e-mobilności
Za każdy 1 kW mocy np podwyższenia opłata m/w to ok 55 zł tak było. Jak startujesz z zera to masz te ok 700 .za 11kW

A na marginesie to 700 zl w obecnych czasach to dwa koszyki zakupów w Lidlu czy Biedronce i to bez wiertarki czy kołdry na zimę .Takie czasy , wszystko podrożało a usługi zeszły na psy

Last edited:

Kierowca23

Posiadacz elektryka
A na marginesie to 700 zl w obecnych czasach to dwa koszyki zakupów w Lidlu czy Biedronce i to bez wiertarki czy kołdry na zimę .Takie czasy , wszystko podrożało a usługi zeszły na psy
Zgadza się... Można jeszcze dodać że 700 zł to było jakieś 2-3 tankowania E95 do pełna, bez wakacyjnej promocji na paliwo :) Czyli miesiąc jazdy benzyniakiem bez hybrydy.

Ev3

Pionier e-mobilności
Za każdy 1 kW mocy np podwyższenia opłata m/w to ok 55 zł tak było. Jak startujesz z zera to masz te ok 700 .za 11kW

Już nie wspominając o rzeczywistym koszcie wykonania przyłącza przez ZE, pewnie o rząd wielkości (albo o kilka) droższym w wielu przypadkach.

U mnie na letnisku zrobili w tym celu kilkaset metrów kabli, nowy transformator, skrzynki itd itp.
Za podłączenie od skrzynki do budynku głupiego kabla zapłaciłem duuuużo więcej, niż za to nowe przyłącze.

Więc, tak, kilka stówek to grosze.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Już nie wspominając o rzeczywistym koszcie wykonania przyłącza przez ZE, pewnie o rząd wielkości (albo o kilka) droższym w wielu przypadkach.

U mnie na letnisku zrobili w tym celu kilkaset metrów kabli, nowy transformator, skrzynki itd itp.
Za podłączenie od skrzynki do budynku głupiego kabla zapłaciłem duuuużo więcej, niż za to nowe przyłącze.

Więc, tak, kilka stówek to grosze.
Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia ;)
Nie miałem świadomości że to jest opłata ryczałtowa.
W sytuacji jak operator ma postawić / wymienić transformator i może jeszcze dociągnąć SN, to rzeczywiście jest to symboliczna opłata.
Natomiast jak do garażu podziemnego wchodzi już kilka WLZ z odpowiednimi rezerwami mocy, do których elektryk ma tylko na mój koszt dokręcić przyłącze licznikowe (uzgodnione z operatorem), optyka wyglądała inaczej.

shago

Fachowiec
Też jestem w trakcie walki. Póki co zadziwiająco spoko:
Najpierw administracja wyraziła zgodę pod warunkiem, że ekspertyzy dokona ich gość, który robił dla nich już wiele takich ekspertyz na innych inwestycjach. Gość okazał się turbo kumaty i doświadczony, zrobił ekspertyzę w zasadzie w 3 dni. Najpierw był na miejscu obejrzeć plany budynku i garażu. Dał mi znać, że spokojnie do 11kW da radę, po czym wystawił fakturę pro-forma. Po opłaceniu (2500 brutto) na drugi dzień miałem ekspertyzę gotową. Dzisiaj ją przesłałem do administracji w celu klepnięcia i jak będzie zgoda, to gość zabiera się za projekt + pomoże ogarnąć wniosek o przyłącze do Stoen. Do tego dostarcza ładowarki ABB Terra, pod które przygotowuje projekt. Niestety nie zajmuje się wykonaniem, więc tutaj będę musiał kogoś poszukać.
Wychodzi więc na to, że będę pierwszym u mnie w bloku z własną ładowarką :D

piotrpo

Pionier e-mobilności
Natomiast jak do garażu podziemnego wchodzi już kilka WLZ z odpowiednimi rezerwami mocy, do których elektryk ma tylko na mój koszt dokręcić przyłącze licznikowe (uzgodnione z operatorem), optyka wyglądała inaczej.
Zawsze lepiej zapłacić mniej, niż więcej, ale to jest jakiś tam sposób na podzielenie kosztów tego większego transformatora, czy przyłącza SN. I tak jako indywidualni mamy o tyle dobrze, że nie liczą nam co miesiąc srogich opłat za moc przyłączeniową jak w taryfach grupy C.

Anderus

Zadomawiam się
Apdejt z mojej strony:
Skontaktowałem się z elektrykiem i zrobił wycenę na, uwaga uwaga, 2500 zł brutto bez ładowarki czyli ogólny koszt nie przekroczy 5000. Sam elektryk był zaskoczony jak zobaczył gdzie mam licznik do mieszkania(na początku była mowa tylko o nowym liczniku ale jednak da się podpiąć z obecnego), który znajduje się w przejściu do garażu podziemnego, a dokładniej w szafie umiejscowionej na ścianie oddzielającej sam garaż od korytarza, więc na pewno ten fakt znacząco wpłynął na cenę. Obecnie czekam na ekspertyzę, ponieważ pomimo praktycznie ogarniętego tematu ze wspólnotą i tak muszą być spełnione formalności, także podsumowując: mam szczęście, że deweloper wymyślił sobie podczas budowy budynku umiejscowienie liczników do mieszkań na poziomie garażu podziemnego.

Dzięki @piotrpo za radę żeby nie bawić się w "wyspecjalizowane" firmy od ładowarek, ponieważ dostałem wycenę na prawie 10k od takiej samej usługi jak u miejscowego elektryka.

Last edited:

piotrpo

Pionier e-mobilności
nie bawić się w "wyspecjalizowane" firmy od ładowarek, ponieważ dostałem wycenę na prawie 10k od takiej samej usługi
EV, podobnie jak instalacje PV, pompy ciepła i pewnie parę innych mają w usługach ekstra narzut na nowość, dotację i przekonanie pospólstwa, że to w przeciwieństwie do czajnika jakaś magia na lepszy prąd.
Zwróć jedynie uwagę, czy na tym obwodzie jest jakieś zabezpieczenie różnicowo prądowe (przy liczniku, albo w samej ładowarce). EV podłączony do sieci należy traktować tak jak inne niebezpieczne odbiorniki (np. pralkę). W garażu podziemnym problem nie jest tak duży jak pod gołym niebem, ale raczej nie chcesz dostać 230V jako dokładki do porannej kawy, jak jakiś kabelek się obluzuje.