Error!Zgodnie z wiedzą techniczną, na każdym rozgałęzieniu instalacji albo zmianie przekroju przewodu, należy wstawiać odpowiednio dobrany wyłącznik nadprądowy (zabezpieczenie).
Czyli że kabel powrotny do garażu musi mieć swój własny, nowy bezpiecznik w rozdzielnicy.
Chyba to miał autor na myśli![]()
Dzięki za skorygowanie! Nie na każdym rozgałęzieniu - zagalopowałem się trochęError!
Tylko przy zmianie przekroju dajemy zabezpieczenie.
A nawet tutaj można zrezygnować z zabezpieczenia jeśli to na początku obwodu zabezpiecza również mniejszy przekrój.
Jakie uprawnienia ma elektryk? Okazuje się, że do ekspertyzy / projektu ładowarki w garażu podziemnym w bloku, Ustawa o elektromobilności wymaga od projektanta nieograniczonych uprawnień z budownictwa w zakresie sieci elektroenergetycznych, czy jakoś tak. Czyli że typowe uprawnienia elektryczne SEP (E+D+Pomiary) nie wystarczają, żeby zrobić projekt który potem zaakceptuje Wspólnota Mieszkaniowa ...Dzięki @piotrpo za radę żeby nie bawić się w "wyspecjalizowane" firmy od ładowarek, ponieważ dostałem wycenę na prawie 10k od takiej samej usługi jak u miejscowego elektryka.
No bo SEP D/E/P to są uprawnienia instalatora. Tego który ci podłączy co trzeba.Jakie uprawnienia ma elektryk? Okazuje się, że do ekspertyzy / projektu ładowarki w garażu podziemnym w bloku, Ustawa o elektromobilności wymaga od projektanta nieograniczonych uprawnień z budownictwa w zakresie sieci elektroenergetycznych, czy jakoś tak. Czyli że typowe uprawnienia elektryczne SEP (E+D+Pomiary) nie wystarczają, żeby zrobić projekt który potem zaakceptuje Wspólnota Mieszkaniowa ...
Gratuluję szybkiej i udanej inwestycji! Oby jak więcej takich Wspólnot otwartych na rozwój elektromobilności i ogólnie więcej stacji ładowania.Nie wiem jakie musi mieć. U mnie była zgoda wspólnoty na ładowarkę, przyszedł podłaczył, do dostawcy poszedł schemat kreskowy i ksero E +D. Jest, działa. Instalacja pod chmurką.
Nie tak. Wystarczyło sąsiadowi prezesowi komputer naprawić XD.Napisałeś że instalacja pod chmurką - to dużo wyjaśnia bo nie w garażu podziemnym, więc pewnie uproszczone procedury i wymagania.
I własnie dlatego elektrycy nie ogarniją tematu elektromobilności. Wg nich wszytsko się da za odpowiednią kwotę. Ich nie obowiązują ustawy i normy. Uprawnienia SEP może zdobyć każdy, mając podstawową wiedzę z BHP i elektryki i zdać egzamin u stowarzyszenia jak pewnien Youtuber. Żeby zdobyć uprawnienia do projektowania musisz ukończyć studia kierunkowe, odbyć praktykę na budowie i w biurze projektowm i zdać egzamin państwowy.Jakie uprawnienia ma elektryk? Okazuje się, że do ekspertyzy / projektu ładowarki w garażu podziemnym w bloku, Ustawa o elektromobilności wymaga od projektanta nieograniczonych uprawnień z budownictwa w zakresie sieci elektroenergetycznych, czy jakoś tak. Czyli że typowe uprawnienia elektryczne SEP (E+D+Pomiary) nie wystarczają, żeby zrobić projekt który potem zaakceptuje Wspólnota Mieszkaniowa ...
Jestem na finiszu procedur formalnych.U siebie ze wspólnotą walczyłem pół roku, wkońcu udało mi się zainstalować punkt ładowania w garażu.
Na finiszu poszło zapytanie do ubezpieczyciela czy nie ma nic przeciwko.