Rodzinny elektryk do 225k? Czy Tesla Y jest bezkonkurencyjna?

SokolEV

Posiadacz elektryka
Cześć,

rozglądam się za elektrykiem rodzinnym z dopłatą do 225k. W ostateczności może być maks do 248k, bo biorę na firmę 50/50 ale Tesla mi się mieści w 225k, więc do tego porównuję. Oczekuję sporo miejsca w środku, sporo miejsca w bagażniku/ach, komfortowej jazdy. Jesteśmy wysoką rodziną, więc samochód musi przejść pozytywnie test dwumetrowca. Poza tym interesuje mnie to co wszystkich generalnie, czyli zasięg, prędkości ładowania itd.

Model Y mi się podoba, jeździłem, spełnia moje wymagania. Dodatkowo na plus atrakcyjny leasing. Tak się w niego zapatrzyłem, że nie widzę dla niego konkurencji. Pytanie czy takowej nie ma, czy jestem zaślepiony po prostu i jednak powinienem rozważyć jakieś inne auto?

itguy

Posiadacz elektryka
Ale że w Ioniqu?
Siedziałeś w nim w ogóle?

Z plusów - nie wygląda jak kolejny muminek, a w środku jak Ikea, a kolorem bez dopłaty nie jest biały.
Siedziałem, chodzi mi o bagażnik głównie w Y jest go więcej i mam wrażenie że ma praktyczniejsze kształty. Chociaż Hyundai generalnie jest trochę mniejszym autem. Do tego w Tesli jest frunk który bardzo często używam. Co do wyglądu z zewnątrz to się zgadzam, Y jest paskudny i nijaki, jak widzę taki jadący z naprzeciwka, szczególnie biały to mnie mdli :D, całe szczęście swój oglądam tylko przez kilka sekund zanim wsiądę :D Co do wewnętrzna to to co jest w Tesli wolę wielokrotnie bardziej niż wszystko inne na rynku, ale to kwestia gustu, szczególnie w porównaniu do Hyundai bo tam wnętrze jest okropne (wg mnie każdy ma inny gust). No i osiągi, w Tesli są zwyczajnie lepsze. Cena też nie była bez znaczenia, rok temu Tesla wychodziła taniej, nie wiem jak obecnie.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Co do wewnętrzna to to co jest w Tesli wolę wielokrotnie bardziej niż wszystko inne na rynku,
Zapomniałem o sporej zalecie. Sprzątanie wnętrza to bajka. 15 minut z odkurzaczem i jakimś środkiem do wnętrz i środek się błyszczy. Żadnych zakamarków z których nie wiadomo jak wydłubać kurz. O ile z zewnątrz wygląd i czystość mnie nie obchodzi, to w środku zwyczajnie lubię mieć czysto, a ten design oszczędza sporo czasu.

itguy

Posiadacz elektryka
Hmmmm a może tak BYD seal ???
Pytanie jak jego cena będzie wyglądać po wprowadzeniu cła... Tesla ma dostać niższe cło na trójkę 9%, seal pewnie dostanie wyższe 20 albo 37%.

Ironeska

Fachowiec
Jeśli zamówi teraz to cena powinna obowiązywać z dnia zawarcia umowy, chyba że stosują praktyki jak Koreańczycy.
Zresztą trzeba zadzwonić i się dowiedzieć

itguy

Posiadacz elektryka
Jeśli zamówi teraz to cena powinna obowiązywać z dnia zawarcia umowy, chyba że stosują praktyki jak Koreańczycy.
Zresztą trzeba zadzwonić i się dowiedzieć
Sprawdzałem, nie ma ceny gwarantowanej w przedsprzedaży.