Dwa liczniki, dwa systemy rozliczeń

nnnnn

Pionier e-mobilności
Posiadam instalację 5,25kWp, rozważam budowę drugiej instalacji na około 4.8kWp i trafiłem na taką opcję w Tauronie
https://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenie-do-sieci/rozdzial-instalacji. Czy ja dobrze rozumiem, jeśli złoże wniosek o drugi licznik i do niego podłączę nową instalację to będę prosumentem netmetringowo-netbilinogowym? I drugie pytanie czy na nową instalację podłączaną w netbillingu będę mógł wziąć dotację na magazyn?
1724536566049.png

melex

Fachowiec
Posiadam instalację 5,25kWp, rozważam budowę drugiej instalacji na około 4.8kWp i trafiłem na taką opcję w Tauronie
https://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenie-do-sieci/rozdzial-instalacji. Czy ja dobrze rozumiem, jeśli złoże wniosek o drugi licznik i do niego podłączę nową instalację to będę prosumentem netmetringowo-netbilinogowym? I drugie pytanie czy na nową instalację podłączaną w netbillingu będę mógł wziąć dotację na magazyn?
View attachment 20091
Czołem!

Jeśli rozdzielisz instalację, drugi licznik będziesz musiał znowu "od zera" zapisywać. To znaczy, że będziesz miał dwa numery klienta i de facto dwie umowy.

Jeśli na jednym liczniku jesteś na net-meteringu to na drugim będziesz już na net-billingu. Nie wiem natomiast czy pod jednym adresem możesz być stroną w obydwu umowach. Musisz się dowiedzieć.

Nie wiem też, czy rozdzielenie instalacji nie spowoduje konieczności podpisania "od zera" dwóch umów - dopytaj się na infolinii.

W praktyce, najlepiej abyś złożył umowę na kogoś z kim mieszkasz. Np. żona nie chce dzielić już z Tobą prądu i chce sama produkować sobie prąd na produkcję wacików - na wypadek, gdyby Tauron był zbyt dociekliwy. Nie musisz mieć podziału majątku ani wydzielonego lokalu.

Będziesz musiał też zadbać o poprowadzenie odrębnego "zasilania" które pójdzie z licznika - nie ma możliwości, aby np. produkcja PV zasilała urządzenia podpięte pod pierwotny licznik, to samo tyczy się magazynu energii.

Przykład: dwupiętrowy dom. Na parterze masz jedną instalację, na piętrze drugą. Na parter idzie produkcja z istniejącej PV, na piętro z planowanej. Oczywiście, to co chcesz sobie podpiąć pod liczniki na życzenie podepnie Ci elektryk.
Magazyn "przypięty" pod drugi licznik nie może zasilać urządzeń podpiętych do pierwszego. W żaden sposób nie możesz żonglować produkcją PV pomiędzy licznikami.

I tak, Tauron ma systemy do wykrycia, czy magazyn energii jest podpięty pod licznik, do którego został pierwotnie przydzielony - na wniosek WFOŚiGW może takimi informacjami się podzielić :) Także nie polecam kombinowania. Poza tym nie jestem pewien czy w takim wypadku (rejestracji magazynu do danego licznika) nie programują licznika tak, aby nagle do sieci (w wypadku zaniku zasilania) nie poszło pełne napięcie z magazynu.

Wartości programowania są inne niż do PV - z tego co kiedyś się dowiedziałem.

Z tego co wiem w Moim Prądzie do tej pory było tak, że dotacja dotyczyła danego licznika. Nie wiem jak w nowym programie będzie. W Czystym Powietrzu - jeden adres, jedna dotacja.

vwir

Pionier e-mobilności
View attachment 20091
Głupie pytanie z mojej strony: po co? Czemu po prostu nie rozbudujesz obecnej instalacji bez żadnego rozdzielania?

nnnnn

Pionier e-mobilności
@melex, wszystko rozumiem, i nie zamierzam żonglować, czy oszukiwać, PV na wiacie ma mieć możliwość naładować auto, a jeśli zostanie sprzedać energię. Taki test, który pozwoli zobaczyć jak wygląda netbilling z magazynem. Nie zamierzam kombinować z przysyłaniem energii pomiędzy falownikami.
@vwir, ponieważ mam problemy z siecią i chciałbym przetestować jak działa netbilling godzinowy nie ryzykując preferencyjnym rozliczeniem.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
@vwir, ponieważ mam problemy z siecią i chciałbym przetestować jak działa netbilling godzinowy nie ryzykując preferencyjnym rozliczeniem.
No to nie rozwiązuje Twojego problemu. W sensie drugi licznik to drugi zupełnie oddzielny obwód elektryczny. Osobne gniazdka, osobne kable, etc. To co zostaje na pierwszym liczniku będzie miało te same problemy które ma obecnie.

Ale dobrze rozumujesz: będziesz nie tyle prosumentem netmeteringowo-netbilingowym, tylko po prostu będziesz dwoma różnymi prosumentami. Tak jakbyś miał dwa domy, każdy z osobną fotowoltaiką.

melex

Fachowiec
No to nie rozwiązuje Twojego problemu. W sensie drugi licznik to drugi zupełnie oddzielny obwód elektryczny. Osobne gniazdka, osobne kable, etc. To co zostaje na pierwszym liczniku będzie miało te same problemy które ma obecnie.

Ale dobrze rozumujesz: będziesz nie tyle prosumentem netmeteringowo-netbilingowym, tylko po prostu będziesz dwoma różnymi prosumentami. Tak jakbyś miał dwa domy, każdy z osobną fotowoltaiką.
@melex, wszystko rozumiem, i nie zamierzam żonglować, czy oszukiwać, PV na wiacie ma mieć możliwość naładować auto, a jeśli zostanie sprzedać energię. Taki test, który pozwoli zobaczyć jak wygląda netbilling z magazynem. Nie zamierzam kombinować z przysyłaniem energii pomiędzy falownikami.

I w dodatku będziesz płacił Tauronowi dodatkowe, co prawda groszowe ale jednak, pieniądze.

Poczytaj sobie w sieci o priorytetowych przełącznikach faz z użyciem magazynu energii i samej PV - powinno być to dla Ciebie jakieś rozwiązanie ;)

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ja to widzę tak ze klient ma z tego zysk taki ze moze wziąć dotacje na dodatkowe PV i magazyn.
Tauron ma zysk z tego ze bedzie mial dodatkowe opłaty stałe za drugi licznik a dodatkowe PV bedzie rozliczane w mniej korzystny sposób dla klienta(net billing) Minusem dla.klienta jest rozdzielnie instalacji. PV i magazyny musza byc cały czas pod odpowiednimi licznikami ale reszte mozna przełączać pomiedzy instalacjami ale jest to problematyczne.

Osobiście zrobiłbym to co zrobiłem czyli rozbudowanie PV bez dotacji i magazynu. Do ~2035 mamy przecież darmowy magazyn w sieci o sprawności 70/80% i nieorganicznej pojemności.

inter

Pionier e-mobilności
Tym bardziej, że od ubiegłego roku, bardzo dobrze działa bilansowanie, i masz na tym dodatkowe kilka procent zysku (u mnie wychodzi około 6-7%). Ja rok temu powiększyłem instalacje (stare zasady). Jeżeli się okaże, że jest za mała dołożę 2-4 panele z mikroinverterem.

vwir

Pionier e-mobilności
Osobiście zrobiłbym to co zrobiłem czyli rozbudowanie PV bez dotacji i magazynu. Do ~2035 mamy przecież darmowy magazyn w sieci o sprawności 70/80% i nieorganicznej pojemności.
Jeśli ma przekroczone napięcie w sieci to rozbudowa nic nie da.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Samo dodanie drugiego falownika już poprawia sytuację bo gdy jeden sie wyłącza to w jego miejsce może wskoczyć drugi.
Zbyt wysokie napięcie pojawia się w dni gdy są super warunki wiec magazyn i tak nie zmagazynuje tej energii.
Pomoc może też zwiększenie mocy przyłączeniowej nawet do 40kW(~1500zl), bo może wymusić zmianę w infrastrukturze, tylko trzeba poczekać z 3-4 lata.