Posiadam instalację 5,25kWp, rozważam budowę drugiej instalacji na około 4.8kWp i trafiłem na taką opcję w Tauronie
https://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczenie-do-sieci/rozdzial-instalacji. Czy ja dobrze rozumiem, jeśli złoże wniosek o drugi licznik i do niego podłączę nową instalację to będę prosumentem netmetringowo-netbilinogowym? I drugie pytanie czy na nową instalację podłączaną w netbillingu będę mógł wziąć dotację na magazyn?
View attachment 20091
Czołem!
Jeśli rozdzielisz instalację, drugi licznik będziesz musiał znowu "od zera" zapisywać. To znaczy, że będziesz miał dwa numery klienta i de facto dwie umowy.
Jeśli na jednym liczniku jesteś na net-meteringu to na drugim będziesz już na net-billingu. Nie wiem natomiast czy pod jednym adresem możesz być stroną w obydwu umowach. Musisz się dowiedzieć.
Nie wiem też, czy rozdzielenie instalacji nie spowoduje konieczności podpisania "od zera" dwóch umów - dopytaj się na infolinii.
W praktyce, najlepiej abyś złożył umowę na kogoś z kim mieszkasz. Np. żona nie chce dzielić już z Tobą prądu i chce sama produkować sobie prąd na produkcję wacików - na wypadek, gdyby Tauron był zbyt dociekliwy. Nie musisz mieć podziału majątku ani wydzielonego lokalu.
Będziesz musiał też zadbać o poprowadzenie odrębnego "zasilania" które pójdzie z licznika - nie ma możliwości, aby np. produkcja PV zasilała urządzenia podpięte pod pierwotny licznik, to samo tyczy się magazynu energii.
Przykład: dwupiętrowy dom. Na parterze masz jedną instalację, na piętrze drugą. Na parter idzie produkcja z istniejącej PV, na piętro z planowanej. Oczywiście, to co chcesz sobie podpiąć pod liczniki na życzenie podepnie Ci elektryk.
Magazyn "przypięty" pod drugi licznik nie może zasilać urządzeń podpiętych do pierwszego. W żaden sposób nie możesz żonglować produkcją PV pomiędzy licznikami.
I tak, Tauron ma systemy do wykrycia, czy magazyn energii jest podpięty pod licznik, do którego został pierwotnie przydzielony - na wniosek WFOŚiGW może takimi informacjami się podzielić

Także nie polecam kombinowania. Poza tym nie jestem pewien czy w takim wypadku (rejestracji magazynu do danego licznika) nie programują licznika tak, aby nagle do sieci (w wypadku zaniku zasilania) nie poszło pełne napięcie z magazynu.
Wartości programowania są inne niż do PV - z tego co kiedyś się dowiedziałem.
Z tego co wiem w Moim Prądzie do tej pory było tak, że dotacja dotyczyła danego licznika. Nie wiem jak w nowym programie będzie. W Czystym Powietrzu - jeden adres, jedna dotacja.