Przeczytaj to co napisałem. Wydostanie się samym oczkiem, bo oczko to nic innego niż ściśnięta rurka. Nie jest szczelna. W moim przypadku wyszła też pomiędzy termokurczliwką a oczkiem. To też nie jest szczelne połączenie. Piszecie jakieś teorie, a praktyka jest jaka jest. Jak to mawia mój ojciec - woda ma czas. Co roku zimą masz ileśtam razy zamarznięcie i rozmrożenie, a każde zamarznięcie to rozszerzenie się wody i powoli robienie sobie wyjścia. Po 5 latach w końcu połączenie się poddało i zaczęło kapać.
Tą tulejka oczkowa którą pokazałeś i ta którą ja pokazałem to są dwie różne tulejki.
1 do mojej woda nie wpłynie
2 nie pisze teorii od 2018 zrobiłem kilkaset instalacji PV w różnych warunkach, większość serwisuje/przeglądam nadal i nie miałem takiej historii na swoich instalacjach.
3 robię audyty i serwisy instalacji wykonanych przez inne firmy - można by książkę napisać.
Po prostu miałeś to źle/tanio wykonane, sam przyznaje są że woda przeszła w miejscu gdzie przy prawidłowym zarobieniu nic się nie dzieje.
Może pokaż zdjęcie jak to wyglądało.
Poza tym jeśli jest tak jak mówisz to ja bym wymienił cały przewód skoro w środku była, jest woda to rezystancja tej linki już wzrasta a lepiej nie będzie.