Ok, czyli nie jest to Leasing MoveOn finansowany przez Hyundai Leasing, tylko czysty wynajem (z opcją wykupu), finansowany przez mLeasing?
Zgadza się. mLeasing.
Nie ma czegoś takiego jak Hyundai Leasing - jest tylko nazwa towarowa Hyundai Finance, finansowania udziela BNP Paribas - jest to mylące. I zraziłem się do BNP po tym, jak po tygodniu od wyliczenia mi finansowania nowego IONIQa 5 UNIQ RWD 2023 (wynajem) z kwoty 1883 brutto zrobiło się nagle 2700 brutto (na miesiąc). To wszystko oczywiście bez ubezpieczenia i GAP. A te dla osób fizycznych są strasznie wysokie. Podobno stopy procentowe i samo oprocentowanie poszło do góry zaś sam bank zmienił politykę finansowania pojazdów.
Druga kwestia, Hyundai Finance obejmuje wyłącznie nowe samochody. Stąd nie mam zbytnio wyboru.
Jeśli chcesz samochód z Hyundai Promise, masz do wyboru:
- kredyt Non Stop Auto z wykupem dla osoby fizycznej (nie wiem jaki podmiot finansuje natomiast dealer powiedział mi, że ceny są tam kosmiczne), przy zdaniu samochodu musisz wpłacać różnice jeśli dealer sprzeda samochód taniej bo samochód nie oddajesz bankowi tylko dealerowi. Zasada nie obowiązuje, jeśli bierzesz kolejny samochód u konkretnego dealera,
- opcję kredytowania 50x50,
- zwykły kredyt,
- mLeasing w formie wynajmu (bądź leasingu zwykłego) realizowanego przez mBank. Tutaj samochód oddajesz bankowi.
Stąd ucieszyłem się, że znalazłem IONIQa 5 AWD Uniq z pakietem Tech i Sun za kwotę 182 tysięcy złotych. Co prawda jest używany, ma 21 tysięcy przejechane, ale finansowanie wychodzi mnie korzystniej niż w przypadku nowego samochodu z tego samego roku, acz z uboższym wyposażeniem.