vwir
Pionier e-mobilności
Trochę tak. Jestem fanem motoryzacji tak w ogóle. Niezależnie od napędu. Miałem benzyniaki, diesle, gazowiec też się trafił, RWD, FWD, AWD, etc. Miałem różne skrzynie biegów, różne wyświetlacze prędkości, różne wajchy od wycieraczek, etc. To co teraz się dzieje to nic nowego, po prostu wykorzystujemy nowsze technologie i tyle. Wyświetlacze cyfrowe były już w latach dziewięćdziesiątych. Oczywiście teraz mamy inną technologię więc są bardziej kolorowe, z wyższą rozdzielczością, ale nie wymagają od kierowcy żadnego przyzwyczajenia się do niczego nietypowego. HUD kiedyś to też była plastikowa wysuwająca się płytka, a obecnie jest wyświetlany na szybie. Ale to żadna rewolucja. Faktycznie Tesla trochę połączyła stado tych różnych rozwiązań w jednym samochodzie (do tej pory chyba tylko stary klasyczny Citroen DS mógł się pochwalić tyloma odmiennymi rozwiązaniami w jednej budzie) ale Tesla to tylko jeden samochód. Pozostałe już są bardzo klasyczne, wsadzasz dowolnego "Mirka" do Mach-E i po minucie wie co do czego. Musisz mu tylko pokazać gdzie się zmienia D na R.Rodzi się konkluzja, że jedyną przełomową nowością w motoryzacji ostatnich latach jest... silnik elektryczny. 🙅♂️
To co teraz mocno widać to optymalizacja kosztów. Usunięcie fizycznych przycisków to nic innego niż redukcja kosztu. Przyciski mechaniczne to wbrew pozorom kawał inżynierii, elektryki, mechaniki, testów, do tego designer który musi to jakoś sensownie gdzieś wkomponować, ktoś się musi 7 razy zastanowić gdzie to dać żeby było ergonomicznie, etc. A gdy wyświetlisz przycisk na ekranie to za 2 dni na podstawie informacji od użytkowników możesz stwierdzić, że jednak poprawimy i przesuniemy albo zmienimy kolor, wielkość i bez problemu to robisz. Twoi użytkownicy stają się projektantami i testerami. Tak jest taniej, łatwiej i bardziej elastycznie.
Last edited: