Parującą od wewnątrz szyba przednia w zimne wilgotne dni

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Problem pojawia się w następujących okolicznościach. Klimatyzacja ustawiona na 20 stopni, wszystko auto nawiew low lub med, bez różnicy. Wymagana niska temperatura na dworze i dużą wilgotność. Samochód wyjeżdża z ciepłego 17-18 stopni garażu. W pewnym momencie, wraz ze schodząca temperatura na termometrze paruje przednia szyba. Tempo różne, raz potrafi ją zamglic całą w 15 sekund, co jest niezbyt bezpieczne, czasami powoli paruje. Oczywiście funkcja odparowywania radzi sobie z problemem, lecz problem ten nie powinien w ogóle wystąpić. Z tego co zauważyłem automat poniżej jakies temperatury odłącza sprężarkę klimatyzacji, wtedy następuje zaparowanie. Nigdy nie widziałem również, żeby automat sam z siebie wiał na szybę, co również nie pomaga. Znalazłem sporo postów na ten temat u Jankesów, tematy od 2019, rozwiązania tematu brak, jeździć na manual. Czy da się jakoś wymusić żeby automat nie rozłączał nadgorliwie sprężarki, lub chociaż wiał na szybę? W ustawieniach nic takiego nie znalazłem.

danielm

Pionier e-mobilności
tesla 2019, klima ustawiona na auto, jeżdze od 5ciu lat i zaparowane miałem tylko raz, na grzybobraniu gdy w 5 osób zmokneliśmy w nagłym deszczu i schowaliśmy się do auta które stało zaparkowane w lesie. ale nie mam pompy ciepła

Slaww

Fachowiec
Mam identyczne warunki użytkowania pojazdu (ogrzewany garaż), klimatyzacja na auto, low, 21,5-22st i nie spotkałem się z tym problemem. No może parę razy delikatnie gdy auto stało pod chmurką (np pod sklepem) to po uruchomieniu rzucało mgiełkę ale dość szybko sama znikała.
Może filtr kabinowy do wymiany albo jakieś liście wpadły do podszybia?

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Problem praktycznie od nowości więc wykluczam rzeczy typu filtry liście, pierwszy raz pojawił się niedługo po odbiorze, pojechałem na wycieczkę do miejsca o zimniejszym klimacie no i wystąpiło. Teraz i u nas zrobiło się chłodniej i temat wrócił. Jako takiej wilgoci w kabinie nie ma, jest ok. Tryb mycia zawsze używany do mycia, także nie ma szans żeby coś tam się zalewalo regularnie. Testowo ustawiłem w innym samochodzie to co robi automat (brak AC i nadmuchu na szybę) Tesli no i też co oczywiste paruje.

Raport z dzisiaj, temperatura miejscami poniżej 0, nic nie paruje, automat nie zrzucił klimatyzacji nawet na chwilę. Niezbadane są jego ścieżki.

kamilthusz

Posiadacz elektryka
Przeważnie włączony tryb automatyczny obiegu, pod kątem smrodów działa dość fajnie, natomiast zdaje się że faktycznie powoduje w jakimś stopniu nasilenie problemu. Kilka dni jeździłem na manualnie otwartym, nieco wolniej parował po wyłączeniu AC przez automat. Dużym problemem w zrozumieniu tego zdarzenia jest brak 100% powtarzalności. Tak jak pisałem, dzisiaj w ogóle nie odłączył AC i było idealnie. Bedzie coraz więcej zimnych mokrych dni, także może wyklaruje się jakiś powtarzalny schemat.

Slaww

Fachowiec
ja zauważyłem, że ogrzewanie działa słabiej kilka minut przed dotarciem do celu z nawigacji - może tutaj jest korelacja?

eugtor

Posiadacz elektryka
Nie miałem czegoś takiego, ale czytałem że w którymś z następujących updatów będzie coś takiego jak wykrycie parowania szyby z włączeniem odpowiedniego trybu klimatyzacji.

daniel

Señor Meme Officer
Problem pojawia się w następujących okolicznościach. Klimatyzacja ustawiona na 20 stopni, wszystko auto nawiew low lub med, bez różnicy. Wymagana niska temperatura na dworze i dużą wilgotność. Samochód wyjeżdża z ciepłego 17-18 stopni garażu. W pewnym momencie, wraz ze schodząca temperatura na termometrze paruje przednia szyba. Tempo różne, raz potrafi ją zamglic całą w 15 sekund, co jest niezbyt bezpieczne, czasami powoli paruje. Oczywiście funkcja odparowywania radzi sobie z problemem, lecz problem ten nie powinien w ogóle wystąpić. Z tego co zauważyłem automat poniżej jakies temperatury odłącza sprężarkę klimatyzacji, wtedy następuje zaparowanie. Nigdy nie widziałem również, żeby automat sam z siebie wiał na szybę, co również nie pomaga. Znalazłem sporo postów na ten temat u Jankesów, tematy od 2019, rozwiązania tematu brak, jeździć na manual. Czy da się jakoś wymusić żeby automat nie rozłączał nadgorliwie sprężarki, lub chociaż wiał na szybę? W ustawieniach nic takiego nie znalazłem.
Mam podobnie, ale parkuję na zewnątrz. Pierwsze co robi wentylacja jesienią i zimą to zaparowuje przednią szybę. Jak się poczeka to szyba się rozgrzewa i jest znowu przejrzysta. Nie jest to nic nowego. W zeszłym roku też takie akcje były. Nie mam na to rozwiązania. Jeśli jadę gdzieś dalej to włączam klimę przed wejściem do samochodu, żeby się ogarnął, a jak jadę blisko to wyłączam klimatyzację i używam tylko podgrzewania siedzeń i kierownicy.