Proszę o pomoc w konfiguracji instalacji hybrydowej z falownikiem DEYE

karolkarol

Nowy na Forum
Witam chcę zakupić niewielka instalacje fotowoltaiczna 2,5kw do tego magazyn energii o podobnej pojemności 2,5 -4kw jednak co ważne musi być zastosowany falownik hybrydowy DEYE z możliwością podłączenia agregatu prądotwórczego.

I tu mam pytanie przyznam że jest laikiem a nie chce aby mi sprzedawcy kit wcisnęli

Parametry budynku
Mam dom z pompą ciepła 9 kw płyta indukcyjna itp. ogólnie wszystko elektryczne dom niewielki 120 m . Instalacja 3 fazowa jednak wszystkie urządzenia w domu także pompa są jednofazowe. Agregat prądotwórczy 1 fazowy 6 kw

Ponieważ mieszkam na wiosce Fotowoltaile che zastosować bardziej jakko backup czyli np jest przerwa w dostawie energii zaczyna się pobór z akumulatorów co daje mi czas na odpalenie agregatu.

Instalacji fotowoltaicznej nie planuje zwiększać nigdy powyżej 5 kw.

Prosił bym o sugestie jaki który falownik wybrać , jakie baterie i ewentualnie panele (te najlepiej full black )

Dzięki za wszelkie porady ;)

karolkarol

Nowy na Forum
Z testów internetowych, które oglądałem wynikało że akurat Deye miał możliwość łączenia faz, link poniżej, falownik 12kWh Deye, gość obciąża jedną fazę. W normalnym falowniku wyłączy po przekroczeniu 1/3 na fazę.

W filmiku który udostępniłem w poście powyżej koleś twierdzi że max obciążenie na fazie nie powinno przekraczać 5kw przy falowniku 10 kw co jest i tak wartością bardzo dobra to połowa mocy wszystkich faz razem wziętych , po tej wartości zaczną uruchomić się zabezpieczenia. Także jak dla mnie rewelacja :)

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Panowie, konfigurowałem rodzicom Deye Hybrid. Bo oni na terenach zalewowych i z siecią jest... sieczka.

Instalacja zrobiona i działa... jakoś, ale mam problem. Udało mi się skonfigurować tylko aplikację Deye Cloud. Dostępu fizycznego do falownika już nie mam... tylko zdalny przez tą apke. Tłumaczona automatycznie na Polski z Chińskiego i szlag mnie trafia to tłumaczenie, ciągle nie działa jak należy. Ma ktoś
Takiego Deye i tą apkę? Mógł by mi pokazać swoje opcje i ustawienia? Dla zwykłej instalacji z magazynem Li-Jon
U siebie mam Victron i tu to inna bajka...

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Ciekawe dla mnie jako rozbudowa np mojego SolarEdge. Fajna funkcja podłączenia starej instalacji bez kombinowania
Do tego ten autostart generatora.
Właśnie taką instalację rozbudowywałem u rodziców z SolarEdge, niestety... z optymalizerami. Które właściwie zdeterminowały konieczność pozostania na SE. W innym wypadku trzeba by je wywalić i można robić co się chce z panelami.

Solar Edga należy podłączyć pod wyjscie generatora.
Zabierając sobie możliwość spięcia jeszcze generatora z systemem. A przynajmniej w formie automatycznej aby bilanosować np. PV + generator + magazyn na Dom bez sieci.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Panowie, konfigurowałem rodzicom Deye Hybrid. Bo oni na terenach zalewowych i z siecią jest... sieczka.

Instalacja zrobiona i działa... jakoś, ale mam problem. Udało mi się skonfigurować tylko aplikację Deye Cloud. Dostępu fizycznego do falownika już nie mam... tylko zdalny przez tą apke. Tłumaczona automatycznie na Polski z Chińskiego i szlag mnie trafia to tłumaczenie, ciągle nie działa jak należy. Ma ktoś
Takiego Deye i tą apkę? Mógł by mi pokazać swoje opcje i ustawienia? Dla zwykłej instalacji z magazynem Li-Jon
U siebie mam Victron i tu to inna bajka...
swój problem rozwiązałem... z pomocą serwisu Deye. Ciężko się dodzwonić ale przynajmniej są godni polecenia. Pomogli. Zabrzmi jak reklama.
Sprzęt jest hałaśliwy. Victron też. Z wyraźnych różnic... w działaniu? Sam system Deye generuje więcej rozłączeń, nie spowodowanych brakiem zasilania w sieci. Zwykle przełącza się w te 20ms. Ale miał ciężkie dni i głupawki dostał. Ale to minęło.
Zobaczymy za X lat.

nemira

Nowy na Forum
akurat mam takie cudo jak hybryda i napiszę Ci coś czego mi nikt nie powiedział a ma ogromne znaczenie szczególnie w małej instalacji:
1. sam falownik na swoje potrzeby pobiera ok 100W na h, co dziennie daje ok 2,4kwh
2. jak produkuje to bierze to z paneli, jak nie to z banku a potem z sieci
Więc zakupując bank powiedzmy 5kwh:
- 15% musi zostać, czyli 0,75kwh
- od wieczora do rana pobierze ok 1,5kwh
więc w banku masz efektywnie ok 2,5kwh

A i jeszcze jedno odkrycie, nawet jak masz pełny bank i z niego czerpiesz to falownik na "komunikację" z siecią pobiera zawsze z zakładu energetycznego a nie z banku ok 30W/h, czyli ok 0,8kwh dziennie.
Oczywiście na wyświetlaczu falownika deye widzę tylko pobór od 3W do 7W a w praktyce w raporcie od dostawcy i na liczniku głównym pobór ok 29-32W. Takie ukryte zużycie z sieci.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
akurat mam takie cudo jak hybryda i napiszę Ci coś czego mi nikt nie powiedział a ma ogromne znaczenie szczególnie w małej instalacji:
1. sam falownik na swoje potrzeby pobiera ok 100W na h, co dziennie daje ok 2,4kwh
2. jak produkuje to bierze to z paneli, jak nie to z banku a potem z sieci
Więc zakupując bank powiedzmy 5kwh:
- 15% musi zostać, czyli 0,75kwh
- od wieczora do rana pobierze ok 1,5kwh
więc w banku masz efektywnie ok 2,5kwh

A i jeszcze jedno odkrycie, nawet jak masz pełny bank i z niego czerpiesz to falownik na "komunikację" z siecią pobiera zawsze z zakładu energetycznego a nie z banku ok 30W/h, czyli ok 0,8kwh dziennie.
Oczywiście na wyświetlaczu falownika deye widzę tylko pobór od 3W do 7W a w praktyce w raporcie od dostawcy i na liczniku głównym pobór ok 29-32W. Takie ukryte zużycie z sieci.
Tak z grubsza masz racje. Deye mimo jednego urządzenia wydaje mi się mniej wydajny niz 3 urządzenia od Victrona.
Oczywiście jak wspominasz pobory są nieco ukryte. Zależy od wielu czynników. Przewodow I lokalizacji urządzeń, średnicy i ich jakości.
Co do poboru z sieci na własne potrzebny to kwestia regulacji. Można wymusić minimalny eksport dzięki temu nic z sieci system nie pobierze.

zlp

Pionier e-mobilności
mam problem. Udało mi się skonfigurować tylko aplikację Deye Cloud. Dostępu fizycznego do falownika już nie mam... tylko zdalny przez tą apke
Przez Deye Cloud możesz zarządzać falownikiem i jego ustawieniami. Odświeża się dość rzadko, co 5 minut, ale zdalnie zrobisz więcej, niż potrzeba w normalnej eksploatacji.

Co fotowoltaiki to moc paneli miała być 2,5 max 5kw ale oczywiście falownik dużo większy zastanawiałem się jakiej mocy 10 czy 12 po twojej odpowiedzi raczej pójdę w 12 różnica w cenie niewielka a zawsze większy zapas mocy na faze będzie
Bardzo dobra decyzja. 12kW to niby dużo, 6 kW na jedną fazę już mniej, ale wystarczająco. Oszczędzając kilkaset złotych może okazać się, nałoży się na siebie czajnik, indukcja, czy coś jeszcze innego i lipa. Za mało prądu na tej fazie.

Co fotowoltaiki to moc paneli miała być 2,5 max 5kw
Panele są dzisiaj śmiesznie tanie. Możesz z nich nawet płot zrobić. Jeśli potrafisz je sam zamontować, to nie ma co się ograniczać. Dobrze dobierając parametry do Deye 12kW podepniesz nawet 30kW paneli :)
oczywiście nie jest Ci to potrzebne, ale tak do wiadomości. W grudniu, styczniu wydajność paneli jest praktycznie żadna, a patrząc na opisywane przerwy, to może kiedyś założysz ciut więcej niż dzisiaj zakładasz.

Ogólnie bardzo rozbudowany ten falownik bardzo dużo opcji ustawień, warto w niego zainwestować jednak tylko w wypadku zakładania fotowoltaiki z dotacjami bo sam falownik 10 kw to koszt około 10 tys.
Co prawda jest już parę miesięcy później, ale dalej są tacy co kupują za 10 tys sam falownik i są tacy co tyle nie wydają tyle na ten sam falownik z panelami: https://jimmy-sklep.pl/pl/p/Deye-SUN-10-G05-LONGI-LR5-54HIB-400M-Zestaw-fotowoltaiczny-ON-GIRD-9,6-kWp-/67

Jeśli chodzi o agregat to z tego co już zdołałem ustalić do falownika 3 fazowego DEYE musi być 3 fazowy agregat. Dodatkowo taki który trzyma odpowiednie parametry prądu najlepiej cały czas 50 HZ bo falownik dosyć czuły jest :) , raczej tani marketowy tego nie pociągnie.
Jeśli pomyślisz nieszablonowo, to zamiast podłączać agregat do kapryśnego wejścia GEN, kupisz mostek prostowniczy, a wyprostowany prąd z każdego agregatu podłączysz jako string paneli. Tędy pójdzie wszystko. I nie potrzeba agregatu 3 fazowego.

binkom

Nowy na Forum
Ubaw po pachy porównanie Victrona do Chińskiej tandety Deye. Nie należy podłączać źródła sztywnego - agregat z prostownikiem do MPPT. MPPT ma specyficzny algorytm pracy i może uszkodzić się.

Przemmo

Posiadacz elektryka

zlp

Pionier e-mobilności
Nie należy podłączać źródła sztywnego - agregat z prostownikiem do MPPT. MPPT ma specyficzny algorytm pracy i może uszkodzić się.
Wiem, że to działa, nie słyszałem o uszkodzeniach. Mam mostek prostowniczy 3 fazowy + duży kondensator i to podpinam pod wejście MPPT z konfiguracją pod turbinę wiatrową, gdzie ustala się maksymalne parametry pobieranego prądu. Turbina to prądnica jak w agregacie.
Ubaw po pachy porównanie Victrona do Chińskiej tandety Deye.
Tak. Można się śmiać do rozpuku.
Za Victrona zapłacisz 3 razy więcej, a i tak nie będziesz miał tej funkcjonalności, co ma Deye. Ale za to masz prąd z Victrona, nie z chińskiej tandety.
W tym zestawie masz stringa, nie hybrydę. Hybrydy LV są dużo droższe.
Tak, wiem. Chciałem pokazać tylko ceny, że instalacja 10kW w cenie detalicznej to już tylko niecałe 9000zł. A jak ktoś potrafi to znajdzie jeszcze sporo taniej. Trafisz na jakiegoś naciągacza, to weźmie 30000.
Hybryda LV 12kW to koszt podobny do tej instalacji.