Prowadzenie highlanda

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Ja tam mam "gift from god", potrafię wkurzyć prawie każdego. W takiej sytuacji jak @cooler, czyli 2 pasy autostrady (akurat A1, ale w wakacje tam jedzie na wywczas ta cała middle class, która przez resztę roku rządzi na A2), czyli 2 pasy zajęte, prawy lekko, na lewym też "nie przeskoczę", a że ja serio zachowuję odstęp, to trafił się jakiś debil, który uznał, że te 100m odstępu, które trzymam do pojazdu przede mną go zbawi. Siedzi mi na zderzaku, błyska długimi, w końcu znalazł na prawym jakieś 50m odstępu i próbował mnie objechać. Oczywiście trzeba mieć czym, a on akurat nie miał. Skończyło się na tym, że zrównał się ze mną po prawej stronie, utknął i widzę w oknie coś na kształt ujadającego psa, ryj wykrzywiony z wściekłości, szyba zapluta. Uśmiechnąłem się do niego uprzejmie, przyjacielsko pomachałem dłonią (wszystkimi palcami). Nie wiem dlaczego wyglądał na rozwścieczonego jeszcze bardziej. Pojechałem dalej, a on oczywiście został na pasie wstydu, bo następny cymbał postanowił podjechać do mojego zderzaka...
bardzo poetycko opisane i niesamowicie zabawne, ciekawe czy mu się DPF po drodze zapchał ;)

piotrpo

Pionier e-mobilności
Dla mnie to było zabawne, dla niego chyba mniej. Właściwie do tej pory nie wiem dlaczego się tak odpalił i o co mu chodziło. Prawdopodobnie próbował mi to powiedzieć, ale 2 zamknięte okna, prędkość jednak >100, niestety nie zrozumiałem przekazu.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Dla mnie to było zabawne, dla niego chyba mniej. Właściwie do tej pory nie wiem dlaczego się tak odpalił i o co mu chodziło. Prawdopodobnie próbował mi to powiedzieć, ale 2 zamknięte okna, prędkość jednak >100, niestety nie zrozumiałem przekazu.
miałem cię za ponuraka a tu robi się coraz śmieszniej ;)

Szynkus

Zadomawiam się
Nie wiem iloma autami z adaptacyjnymi, matrycowymi światłami LED jeździliście, ale mało który system dobrze sobie radzi z ciężarówkami na autostradach. Jeździłem wieloma autami różnych segmentów z tą funkcją, osobiście posiadałem BMW z 2020 (ale z dość starą technologią świateł adaptacyjnych bo był to ostatni wypust F36), teraz od 3 lat mam służbową Octavie z matrixami. Wszystko zależy od warunków specyficznych, tam gdzie jedno auto poradzi sobie lepiej drugie gorzej i odwrotnie. Może A8 czy seria 7 z laserami robiły to wybitniej niż średnia, ale też nie było idealnie.

A miganie osobówek na drogach krajowych to żadna złośliwość tylko po pierwsze te nowoczesne ledy bywają po prostu dość wkurwiające nawet jak nie oślepiają, a po drugie często ktoś mignie zanim w ogóle pomyśli czy coś go oślepia czy nie - bo widział zza zakrętu snop światła, a nie zauważył wyraźnego momentu zmiany świateł.

inter

Pionier e-mobilności
Ale my po tych samych drogach jeździmy? Bo rozkminy, że ręcznie to można zmienić przed wejściem w zakręt, jak już widać, że ktoś w nim jest, a automat to dopiero jak zobaczy czyjeś światła jest w tym kraju naprawdę mocno bez sensu. Tak coś koło połowy tego co jeździ, to wypiaskowane plastikowe klosze z Hx w środku i jak któryś akurat nie oślepia, to tylko i wyłącznie z uwagi na pełną korozję zwierciadła. Do tego wieś tuning, czyli zamiast tych H4 wsadzone są albo chińskie xenony 20000K, albo chińskie LED'y w formacie H4, które świecą wszędzie, tylko nie na drogę, ale dodają +20 do zajebistości pod remizą. Dołóżmy do tego cyrku jeszcze cymbałów na przeciwmgłowych, jakieś na lewo rejestrowane amerykańskie symetryczne światła, przekładki z angielskich samochodów oświetlające nie to pobocze, ogólny brak kontroli ustawienia świateł, no i ogólny brak świadomości istnienia tego kółeczka do regulacji wysokości świateł. Taki ostrożny szacunek, to 50% samochodów, które mijam ma "coś" zrąbane ze światłami. Nie zdarzyło wam się nigdy (znaczy teraz, to przynajmniej raz dziennie), że samochód jadący za wami świeci tak, że widzicie cień własnej głowy na przedniej belce?
Serio uważacie, że porządne światła, które świecą mocno, ale tam gdzie powinny, mają auto poziomowanie i jeszcze wycinają selektywnie wykryte pojazdy i przechodniów to zło?
A propo chińskich LEDów. Miałem takie założone H7 w starym samochodzie, byłem na przeglądzie i serwisant to zauważył i pytał jak świecą, mówię że idealnie. Z ciekawości zrobił przegląd i stwierdził, że wiązka świeci idealnie.

swistak

Posiadacz elektryka
Wspominacie o zasadności używania matrixów na drogach dwupasmowych.
Zdarzają się kawałki nieoświetlone. Wtedy przy prędkościach >100km/h zasadność jest bez dwóch zdań.

Tutaj wg mnie (ale tylko w Arteonach miałem doświadczenie z matrixami) Tesla niepotrzebnie wali wszystkim co ma.
W Arteonie nie świeci tak daleko w lewą stronę.

Co do regulacji. Oczywiście to podstawa. Ale jak na filmiku pokazałem - problem U MNIE jest w szybkości reakcji. Nie precyzji wycinania.