Instalacja Wall connector

inter

Pionier e-mobilności
normy to jedno, jakość kabli które spełniają te normy to drugie i zalecenia producentów kabli i urządzeń to trzecie.

Nie chcę się spierać na normy, po prostu z doświadczenia wiem co się dzieje z przeciążonymi przewodami.

Dlatego uważam że polecanie 2,5mm do urządzenia 11 kW które działa kilka godzin to trochę przegięcie.
Zrozum, że to 3F i max jaki płynie to 3600W na fazę. Musiał byś powymieniac wszystkie gniazdka i wtyczki, które mają 16A i przewody czasem 1,5 mm.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Zrozum, że to 3F i max jaki płynie to 3600W na fazę. Musiał byś powymieniac wszystkie gniazdka i wtyczki, które mają 16A i przewody czasem 1,5 mm.
rozumiem że to 3f. Ale rozumie też dlaczego 2,5mm daje się do gniazdka w kuchni gdzie podłącza się urządzenia 1kw. Do piekarnika lub płyty 4-7kw również 3F rekomendują 4mm, dlaczego? Po co? Przecież według tabel mogą być dużo mniejsze przekroje.

Jak ktoś robi nową instalację do ładowarki 11kw to przy takich, małych długościach przewodów różnice w kosztach 2.5mm, 4, 6 są małe, szkoda bić pianę na ten temat.

inter

Pionier e-mobilności
rozumiem że to 3f. Ale rozumie też dlaczego 2,5mm daje się do gniazdka w kuchni gdzie podłącza się urządzenia 1kw. Do piekarnika lub płyty 4-7kw również 3F rekomendują 4mm, dlaczego?

Jak ktoś robi nową instalację do ładowarki 11kw to przy takich, małych długościach przewodów różnice w kosztach 2.5mm, 4, 6 są małe, szkoda bić pianę na ten temat.
Dlatego 4 mm, bo przewody są blisko płyty i mocno się nagrzewają od płyty.

Kszychu

Pionier e-mobilności
normy to jedno, jakość kabli które spełniają te normy to drugie i zalecenia producentów kabli i urządzeń to trzecie.

Nie chcę się spierać na normy, po prostu z doświadczenia wiem co się dzieje z przeciążonymi przewodami.

Dlatego uważam że polecanie 2,5mm do urządzenia 11 kW które działa kilka godzin to trochę przegięcie.
Normy to jedno ale ja wiem lepiej xD 2,5mm^2 do urządzenia 11kw to nie jest żadna herezja, tylko standardowa instalacja. Chcesz więcej? Okej nikt Ci nie zabrania kupić 4mm

daniel

Señor Meme Officer
Do piekarnika lub płyty 4-7kw również 3F rekomendują 4mm, dlaczego? Po co? Przecież według tabel mogą być dużo mniejsze przekroje.
No właśnie kto i dlaczego? Źródło, bo jestem ciekaw.
Nie żartuj.
Dobór przewodu jest zależny od temperatury w której będzie pracował, więc to nie jest śmieszne nic a nic. ;)

Można, ale nie potrzeba. Zresztą ja bym zrobił odwrotnie. Jeśli kabel jest długi to zwiększyłbym przekrój, żeby nie było za dużego spadku napięcia.

krzyss

Pionier e-mobilności
rozumiem że to 3f. Ale rozumie też dlaczego 2,5mm daje się do gniazdka w kuchni gdzie podłącza się urządzenia 1kw. Do piekarnika lub płyty 4-7kw również 3F rekomendują 4mm, dlaczego? Po co? Przecież według tabel mogą być dużo mniejsze przekroje.

Do plyty 3F rekomenduja 5x2,5 tylko do jednofazowych rekomenduja 4mm…

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Normy to jedno ale ja wiem lepiej xD 2,5mm^2 do urządzenia 11kw to nie jest żadna herezja, tylko standardowa instalacja. Chcesz więcej? Okej nikt Ci nie zabrania kupić 4mm
nie, nie wiem lepiej.
Pracuję z instalacjami i widzę co się dzieje z przeciążonymi przewodami, które według teorii/normy nie powinny być przeciążone.

Inter sam napisał że 2,5mm robi mu się ciepłe i trzeba pamiętać żeby dokręcać styki.
sorry ale to jest mocno nie ok, dlatego zacząłem rozmowę na ten temat bo mam mocno inne zdanie i doświadczenia.

PrL

Fachowiec
Do plyty 3F rekomenduja 5x2,5 tylko do jednofazowych rekomenduja 4mm…
Jest tylko jedno ale ...
nie ma kuchenek 3fazowych.
Tak naprawdę te 3fazowe są 2fazowe.
Obowiązek instalatora to podłączenia dwóch przewodów fazowych i dwóch dwóch przewodó N (wykorzystanie przewdou 3 fazy), ponieważ przy załączeniu wszytskich palników popłynie przez N 2x większy prąd.

inter

Pionier e-mobilności
nie, nie wiem lepiej.
Pracuję z instalacjami i widzę co się dzieje z przeciążonymi przewodami, które według teorii/normy nie powinny być przeciążone.

Inter sam napisał że 2,5mm robi mu się ciepłe i trzeba pamiętać żeby dokręcać styki.
sorry ale to jest mocno nie ok, dlatego zacząłem rozmowę na ten temat bo mam mocno inne zdanie i doświadczenia.
Nie przekręcał moich słów. Pisałem, że styki są lekko ciepłe, nie ma efektu przepalenia.

Najnowsze dyskusje