[Dane o ładowarkach] Mapa, lista, historia ładowania i dostępności z UDT

sh95

Fachowiec
Cześć,

porównując sobie ładowarki pomiędzy różnymi zbiorami danych, między aplikacjami, można znaleźć takie, co nie są w zbiorze UDT. Nie chodzi tylko o Teslę, ale o np Elocity. Stacja w Gdańsku "Papugarnia":

1732107771883.png

Ona działa i jest teraz w użyciu.

Natomiast w UDT -> i także na Twojej stronie, nie ma jej:

1732107975231.png
(ewentualnie ma inną błędną lokalizację, przez niespójne kody nie można odnaleźć/dopasować.

Druga sprawa: Czy próbowałeś prosić o dostęp do baz ładowarek ze statusami bezpośrednio opratorów? Tak jak pytałem o biedronkowe stacje, których statusu PowerDot nie raportuje do UDT, ale do Elocity tak. Może była by szansa uzupełnić brakujące dane, chociaż jak życie znam to "nie udostępnimy - decyzja biznesowa".

vwir

Pionier e-mobilności
porównując sobie ładowarki pomiędzy różnymi zbiorami danych, między aplikacjami, można znaleźć takie, co nie są w zbiorze UDT. Nie chodzi tylko o Teslę, ale o np Elocity. Stacja w Gdańsku "Papugarnia":
Na przykłąd wszystkie stacje które powstały zanim pojawił się obowiązek wpisu do UDT nie raportują do UDT i dobrze im z tym.

Michal

Moderator
Cześć,

View attachment 22006

Ona działa i jest teraz w użyciu.

Natomiast w UDT -> i także na Twojej stronie, nie ma jej:

View attachment 22007
(ewentualnie ma inną błędną lokalizację, przez niespójne kody nie można odnaleźć/dopasować.
Niestety niewiele na to poradzę.
Przy okazji zwróć uwagę, że zaznaczyłeś opcje "Tylko Type2 (noclegi i parkingi). To powoduje pokazywanie tylko stacji na których nie ma złącz innych niż Type2. Może powinienem zrobić tak, żeby zaznaczenie tej opcji odznaczało resztę...

Druga sprawa: Czy próbowałeś prosić o dostęp do baz ładowarek ze statusami bezpośrednio opratorów? Tak jak pytałem o biedronkowe stacje, których statusu PowerDot nie raportuje do UDT, ale do Elocity tak. Może była by szansa uzupełnić brakujące dane, chociaż jak życie znam to "nie udostępnimy - decyzja biznesowa".
Nie planowałem się odzywać do operatorów. Raczej mam za mały ruch, żeby chcieli że mną gadać. Jak chcesz to możesz do nich napisać żeby albo dodali do UDT albo udostępnili API i ja to przejmę jak się zgodzą. Ja nie mam z tego żadnego przychodu i obecnie z 2 tygodniowym noworodkiem nie chce mi się tracić czasu.

sh95

Fachowiec
Niestety niewiele na to poradzę.
Przy okazji zwróć uwagę, że zaznaczyłeś opcje "Tylko Type2 (noclegi i parkingi). To powoduje pokazywanie tylko stacji na których nie ma złącz innych niż Type2. Może powinienem zrobić tak, żeby zaznaczenie tej opcji odznaczało resztę...
Nie mam żadnych pretensji :) Jedynie zauważyłem taki niuans. Odznaczenie "Tylko Type2" nic nie zmienia, ale faktycznie nie powinienem tego na potrzeby screenshota zaznaczać. Tej stacji nie ma w feedzie UDT, sam sprawdzałem. Wydaje się, że to nowa stacja, gdańska Papugarnia była kiedyś w innym miejscu.
Po prostu naiwnie myślałem, że UDT ma wszystkie.

Nie planowałem się odzywać do operatorów. Raczej mam za mały ruch, żeby chcieli że mną gadać. Jak chcesz to możesz do nich napisać żeby albo dodali do UDT albo udostępnili API i ja to przejmę jak się zgodzą. Ja nie mam z tego żadnego przychodu i obecnie z 2 tygodniowym noworodkiem nie chce mi się tracić czasu.
Gratulacje!

Korci mnie samemu zrobić apkę ze stacjami, więc pewnie będę się do nich odzywał za jakiś czas. Na razie przyglądam się dostępnym danym. Dam znać.

Aplikacja Elo.city sporo pokazuje, ale strasznie wolno działa. Za to inna https://map.electromaps.com/ ma dużo błędów, część stacji jest dodana podwójnie z przesunięciem o 5-20 metrów.

Michal

Moderator

nnnnn

Pionier e-mobilności
Hej, czy na podstawie które pobierasz z UDT możesz sprawdzić czy promocja na orlenie rzeczywiście wpłynęła na obłożenie tych ładowarek?

Brakuje jeszcze 2x180 z Grota Roweckiego 33, (Kraków).

Michal

Moderator
Hej, czy na podstawie które pobierasz z UDT możesz sprawdzić czy promocja na orlenie rzeczywiście wpłynęła na obłożenie tych ładowarek?
Nie widać wpływu (ilość przejść na status "1" dla wszystkich punktów ładowania operatora 44):
1733913688351.png
Jeszcze taki wykres dla całego okresu zbierania danych:
1733913879181.png
(te dziury to jakieś okresy kiedy nie działała moja aplikacja)

Pytanie czy oni poprawnie raportują korzystanie z ładowarek do UDT?

Brakuje jeszcze 2x180 z Grota Roweckiego 33, (Kraków).
Jak nie ma w danych UDT, to ja też nie mam. Na stronie epia też nie widzę tej ładowarki: https://eipa.udt.gov.pl/

Michal

Moderator
Podrzucam jeszcze podobne dane o GW:
1733914128689.png
(tutaj są jakieś okresy kiedy chyba oni nie przekazywali pełnych danych do UDT)

zlp

Pionier e-mobilności
Fajna sprawa.
Jest tyle apek i różnych cenników, przydałaby się mapka z ciekawszymi cenami. Cała na zielono.
...
Tak tylko sobie marzę :D