To jak to jest z tym zużyciem? Statystyki tesli.

kaktus

Posiadacz elektryka
Mozliwe. Mi montowali taki uzywany z 2000kWh
Wg poprzedniego rachunku startowal na taryfie szczytowej od grubo ponad 8k, na taryfie pozaszczytowej od 0. Osobiście tego nie sprawdziłem ale gdyby było tam więcej niż 0 to na logikę pewnie w poprzednim okresie już by mi ta różnice naliczyli.
To nie jest 115%, a 20. Trzeba poobserwować dłużej, 30 minut to za mało, aby wyciągać jakiekolwiek wnioski.
Straty ładowania to jedno, auto jest co jakiś czas wybudzane, co też ciągnie dodatkową energię. Nigdy nie jest tak, że auto nie pobiera energii. Może jakieś opcje są włączone, po prostu trzeba poobserwować dużo dłużej.
Ale nie o tym teraz rozmawiamy - nie chodzi o rozbieżność 15 czy 20 proc tylko o to że auto raportuje pobranie 164kWh a rachunek pojawił się na 350 :)
Ten licznik pokazuje aktualny pobor pradu. Ile masz ?
kurde już dziś nie pójdę na parter :D muszę przeżyć do rana z ciekawością :)

Michal

Moderator
U mnie wszystko wydaje się poprawnie.
Na przykładowym ładowaniu z 6 grudnia:
Licznik w domu pokazuje podczas ładowania ~17,7 kWh (policzone jako zużycie na najmniej obciążonej fazie X3)
View attachment 22751
a WC3 dla tej sesji (oznaczona jako 5 grudnia), pokazuje 17,4 kWh:
View attachment 22752
Auto mi wtedy zaraportowało 16,68 kWh energii doładowanej do baterii (takie dane widzę w Home Assistant ale nie wiem skąd je biorą - obstawiam, że doładowane km zasięgu względem pełnego i biorąc pełną pojemność baterii). Czyli jest 16,68/17,4 = 96% sprawności.

Michal

Moderator
kurde już dziś nie pójdę na parter :D muszę przeżyć do rana z ciekawością :)
Ubieraj gacie i jazda na dół, 20 osób czeka :)

zlp

Pionier e-mobilności
Weź telefon nagraj od 1.6.0 do 15.8 T
1.6.0 z ciekawości
1.8.0
15.8.0
1.8.T
15.8.T

kaktus

Posiadacz elektryka

zlp

Pionier e-mobilności
1.6.0
1.8.0 9090 kWh zużycie całkowite
1.8.1 8698 kWh zużycie 1 strefa
1.8.2 392 kWh zużycie 2 strefa
2.8.0 5 kWh wprowadzono do sieci
2.8.1 5 kWh wprowadzono do sieci w 1 strefie

Tak wygląda odczyt licznika

KrzysztofFly

Moderator
Na który numer odczytu patrzeć?
View attachment 22755
W Twoim wypadku musisz zerkać na 1.8.1 - pierwsza taryfa i 1.8.2 - druga taryfa (w 1.8.0 - będzie suma obu).
Wszystkich tych wartości z etykiety licznik nie wyświetla - nagrałem całą pętle od wyświetlenia czasu do ponownego wyświetlenia czasu. Wgrać na forum się nie da więc link do iClouda

https://www.icloud.com/photos/#/icloudlinks/0e0Z-SZdWoPfY-KYOW_7GN9UA/0/

Na ten moment auto podaje 17kWh, licznik 18kWh :)
No to wygląda na to, że wszystko jest ok.

krzyss

Pionier e-mobilności
Wszystkich tych wartości z etykiety licznik nie wyświetla - nagrałem całą pętle od wyświetlenia czasu do ponownego wyświetlenia czasu. Wgrać na forum się nie da więc link do iClouda

https://www.icloud.com/photos/#/icloudlinks/0e0Z-SZdWoPfY-KYOW_7GN9UA/0/

Na ten moment auto podaje 17kWh, licznik 18kWh :)
Czyli normalnie.
A nie ustawiasz przygotowywania do jazdy, wartownika itp ?

Ja sobie przy wallbox albo na linii zasilajacej zainstalowalem swoj dodatkowy licznik.
Bardzo to ulatwia nadzorowanie zuzycia.
Jak dostalem zawyzony rachunek odrazu wiedzialem ze zamiast odczytac co 6 miesiecy inkasent wpisal sobie jakies farmazony :)