Na Słowacji używam jak następuje:
-
ZSE Drive: pakiet 100 kWh za 24.90 EUR, albo 40 kWh za 11.90 EUR
-
Greenway SK: pakiet 30 kWh za 9.90 EUR (inne pakiety są do d...)
-
Electroverse Octopus: na stacjach Lidl SK: AC: 0.24 EUR, DC: 0.39 EUR
- Lidl SK: AC: 0.29 EUR, DC: 0.39 EUR
-
eJoinGo: AC: 0.29 EUR, DC: 0.39 EUR
Pakiety ZSE Drive są na miesiąc kalendarzowy i trzeba zamawiać w poprzedzającym miesiącu (np. na grudzień zamówić pod koniec listopada). Od jakiegoś roku wprowadzili, że obowiązkowo trzeba zamówić RFID (9 EUR). Wymówić pakiet trzeba przed końcem miesiąca kalendarzowego, bo się automatycznie przedłuża. I, początkowa rejestracja trochę trwa (przysyłają umowę papierową pocztą, i trzeba to podpisać i odesłać, i dopiero potem aktywują konto). Kaufland SK niedawno przekazał swoje stacje ładowania pod zarząd ZSE Drive, więc funkcjonują one teraz jako stacje ZSE Drive (z cenami ZSE Drive).
Zasady w Greenway SK są takie same jak w Greenway PL (i apka ta sama). Pakiet można zamówić kiedykolwiek, a przejść z powrotem na niższy tylko pod koniec miesiąca (minimum pod koniec następnego miesiąca). Np. jak ktoś zamówi dzisiaj pakiet 30 kWh za 9.90 EUR, to zapłaci ok. 3.30 EUR za listopad + 9.90 EUR za grudzień (na koniec grudnia może przejść na pakiet niższy), i ma w listopadzie w pakiecie około 10 kWh, a w grudniu 30 kWh (po wykorzystaniu pakietu -> wg. cennika za kWh).
Czasami, jak mam trasę PL->SK->HU w jedną stronę pod koniec miesiąca, a w drugą stronę na początku następnego, to biorę np. ZSE Drive 40 kWh w jedną stronę, i Greenway SK 30 kWh w drugą stronę.
Electroverse Octopus reklamuje kolega
@nabrU. Zacząłem używać na stacjach Lidl SK (taka sama cena za DC, trochę niższa za AC, niż przez apkę Lidl).
Lidl używa tej samej apki co polski Lidl (Lidl Plus). W ustawieniach ("trzy kropki" -> "Ustawienia") trzeba zmienić kraj na Słowację, i wtedy pojawi się przycisk E-Mobility (czy jakoś podobnie po słowacku). Jak masz zarejestrowaną kartę bankową w apce Lidl Plus, to po prostu odpalasz ładowanie z apki (jest mapa ładowarek, wybierasz ładowarkę, i startujesz).
W ejoinGo trzeba przedpłacić (minimum 25 EUR). Ja jakieś 2 lata temu wpłaciłem te 25 EUR, ale jak do tej pory nie skorzystałem (a na przejazdach tranzytowych załadowałem w SK już około 560 kWh -> w miarę często robię trasy PL->SK-> HU i z powrotem) - zawsze miałem lepsze możliwości (czy to cenowo, czy lokalizacyjnie).
W SK jest też
SminnDrive, z cenami 0.39 EUR (DC). Apkę ściągnąłem, zarejestrowałem się, ale jeszcze nie korzystałem.
W sumie, najwięcej w SK używałem ZSE Drive (bo mają ceny nie do pobicia). Na stacjach ZSE Drive załadowałem do tej pory w sumie 396 kWh (z 557 kWh, które załadowałem w SK w ogóle). Średnia cena moich ładowań w SK to 0.34 EUR/kWh (1.51 PLN/kWh) - z tego na ZSE Drive 0.28 EUR/kWh (1.25 PLN/kWh). ZSE Drive ma też tę dobrą stronę, że jak otwierają jakąś nową stację, to w pierwszym miesiącu można się załadować jeden raz za darmo. Dwa czy trzy razy się na takie coś załapałem.