Tak się dla nas kończy uzależnienie od dostaw paliw kopalnych

Michal

Moderator
Screenshot_20241223-125304.png

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
3x taniej
Jakiś link?
Folie IR traktuję jako złoto dla naiwnych - COP=1 i to zamyka temat. Mam przeciętnie (czyli słabo w dzisiejszych czasach) ocieplony do więc dałem sobie siana z PC,. zainstalowałem dwie klimy w dwóch pokojach do tego spałam 3 tony ekogroszku rocznik i jest git. Nie mam jeszcze roku z BEV ale zakładam że wyjdę na zero bez dopłacania za prąd. I póki co nie planuje żadnych modernizacji ogrzewania bo jest total a gownoburza pelletowo-gazowo-pompowa. Pożyjemy zobaczymy.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jakiś link?
Folie IR traktuję jako złoto dla naiwnych - COP=1 i to zamyka temat. Mam przeciętnie (czyli słabo w dzisiejszych czasach) ocieplony do więc dałem sobie siana z PC,. zainstalowałem dwie klimy w dwóch pokojach do tego spałam 3 tony ekogroszku rocznik i jest git. Nie mam jeszcze roku z BEV ale zakładam że wyjdę na zero bez dopłacania za prąd. I póki co nie planuje żadnych modernizacji ogrzewania bo jest total a gownoburza pelletowo-gazowo-pompowa. Pożyjemy zobaczymy.
Chodzi Ci o kamerke ? Bo ja o folii nic nie pisałem.
Na amazonie ok 1100 zł, trafiłam na Allegro lokalnie za 700 (chciał 800)
Ad ogrzewanie i samochody, to BEV , gaz lub PC jest dla leniwych i wygodnych.
Mi sie nie chce nawet palić w kominku a jechać I tankować d tego odwykłem . Sporadyczne ładowania w trasie to ciekawy relaks w podróży

Last edited:

pmlody

Pionier e-mobilności
Ja mam nawet naklejkę na rozdzielnicy z datą ważności przeglądu. A na gaz mam co roku...
No, tylko w "starym" kraju, to większość robi przegląd, dopiero post factum ;)

Michal

Moderator
Przegląd też można zrobić różnie.
  • U mnie 2 gości 2 dni wszystko mierzyli - każde gniazdko sprawdzali (impedancja pętli zwarcia, prąd wyłącznika). Opisali wszystkie bezpieczniki, zabezpieczyli jakieś luźne przewody, wymienili rożnicówkę. Zapłaciłem coś około 1200 zł (+ koszt różnicówki) w grudniu 2022.
  • U siostry przyszedł 1 gość, 60 minut pogrzebał przy tablicy bezpieczników, wymienił różnicówkę i wziął 550 zł (+ koszt różnicówki).

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-03-25

Gość
Jak widać wymiana różnicówki musi być żeby klient poczuł że "coś zrobilim" i że nie płaci "za nic" :)
Ciekawe czy mają takie różnicówki przechodnie: wyjęte dom wcześniej czy faktycznie wkładają nowe. No bo cóż... Równie dobrze mogliby wymienić połowę S-ów tylko że do ich testowania trzeba już mieć sensowny sprzęt a nie miernik pętli zwarcia. BTW kolega robił kiedyś "doktorat" u nas w pracy odnośnie zasilania DCS z UPS, tudzież praktycznych ćwiczeń odnośnie szybkości działania S-ek, stopniowania zabezpieczeń itp. No i jednym z wniosków było, że po kilku próbach "wybicia" takiego S-a na ostro (prądem bohatera) jego charakterystyka znamionowa przechodziła do historii. No ale... To różnicówki mają przecież złą opinię: że niepotrzebne "bo i tak prawie zawsze źle działają", no to wymieniamy różnicówki :)

Bronek

Pionier e-mobilności
Czy róznicówka , która z 3 x wywalila lub wcale ma jakieś lata przydatności ? Jeśli wymieniają powinni powiedzieć dlaczego.
Natomiast sprawdzanie-dokręcanie przewodów jak najbardziej jest słuszne, podobnie pomiary, tym bardziej gdy robi to ktoś kto tego nie montował.
Raz w zyciu można zrobić dla spokojnego snu .

U mnie kiedyś naprawiacz telewizora go nawet odkurzal i siedział za nim 30 minut grzebiac w nim jak w nosie , gdy już robotę właściwą zrobił w 5 minut.
Jak spytalem dlaczego tam jeszcze siedzi , to szczerze odpowiedział:
"Panie powiniem wziąć 150 zł, część kosztuje tylko 3 zł , a za 5 minut roboty i to że wiem co nawaliło , ludzie nie chcą tyle płacić i marudzą .To siedzę i gram na czas :) " .

pmlody

Pionier e-mobilności
Czy róznicówka , która z 3 x wywalila lub wcale ma jakieś lata przydatności ? Jeśli wymieniają powinni powiedzieć dlaczego
raz na miesiac powinienes je testowac guzikiem test ;)

Michal

Moderator
Kiedy ostatnio nacisnąłeś "test" na różnicówce? U mnie po prostu nie wyłączała obwodów przy sprawdzaniu, więc nadawała się do wymiany. U siostry nie wiem. Pewnie wymiana na siłę.

Bronek

Pionier e-mobilności
raz na miesiac powinienes je testowac guzikiem test ;)
30 lat mieszkam 10x wywalilo
2x sam moze klikalem
No to rok obskoczyło
Liczmy 29x 12 =348
Muszę to wiec nadrobić , wieczorem tyle razy poklikam +1x żonę :)
Popatrz całe życie się człowiek uczy.
Teraz kwestia co ubezpieczyciel domu powie ja się chata sfajczy? : Panie a gdzie jest zeszyt z wykazem testów roznicowki?

Mam w tym doświadczenie z Sanepidem dla którego musiam 2x w roku sam do sobie pisać zalecenia tzw kontroli wewnętrznej i sam sobie je poświadczać :)
Np że mam myć ręce..