Juniper - czy warto czekać?

ypl

Pionier e-mobilności
Mogę potwierdzić, mam LFP w magazynie domowym od 3 lat sezonowo notorycznie i często wielogodzinnie dodadowywany do 100%. A SoH wciaz wynosi 99%
Yhym, ale ten wykres zamieszczony tutaj wcześniej mówi inaczej
1735297228230.png
Powinieneś mieć degradację baterii na poziomie co najmniej 95 procent.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Yhym, ale ten wykres zamieszczony tutaj wcześniej mówi inaczej
View attachment 23215
Powinieneś mieć degradację baterii na poziomie co najmniej 95 procent.
No cóż... nie znamy u mnie pojemności buforów. A głównym atutem jest ładowanie I rozładowywanie małymi prądami w stosunku do pojemności. To pewnie robi istotna roznice.

Wniosek. Do wykresów należało by dodać jeszcze intensywność eksploatacji.
Ten kto "upala" swoje auto degraduje szybciej niż spokojny dziadek.
Czyli RWD degraduje mnjej niz AWD a ten mniej niz Perf...

Ratt

Posiadacz elektryka
Ja dalej nie czaję tego wykresu, czyli soc 85 95 oznacza doładowanie z jakiegoś poziomu do przedziału 85 95?
No chodzi mniej więcej o to że ładując w przedziale 35-55% występuje najniższa degradacja z powodu ilości cykli ładowania, ale wszystkie pozostałe obszary mają znaczenie drugorzędne w porównaniu ze starzeniem kalendarzowym.

ypl

Pionier e-mobilności
Ufff... ile to już razy tłumaczone było. Wg tego wykresu nie 95% tylko 5% degradacji :)
Degradacja na poziomie 95 procent to nie to samo co degradacja 95 procentowa czy o 95 procent 😉

ypl

Pionier e-mobilności
No chodzi mniej więcej o to że ładując w przedziale 35-55% występuje najniższa degradacja z powodu ilości cykli ładowania, ale wszystkie pozostałe obszary mają znaczenie drugorzędne w porównaniu ze starzeniem kalendarzowym.
To chcesz mi powiedzieć że tesla loger zalogował tylko takie cykle ładowania? Nikt nie ładował w przedziale 20 do 80 albo 10 do 90 lub 30 do 70? No i dalej rozmawiamy o jednym wymiarze, żeby to było realne to trzebaby podzielić auta na ileś grup i jedne grupy ładować jednymi cyklami do jazdy ale przechowywać z jednym soc, druga grupa aut te same cykle ale do przechowania inny soc. Jest za wiele czynników które działają jednocześnie, a brakuje ich na takich jednowymiarowych wykresach, do tego trzeba by jeszcze dorzucić styl jazdy, moc auta. Te powyższe wykresy coś mówią ale wiele istotnych czynników pomijają, u mnie sprawdza się ładowanie codzienne do 75 procent i przy tym pozostaje.

Ratt

Posiadacz elektryka
Jest za wiele czynników które działają jednocześnie, a brakuje ich na takich jednowymiarowych wykresach, do tego trzeba by jeszcze dorzucić styl jazdy, moc auta.
Dlatego najbardziej miarodajny jest ten wykres ze spadkiem teoretycznego zasięgu (TR km) w stosunku do przejechanych kilometrów dla T3MLR. Jak jesteśmy w chmurze albo ponad to nie ma się co martwić i dywagować. Gorzej jak jesteśmy pod - wtedy robimy coś nie tak albo mamy wadliwą baterię.

eimi

Pionier e-mobilności
Te powyższe wykresy coś mówią ale wiele istotnych czynników pomijają, u mnie sprawdza się ładowanie codzienne do 75 procent i przy tym pozostaje.
Zgadzam się. Są nawet badania, które pokazują że częste ładowanie/rozładowanie większym prądem z samych mocnych przyspieszeń i rekuperacji działa korzystnie, a nie destrukcyjnie.

Nie mniej - nie wiesz jakie miałbyś wyniki jak byś ładował do 55%. Więc upieranie się na 75% "bo u mnie działa" to zamknięcie się na argumentacje, która dodatkowo jest potwierdzona dostępnymi badaniami. Średni SoC i tak na pewno masz poniżej 75%. Ja ładuje do 55%, czasem do 80%, a przed długą trasą do 100%, a średni SoC mam 42%.

JM&JM

Posiadacz elektryka
Proponuję użytkować i cieszyć się jazdą swoimi autami bo patrząc na ten wykres różnica w degradacji dla 1tyś. cykli pomiędzy najlepszym wynikiem a najgorszym, to około 10% a ten 1 tyś. cykli przy średnim zużyciu 20 kWh/100km to prawie 400 tyś. km :)
Nawet 10% większa degradacja to mniejszy zasięg o około 40 km

ypl

Pionier e-mobilności
Zgadzam się. Są nawet badania, które pokazują że częste ładowanie/rozładowanie większym prądem z samych mocnych przyspieszeń i rekuperacji działa korzystnie, a nie destrukcyjnie.

Nie mniej - nie wiesz jakie miałbyś wyniki jak byś ładował do 55%. Więc upieranie się na 75% "bo u mnie działa" to zamknięcie się na argumentacje, która dodatkowo jest potwierdzona dostępnymi badaniami. Średni SoC i tak na pewno masz poniżej 75%. Ja ładuje do 55%, czasem do 80%, a przed długą trasą do 100%, a średni SoC mam 42%.
Ale pomijasz kwestie cykli, tam wykres mówi, że najzdrowiej dla baterii jest użytkować w zakresie soc 65 procent do 75 procent 😉