Juniper - czy warto czekać?

ypl

Pionier e-mobilności
Twoje obawy pewnie wynikają z zaleceń do baterii laptopów i innego sprzętu RTV które nie mają tak zaawansowanego BMSa i nie mogą balansować ogniw przy niskim stanie naładowania tylko przy naładowaniu do full. Tesla balansuje ogniwa przy każdym poziomie naładowania.
😅
BMS tesli to nie jest żaden magiczny święty gral. O tu masz jak to wygląda
Proste urządzenie, ma kilka zadań których pilnuje. Laptopy i wiele innych urządzeń rtv też ma bms.

ypl

Pionier e-mobilności
Akumulatory LFP lepiej znoszą wysokie stany naładowania, co oznacza, że regularne ładowanie ich do 100% może nie powodować tak dużej degradacji, jak w przypadku innego składu chemicznego akumulatora.

za stroną

i struktura budowy LFP
Im dalej idziemy z tą dyskusją tym jestem bardziej przekonany, że są dziesiątki badań w których w każdym jakaś metodologia i założenia zostały przyjęte, i które czegoś dowodzą, natomiast za parę lat będziemy mieli realne przypadki użycia i to będzie prawdziwa kopalnia wiedzy. Ja zostaję przy swoim z jedną małą zmianą o której pisałem wcześniej.

eimi

Pionier e-mobilności
A jak te tesle były ładowane, które jeździły w cyklach 35 do 45 procent soc, skoro nie można naładować poniżej 50 procent?
Można tylko z UI nie ustawisz mniej niż 50%

Ale możesz sobie ustawić harmonogram czasowy. Dla LR 1h ładowania na 11kW to +14%

ypl

Pionier e-mobilności
tu chodzi o ilość doładowanej energii, czyli np z 20% + 35-45% => do 55-65%
Ja dalej nie czaję tego wykresu, czyli soc 85 95 oznacza doładowanie z jakiegoś poziomu do przedziału 85 95?

ypl

Pionier e-mobilności
Dlaczego nie można? Ja tam sam czasem ładuję 20%-40%.
W apce tesli nie mogę ustawić poniżej 50 procent.

Grzesiek

Pionier e-mobilności
Akumulatory LFP lepiej znoszą wysokie stany naładowania, co oznacza, że regularne ładowanie ich do 100% może nie powodować tak dużej degradacji, jak w przypadku innego składu chemicznego akumulatora.

za stroną

i struktura budowy LFP
Mogę potwierdzić, mam LFP w magazynie domowym od 3 lat sezonowo notorycznie i często wielogodzinnie dodadowywany do 100%. A SoH wciaz wynosi 99%

Najnowsze dyskusje