Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Chmielinski

Zadomawiam się
Z porównywarek to różne rzeczy wychodzą.
Tyle że niekoniecznie ma to przełożenie na faktyczną ofertę - te już dostawałem dużo droższe.

Z ciekawości - jaka rata Ci wychodziła i na ile lat?

Najniższa oferta to 35 777,72 wkład + 59 x 2342,15 + 17 888,86 = 191 853,43 netto. Cena samochodu 179k netto.

Ale może być tak jak piszesz - oferta swoje a co później wyjdzie to inna kwestia, bo w końcu się nie zdecydowałem jak jeszcze do tego doszło ubezpieczenie (niezwiązane z porównywarką, tu problemem jest mój wiek) i raczej kieruję się w stronę najmu, gdzie będzie to w racie.

Cav

Pionier e-mobilności
Arval chyba za podobną (a nawet niższą) kasę i bez wpłat i wykupów też Ci coś wynajmie....

Chmielinski

Zadomawiam się
Arval chyba za podobną (a nawet niższą) kasę i bez wpłat i wykupów też Ci coś wynajmie....

To wiem, ale myślałem o wykupie tego samochodu, żeby potem mieć na własność (wtedy był pomysł na coś fajnego spalinowego), więc nie byłem zafiksowany na samą wysokość raty. Ofertę Arvala znam, przyglądam się od jakiegoś czasu, ale czekam na ostateczną decyzję w sprawie dopłat. Jeśli wszystko byłoby ok to prawdopodobnie się na to zdecyduję, bo za ubezpieczenie tak mi policzyli, że przez te 3 lata wyszłoby tyle co połowa kosztu najmu w Arvalu 😆, a jednak nie musiałbym się przejmować zdrowiem baterii czy wartością rezydualną.

chewbacca

Posiadacz elektryka
j.w.
Jeśli coś jest droższe niż alternatywne formy zakupu, to oznacza że się nie opłaca.
Przynajmniej dla mnie to oznacza.

Wyjaśnienia dlaczego jest droższe, dopisałem w poprzednim poście.
Słusznie, zgoda. Ale nie bierzesz pod uwagę spadku wartości pieniądza. Wydaje mi się, że przy obecnej inflacji nawet dysponując gotówką można czasem zyskać na tym, że weźmie pojazd w leasing a gotówkę zainwestuje w coś z większą stopą zwrotu niż koszt leasingu. A to nie takie trudne:)

Cav

Pionier e-mobilności
To wiem, ale myślałem o wykupie tego samochodu,
No też tak miałem.
Mam nawet zarezerwowanego Ioniqa5, ale boję się że za 3 lata zaśpiewają mi 150 tys za wykup...
Więc raczej się nie zdecyduję na taką formę, bo alternatywnego Soula bedę w stanie wyjąć za połowę tej sumy, może nawet mniej.
Więc lepiej mieć jakieś zabezpieczenie, gdybym nie miał już ochoty na ponowny wynajem za spore pieniądze.
Plus niedogodności związane z limitowanym przebiegiem i inne płatne formalności w przypadku wynajmu....

Cav

Pionier e-mobilności
Słusznie, zgoda. Ale nie bierzesz pod uwagę spadku wartości pieniądza.
Te wyliczenia też go nie obejmują.
Z inwestycjami to też może być różnie - można się dać przerobić, albo nie trafić i stracić zamiast zyskać - to nie dla mnie.

Chmielinski

Zadomawiam się
No też tak miałem.
Mam nawet zarezerwowanego Ioniqa5, ale boję się że za 3 lata zaśpiewają mi 150 tys za wykup...
Więc raczej się nie zdecyduję na taką formę, bo alternatywnego Soula bedę w stanie wyjąć za połowę tej sumy, może nawet mniej.
Więc lepiej mieć jakieś zabezpieczenie, gdybym nie miał już ochoty na ponowny wynajem za spore pieniądze.
Plus niedogodności związane z limitowanym przebiegiem i inne płatne formalności w przypadku wynajmu....

Jeśli najem to już zakładam bez wykupu i dlatego do rozważań doszły EV. Nie będę musiał się przejmować niańczeniem aku, jak za te 2 czy 3 lata wejdą aku ze stałym elektrolitem, albo 4680 okażą się rewolucją to może się okazać, że obecne EV są nic niewarte. Zresztą tak jak mówię, dodatkowe koszty przy załatwianiu tego samemu (czy kredyt, czy leasing) są w moim przypadku na tyle wysokie, że najem ma po prostu większy sens.

solik

Pionier e-mobilności
za ubezpieczenie tak mi policzyli, że przez te 3 lata wyszłoby tyle co połowa kosztu najmu
Ja jestem przed 30tka, nie mam znizek i u mnie ubezpieczenie auta o wartosci 200tys brutto to po 8-9k wolaja :) podzielic na 12 i doliczyc do raty, tak srednio

a Tesla nie ma pakietow dealerskich w ktorych juz to jest o wiele mniej

Chmielinski

Zadomawiam się
Ja jestem przed 30tka, nie mam znizek i u mnie ubezpieczenie auta o wartosci 200tys brutto to po 8-9k wolaja :) podzielic na 12 i doliczyc do raty, tak srednio

a Tesla nie ma pakietow dealerskich w ktorych juz to jest o wiele mniej
U mnie nawet u dealera tyle policzyli. Póki co wszędzie mam zwyżkę za wiek. Wtedy Arval jako alternatywa z ratą < 2k netto ze wszystkim zaczyna mieć bardzo duży sens.

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Sprawa jest prosta - leasing korzysta z kredytu bankowego i dokłada do tego swój zarobek.
Co za tym idzie - z natury rzeczy jest droższy, skoro opłacasz dodatkowego pośrednika - tak samo to działa w każdej innej dziedzinie życia.
Ja mam leasing z ok. 2pp marży nad stopę referencyjną, znajdź mi taki kredyt na auto stawiam flaszkę.

Jak to napisałeś "sprawa jest prosta" - firma leasingowa zwykle jeszcze w jednej grupie kapitałowej z bankiem ma znacznie niższe ryzyko kredytowe na swoim portfelu niż pojedyncza firma. Do tego cały czas jest właścicielem pojazdu więc jego odzyskanie jest znacznie prostsze niż przy zastawie czy przewłaszczeniu.
Dla banku tez łatwiej przerzucić wszystkie koszty obsługi na kogoś innego i mieć nawet mniejszą (hurtową) marżę ale pewną i bezproblemową.