Dopłaty dla osób fizycznych, które prowadzą działalność

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Co do leasingu. Jedyne co zmienił NŁ i tylko w przypadku Os. Fiz. prowadzących działalność to brak możliwości odsprzedania pojazdu po 6 miesiącach od zakończenia leasingu na umowę sprzedaży bez podatku dochodowego od różnicy z wykupu.
A przypadkiem nie ma być przy wykupie płacony VAT od wartości rynkowej?
Czyli auto za 100K warte jest obecnie 60K Ty spłaciłeś 99% w ratach leasingowych i zamiast .23K VAT musiałbyś zapłacić 13.8K VAT

Cav

Pionier e-mobilności
Ja mam leasing z ok. 2pp marży nad stopę referencyjną, znajdź mi taki kredyt na auto stawiam flaszkę.
Dzięki Waszym wpisom pogrzebałem sam w internetach i znalazłem promocyjny leasing na stronie Kia na 101,5%.
Szkoda tylko że dealer sam z siebie mi go nie zaproponował, tylko jakieś kosmosy wyliczał.....

Piernik

Posiadacz elektryka
Ja mam leasing z ok. 2pp marży nad stopę referencyjną, znajdź mi taki kredyt na auto stawiam flaszkę.

Jak to napisałeś "sprawa jest prosta" - firma leasingowa zwykle jeszcze w jednej grupie kapitałowej z bankiem ma znacznie niższe ryzyko kredytowe na swoim portfelu niż pojedyncza firma. Do tego cały czas jest właścicielem pojazdu więc jego odzyskanie jest znacznie prostsze niż przy zastawie czy przewłaszczeniu.
Dla banku tez łatwiej przerzucić wszystkie koszty obsługi na kogoś innego i mieć nawet mniejszą (hurtową) marżę ale pewną i bezproblemową.
Dokładnie tak. Leasing jest atrakcyjną formą finansowania i tyle ;)
A przypadkiem nie ma być przy wykupie płacony VAT od wartości rynkowej?
Czyli auto za 100K warte jest obecnie 60K Ty spłaciłeś 99% w ratach leasingowych i zamiast .23K VAT musiałbyś zapłacić 13.8K VAT
Wykup na starych zasadach zgonie z umową leasingu. Masz wykup netto 1.000 PLN VAT płacisz 230 PLN. Auto Twoje.
Chodzi o manewr - nie księgujesz raty wykupowej w KPiR, auto rejestrujesz na "siebie", po 6 miesiącach możesz sprzedać na umowę sprzedaży bez podatku dochodowego od różnicy. Wtedy ten VAT dołożyli na dodatek ta sprzedaż na umowę cywilną może się odbyć po 5 latach. Generalnie temat zamknięty. Co nie znaczy że leasing się nie opłaca, zginął tylko jeden bonus ;)
Dzięki Waszym wpisom pogrzebałem sam w internetach i znalazłem promocyjny leasing na stronie Kia na 101,5%.
Szkoda tylko że dealer sam z siebie mi go nie zaproponował, tylko jakieś kosmosy wyliczał.....
Dealer często kasuje firmę leasingową za polecenie klienta, stąd czasem inne ceny.
Z tym z kolei 101,5% to albo mają ukryty rabat na samochód albo jakieś dodatkowe koszty którymi zostaniesz obciążony np. jakieś obowiązkowe ubezpieczenie. To nadal może być ok, ale każdy coś zarobić musi a ze 101,5 za wiele marży nie ma.
Generalnie jak w życiu, warto czytać dokładnie co się podpisuje.

Cav

Pionier e-mobilności
Z tym z kolei 101,5% to albo mają ukryty rabat na samochód albo jakieś dodatkowe koszty którymi zostaniesz obciążony np. jakieś obowiązkowe ubezpieczenie.
No w ofercie o takim obowiązku nic nie ma, a cena za auto została ustalona wcześniej, przed wpłatą zaliczki. ;-)

Piernik

Posiadacz elektryka
No w ofercie o takim obowiązku nic nie ma, a cena za auto została ustalona wcześniej, przed wpłatą zaliczki. ;-)
No to tylko doczytaj tylko warunki, może coś tam drobne dokładają ale jest szansa że będzie ok.
Np. w Tesli polecają Santander na podobnej ofercie ale później okazuje się że jest obowiązkowy GAP i że jest to leasing finansowy. Chociaż jak ktoś chce GAP i tak to będzie zadowolony.

Ale znowu odjechaliśmy od tematu, dotacji ;)

Cav

Pionier e-mobilności
No właśnie nie.
Na ofercie mam ceny ze swojego zamówienia, takie same jak przy gotówce, a dodatkowe ubezpieczenia są opisane jako opcjonalne.

Piernik

Posiadacz elektryka
No właśnie nie.
Na ofercie mam ceny ze swojego zamówienia, takie same jak przy gotówce, a dodatkowe ubezpieczenia są opisane jako opcjonalne.
No ale jak chcesz leasingować auto elektryczne a pewnie chcesz w końcu takie forum ;)
No to pytaj ich od razu o program "mój elektryk".
Ogarnęli temat, wchodzą ? Jaka oferta w programie ? Jaka oferta ubezpieczenia ? Czy może być ubezpieczenie swoje ?
Pamiętaj że OW min 27 tys PLN.
Daj znać jak się nazywa ta firma leasingowa i co powiedzieli.
W końcu za tym czekamy.

Cav

Pionier e-mobilności
Pytałem od razu.
BNP Paribas Leasing, temat dopłat mają ogarnięty, ale jeszcze nieuruchomiony, dealerowi na razie szczegółów nie chcą podać.

Piernik

Posiadacz elektryka
Pytałem od razu.
BNP Paribas Leasing, temat dopłat mają ogarnięty, ale jeszcze nieuruchomiony, dealerowi na razie szczegółów nie chcą podać.
No czyli chyba na razie nie dostałeś oferty "dotacyjnej".
101,5 % to by było naprawdę super tanio w tym dość skomplikowanym programie, ale zobaczymy, trzymajmy kciuki.
Uruchomiony można powiedzieć będzie jak będzie można za pośrednictwem firmy leasingowej składać wnioski do BOŚ od dnia 22 listopada.
Ale samą ofertę w zakresie kosztów finansowania mogli by już przestawić. Arval na najem już niby na stronie ma propozycje na swoje samochody.
OW było chociaż 27 tys PLN?
Od wczoraj jako klient próbuje się z nimi skontaktować (zostawiałem namiary na stronie), ale bez skutku.

Najnowsze dyskusje