Koszty jazdy EV zima (waw - sopot)

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Ja jestem w miarę często w Zakopanem i nigdy nie miałem problemów, aby się doładować.
jak na zimową stolicę Polski to jest słabo, na parkingach za miliony monet powinny być chociaż słupki AC i brakuje ładowarek na stacjach wylotowych

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
jak na zimową stolicę Polski to jest słabo, na parkingach za miliony monet powinny być chociaż słupki AC i brakuje ładowarek na stacjach wylotowych
Z tym się zgodzę. Zakopiec to jest miejsce docelowe (nie tranzytowe), więc moim skromnym zdaniem nie ma potrzeby inwestowania w huby DC. Natomiast, mogliby rozrzucić trochę więcej słupków AC po mieście i parkingach, gdzie można by się podpiąć na kilka godzin.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
ja też ale rozprawiamy o sytuacji ogólnej a nie konkretnych przypadkach
Całkowita zgoda! Więc nie rozprawiajmy o jakichś konkretnych przypadkach gości, co jeżdżą +20...40 km/h.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Ja uważam, że wyszła taniocha. Gdyby tam były nieoznakowane (i nieznane dla Janosika) radary albo odcinkowe pomiary prędkości, to wyszłoby za przejazd nie kilkaset, ale kilka tysięcy PLN (plus punkty w programie lojalnościowym u policji). Więc nic, tylko się cieszyć z taniej jazdy :cool:
Kolego, chcesz wykastrować społeczeństwo? Wielkie mi halo jechać 150 na dwupasmowej esce

Robur82

Jak porównam do 13-15 litrów benzyny/ropy w spalinowym to nadal elektrykiem wychodzi mi taniej. Nawet jak nie szukam najtańszych ładowarek. Cena wyszła Ci w normie w przy dobrym czasie przejazdu.
Znajdź spalinowca w budzie podobnej do tm3 która spali tyle ile piszesz. Rozumiem, że porównujesz cenowo wakacje w maju w Turcji, do szczytu sezonu w PL.

S

Gość
Zakopiec to jest miejsce docelowe (nie tranzytowe), więc moim skromnym zdaniem nie ma potrzeby inwestowania w huby DC
wręcz odwrotnie, całej gminie Zakopane powinno zależeć na elektryfikacji i łatwym dostępie do szybkich ładowarek. jakość powietrza jest tam fatalna i upowszechnienie elektromobilności może to poprawić. już nie wspominam o archaicznym i bestialskim wykorzystywaniu koni np. do Morskiego Oka gdzie aż się prosi o wprowadzenie elektryków. a ładowarek tam nie ma i nawet nie ma planów.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
wręcz odwrotnie, całej gminie Zakopane powinno zależeć na elektryfikacji i łatwym dostępie do szybkich ładowarek. jakość powietrza jest tam fatalna i upowszechnienie elektromobilności może to poprawić. już nie wspominam o archaicznym i bestialskim wykorzystywaniu koni np. do Morskiego Oka gdzie aż się prosi o wprowadzenie elektryków. a ładowarek tam nie ma i nawet nie ma planów.
Zakopiec, zasadniczo jako miejsce docelowe (a nie tranzytowe), bardziej by się przysłużył elektryfikacji, gdyby rozsiali tanie słupki AC, zamiast inwestować w drogie ładowarki DC. Np, to co lubię w Wiedniu, to cała masa słupków AC rozsianych po całym mieście.

Z Morskim Okiem to samo - słupki AC na parkingu byłyby idealne. Przyjeżdżam, podpinam, idę na wycieczkę na kilka godzin, wracam, odpinam, i jadę. Nie ma potrzeby DC na parkingu na Palenicy Białczańskiej.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Kolego, chcesz wykastrować społeczeństwo? Wielkie mi halo jechać 150 na dwupasmowej esce
Nie chcę. Po prostu, trzeba jeździć zgodnie z przepisami. Nic się społeczeństwu "+20..40" nie stanie. I uważam, że jazda 150 na dwupasmowej esce i poganianie światłami prawidłowo jadących to jest właśnie "wielkie halo".

S

Gość
Zakopiec, zasadniczo jako miejsce docelowe (a nie tranzytowe), bardziej by się przysłużył elektryfikacji, gdyby rozsiali tanie słupki AC, zamiast inwestować w drogie ładowarki DC. Np, to co lubię w Wiedniu, to cała masa słupków AC rozsianych po całym mieście.

Z Morskim Okiem to samo - słupki AC na parkingu byłyby idealne. Przyjeżdżam, podpinam, idę na wycieczkę na kilka godzin, wracam, odpinam, i jadę. Nie ma potrzeby DC na parkingu na Palenicy Białczańskiej.
tak dla nas, indywidualnych turystów słupki AC to byłoby duże ułatwienie ale dla zorganizowanego transportu grup muszą zainwestować w DC, tam za bardzo dutki kochają żeby czas marnować na AC ;)

Robur82

Kupiłem sobie EV, żeby nie warować na ładowarkach godzinami, jeżdżę zgodnie z przepisami(tak sobie to tłumaczę). Skoro ja mogę dłużej podróżować, inni też tak powinni

Najnowsze dyskusje