Koszty jazdy EV zima (waw - sopot)

Piotrek_Sl

Posiadacz elektryka
jak na zimową stolicę Polski to jest słabo, na parkingach za miliony monet powinny być chociaż słupki AC i brakuje ładowarek na stacjach wylotowych
Dokładnie, podobnie Wisła, Ustroń, Szczyrk - powietrze gówniane, a na parkingach przy stokach zero ładowarek - akurat tam ac byłoby idealne, bo parę godzin się jeździ.

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
Dokładnie, podobnie Wisła, Ustroń, Szczyrk - powietrze gówniane, a na parkingach przy stokach zero ładowarek - akurat tam ac byłoby idealne, bo parę godzin się jeździ.
ja jeszcze dorzucę Karpacz, Szklarską i sporą liczbę miejscowości nadmorskich :) wygląda na to, że elektromobilność jest ale kompletnie bez szerszego planu. strach się bać jak ev się upowszechnią to dojdzie do bójek na ładowarkach ;)

aadamuss

Posiadacz elektryka
Jak na końcu trasy ktoś ma swoje ładowanie to takie wyjazdy/dojazdy wychodzą dobrze i szybko, podpinasz auto na noc i rano masz naładowane. Inaczej to wygląda jak masz tak zaplanować ostatnie ładowanie i na nim wrócić do jakiejś ładowarki, wtedy czasu potrzebujesz dużo więcej. Są regiony gdzie już jest trochę lepiej ale nadal taki Karpacz czy Rewal to zadupie i misja żeby się gdzieś podładować.

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Kupiłem sobie EV, żeby nie warować na ładowarkach godzinami, jeżdżę zgodnie z przepisami(tak sobie to tłumaczę). Skoro ja mogę dłużej podróżować, inni też tak powinni
He, he. 150 km/h na S-ce, zgodnie z przepisami :cool:

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Nic źle nie zrobiłeś. Jechałeś jak większość kierowców. Za wysokie koszty odpowiadają ceny u co najmniej niektórych operatorów - 4,3 na Shell mówi samo za siebie ... Marzę o dniu, kiedy Tesla nastawia swoich SuC i za przeproszeniem nasra w karty tych zdzierców.
A mi jakoś nie teskno do jeżdżenia po centrach handlowych i innych dziurach gdzie tesla nastawiała swoich ładowarek, po 15-30 min na zjazd i powrót na trasę. Gdyby nie darmowe ładowanie to by mnie tam nie zobaczyli.

Marcel232

Fachowiec
Nie ma problemu... daj znać jak już to kupisz... ale raczej powinieneś kupić coś w tej samej klasie co 3 bądź Y. Zatem chyba Arteon/Tiguan. Wtedy będzie sprawiedliwie.
Arteon 280KM 4x4. Częstochowa - Gdańsk. Bez ‚ładowania’ 😀 i jeszcze 140km ‚zasiegu’ zostalo.
IMG_9248.png

KrzysztofFly

Moderator
Troche mi lepiej 😂😁
Nic tak nie poprawia humoru ze znajomy zaplacil jeszcze wiecej 🙃😂
Wiedziałem, że z tym Ci będzie lepiej ;).

Marcel232

Fachowiec
No to jak narzekamy to ja się dopiszę. Dojazd spod Warszawy do Zakopanego, około 430km. Dwa ładowania na SC, Radom i Kraków, darmowe. Ładowania na SC ok, szybkie bo Tesla grzała baterię. Syf jest z dojazdem na ładowarkę bo trzeba zjeżdżać z trasy i to jest przykre. Słaba infrastruktura wokół Zakopanego jeżeli chodzi o szybkie ładowarki. Ładowałem na GW, zimna bateria, 40-90% dobrze ponad godzinę max prędkość 34kw. Generalnie elektryk i trasa w zimie to porażka, w lato ujdzie.
Ja ostatnio postawiłem Tesle żony na ładowarce Lidla. Zimna bateria, CCS 50kw podłączony i….przez całe ładowanie do 80% auto kompletnie bezsensownie marnuje energie na grzanie baterii nie wiedząc, że ta ładowarka ma tylko 50kw. 50kw zobaczyłem na sam koniec ładowania jak sie grzanie wyłączylo. 7kw poszło w ‚komin’.

cooler

Pionier e-mobilności
Nie ma problemu... daj znać jak już to kupisz... ale raczej powinieneś kupić coś w tej samej klasie co 3 bądź Y. Zatem chyba Arteon/Tiguan. Wtedy będzie sprawiedliwie.
Waży więcej niż połowę Tesli, a mocy ma mniej niż połowę.
Będzie sprawiedliwie :)

cooler

Pionier e-mobilności
A przepisów ruchu drogowego będziecie przestrzegać?
Będę jechał za @viallos, dokładnie z tą samą prędkością, dam mu fory:)
Nie wymagam aby stawał ze mną na tankowanie :p, ale w drugą stronę także jadę dalej gdy on stanie na ładowanie.
Umiem jeździć krajowkami i wyprzedzać na nich jak rzadko kto (całą młodość takimi zasuwałem) więc nawet 2.5x większą moc Tesli nie robi na mnie wrażenia. Z 5lat temu 65 konnym Polo przez kilkanaście km skutecznie na krajowce unikałem nieoznakowanego BMW, dorwali mnie dopiero jak zajechałem na miejsce, a nie uciekałem bo nie wiedziałem że mnie gonią :)
Nic im się nie udało przez to nagrać :)